Kasvua näkyvissä – meriklusterin tunnusluvut kertovat alan palautuneen koronan notkahduksesta
Meriklusterin taloudelliset tunnusluvut tarkastelukaudella 2021–2023 on koottu yhteen. Nämä luvut täydentävät aiemmin koottua aikasarjaa. Koronaa edeltävästä vuodesta 2019 vuoteen 2023 klusterin liikevaihto kasvoi miltei 20 % nousten 17,3 miljardiin euroon. Kokonaisliikevaihto onkin koronavuosien aiheuttaman notkahduksen jälkeen palannut 2010-luvun alusta lähteneelle kasvukäyrälle. Meriklusteri käsittää varustamotoiminnan, meriteollisuuden, satamatoiminnot sekä muut meriklusteria palvelevat toiminnot.
Meriteollisuuden osuus meriklusterin liikevaihdon kasvusta pitkällä aikavälillä on merkittävä ja liikevaihto vuonna 2023 n. 11,7 miljardia euroa. Liikevaihto oli ennen koronaa 9 miljardia. Meriteollisuuden liikevaihdon kasvu on entisestään kiihtynyt koronan aiheuttaman laskun jälkeen. Myös työntekijämäärä ja yritysten määrä on kasvanut.
Tutkimuksen lukujen valossa varustamotoiminta on toipunut koronan takia tehtyjen matkustajaliikenteen rajoitusten aiheuttamasta liikevaihdon huomattavasta laskusta ja se on palautunut pandemiaa edeltäneelle tasolle tai hieman sen yli. Liikevaihdon suuruus nousi vuonna 2023 3,8 miljardiin euroon.
Satamatoiminnot sen sijaan ovat edelleen koronaa edeltävää aikaa hieman alemmalla tasolla. Satamatoimintojen liikevaihto on yhteensä 1,5 miljardia euroa.
Koko meriklusterin vuoden 2023 yhteenlaskettu henkilöstömäärä on 46 470 henkilöä. Työllistävyydeltään meriklusteri vastaa esimerkiksi metsäteollisuuden ja finanssi- ja vakuutusalan suuruusluokkaa. Yrityksiä on koko meriklusterissa yhteensä yli 2000.
Meriklusterin tunnuslukujen selvityksen on toteuttanut Turun yliopisto, merialan elinkeinoja edustavien yhdistysten Suomen Varustamoiden, Suomen Satamien ja Meriteollisuus ry:n toimeksiannosta. Lisäksi tehtiin liikevaihdon ja henkilöstömäärän alueelliset tarkastelut vuodelta 2023 seuraavien alueiden osalta: Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen), Varsinais-Suomi ja Satakunta.
Lisätietoja antavat:
Tiina Tuurnala, toimitusjohtaja, Suomen Varustamot ry, +358 40 547 6762, tiina.tuurnala@shipowners.fi
Elina Andersson, toimitusjohtaja, Meriteollisuus ry, +358 405721388, elina.andersson@techind.fi
Piia Karjalainen, toimitusjohtaja, Suomen Satamat ry, +358 50 435 5604, piia.karjalainen@suomensatamat.fi
Vesa Palander, elinvoimajohtaja, Turun kaupunki, +358 44 907 4083, vesa.palander@turku.fi
Satu Saarinen, toimialajohtaja, Rauman kaupunki, +358 44 403 7931, satu.saarinen@rauma.fi
Jari-Pekka Niemi, johtaja, Prizztech Oy, +358 44 710 5350, jari-pekka.niemi@prizz.fi
Paula Miettinen, johtaja, Helsingin kaupunki, +358 45 257 9559, paula.miettinen@hel.fi
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Meriteollisuus ry
Suomen meriteollisuus vahvistaa edelläkävijyyttä älykkäiden ja ympäristöystävällisten meriteknisten tuotteiden kehittäjänä21.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Meriteollisuus ry on julkaissut päivitetyn strategisen tutkimusagendan, joka kuvaa alan tutkimus- ja kehitystarpeet vuosille 2025–2035. Agenda julkaistiin Meriteollisuus ry:n syysseminaarissa 21.11.2024. Visiona on, että vuoteen 2035 mennessä Suomen meriteollisuus on maailman johtava älykkäiden ja ympäristöystävällisten tuotteiden ja palvelujen toimittaja merenkulun ja muun merellisen liiketoiminnan tarpeisiin. Suomessa toimii menestyvä ja kansainvälinen meriteollisuusverkosto, joka hyödyntää korkeaa teknologiaa tuottaessaan vihreän siirtymän ja merenkulun automaation mahdollistavia ratkaisuja. Tutkimusagenda jakautuu kolmeen pääteemaan, joilla on omat visionsa: 1. Älykäs meriteollisuus – Suomalainen meriteollisuus on edelläkävijä älykkäissä laivoissa ja niihin liittyvissä ratkaisuissa. Ala tuottaa optimoituja ja kyberturvallisia tuotteita sekä mahdollistaa laivojen korkean automaatio- ja lopulta autonomiatason. Tekoälyn mahdollisuudet on hyödynnetty mm. laivan suunnittelun, operoinnin
Suomen meriteollisuus valmiina jäänmurtajayhteistyöhön13.11.2024 17:43:26 EET | Tiedote
Yhdysvaltojen, Suomen ja Kanadan välillä tänään 13.11.2024 allekirjoitettu ICE Pact Memorandum of Understanding on Suomen meriteollisuudelle ja alan arktiselle osaamiselle merkittävä askel kansainvälisen yhteistyön laajentamiseen. Toimiala, yhteistyössä tutkimusyhteisöjen kanssa, tulee käynnistämään välittömästi toimenpiteitä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Suomalaiset yritykset ovat suunnitelleet noin 80 prosenttia maailman jäänmurtajista, ja noin 60 prosenttia niistä on rakennettu suomalaisilla telakoilla. Suomalainen meriteollisuus tunnetaan kestävien ja innovatiivisten ratkaisujen tuottajana, joka pystyy tuotannossaan vastaamaan tehokkaasti ja nopeallakin aikataululla vaativien ja arktisten olosuhteiden haasteisiin. Suomen maantieteellinen sijainti sekä pitkäjänteinen tutkimus- ja kehitystyö ovat luoneet Suomeen kattavan arktisen meriteknologian ekosysteemin, joka odottaa tiivistä ICE Pact -yhteistyötä. Ala valmistautuu tarjoamaan ainutlaatuista osaamistaan jäänmurtajalaiva
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme