Kehdosta sijoittajaksi – Lapsen Säästöstartti tekisi sijoittamisesta arkipäiväistä jo pienestä pitäen
- Finanssiala ry on 10.4.2025 julkistanut Lapsen Säästöstartiksi nimetyn mallinsa, jonka avulla mahdollisimman monella lapsella ja perheellä olisi mahdollisuus aloittaa sijoittaminen, vaurastua ja vahvistaa taloustaitojaan.
- Hallitusohjelmassaan Orpon hallitus on sitoutunut selvittämään mahdollisuutta toteuttaa ”vastasyntyneen osakesäästötili”. Ehdotus nousi esiin jo edellisellä hallituskaudella Juha Sipilän vetämässä työryhmässä, joka etsi keinoja kotimaisen omistajuuden vahvistamiseksi.
- FA kannustaa hallitusta, että se ottaa Lapsen Säästöstartin huomioon hallitusohjelman kirjausta toteuttaessaan.
- FA:n mallin peruspilarit:
- Valtion luovuttama alkupääoma, esimerkiksi 300 euroa jokaista Suomen sosiaaliturvan piiriin syntyvää lasta kohden.
- Laaja sijoituskohdevalikoima, johon kuuluu osakkeiden lisäksi esimerkiksi rahastoja, arvopapereita ja sijoitusvakuutuksia.
- Säästöstarttiin sijoitettua varallisuutta tai sen tuottoa ei ole mahdollista nostaa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä.
- Varallisuutta tai sen tuottoa ei veroteta ennen sen nostamista.
- Säästöstarttiin täytyy olla mahdollisuus tehdä lisäsijoituksia, joita on kohdeltava verotuksellisesti samoin kuin alkupääomaa.
- Alle 18-vuotiaan lapsen Säästöstartti ei vaikuta perheen saamiin sosiaalietuuksiin.

”Sijoittamisen ja säästämisen pitäisi olla kaikille suomalaisille arkipäiväistä, samaan tapaan kuin liikunnan harrastamisen ja työkyvystä huolehtimisen. Siihen on syytä kannustaa jo pienestä pitäen”, kiteyttää Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi.
Orpon hallituksen ohjelmassa on kirjaus vastasyntyneen osakesäästötilistä jonne valtio lahjoittaa jokaiselle vastasyntyneelle suomalaiselle lapselle ensisijoituksen osana äitiyspakkausta. Hallitus on sitoutunut asian selvittämiseen. Ajatus syntyi jo edellisellä hallituskaudella työ- ja elinkeinoministeriön kotimaisen omistajuuden vahvistamista pohtineessa työryhmässä.
Suomalaisia on kannustettava sijoittamaan jo elämänsä ensimetreiltä alkaen. Tätä varten FA on kehittänyt oman mallinsa, Lapsen Säästöstartin, jonka tarkoitus on valtavirtaistaa pitkäaikainen ja suunnitelmallinen yksityishenkilöiden sijoittaminen jo nuoresta iästä lähtien sekä tämän myötä vahvistaa kansalaisten talousosaamista.
Laaja kirjo sijoitusvaihtoehtoja
FA:n mallissa Säästöstarttiin kuuluu valtion luovuttama alkupääoma, esimerkiksi 300 euroa. Sen hakeminen voitaisiin kytkeä vanhemmuuteen liittyvien tukien hakemiseen Kelan kautta.
Toisin kuin osakesäästötili Säästöstartti voi sisältää erilaisia sijoituskohteita, kuten sijoitusrahastot, listatut arvopaperit ja sijoitusvakuutukset. Perhe saa itse päättää, millaisiin sijoitusvaihtoehtoihin pääoma sijoitetaan. Päätökseen saa palveluntarjoajalta tarvittaessa apua.
”Alkupääoma on keskeinen kannustin Säästöstartin avaamiselle sellaisille perheille, joille sijoittaminen ei ole entuudestaan tuttua. Tämä on kansankapitalismia sanan perimmäisessä merkityksessä. Pelkästään osakkeita laajempi sijoitusvalikoima madaltaa aloittamisen kynnystä, auttaa riskin hajauttamisessa ja mahdollistaa lisäsijoitukset pienilläkin summilla”, Ahosniemi sanoo.
Alle 18-vuotiaan lapsen Säästöstartti ei saa vaikuttaa perheen saamiin sosiaalietuuksiin, kuten toimeentulotukeen. Säästöstarttiin sijoitettua varallisuutta tai sen tuottoa ei ole mahdollista nostaa ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Varallisuutta tai tuottoa ei myöskään veroteta tänä aikana.
”Lapsen Säästöstartti edistää vaurastumisen lisäksi myös talousosaamista. Ihmiset pääsisivät tasa-arvoisemmin sisään sijoittamisen maailmaan ja ottaisivat enemmän vastuuta omasta taloudestaan.”
Kansankapitalismin edistäminen on välttämätöntä
Vaikka suomalaisten sijoittamisinto on kasvanut viime vuosina, edelleen valtaosa suomalaisista ei sijoita ja jää paitsi mahdollisuudesta vaurastua. Suomessa vallitsee edelleen jopa epäluuloa ja vastustusta kansankapitalismia ja vaurastumista kohtaan.
Vertailussa naapurimaidemme kansalaisiin suomalaiset häviävät myös reilusti: ruotsalaisilla ja tanskalaisilla on yli kaksi kertaa suuremmat rahoitusvarat BKT:hen suhteutettuna kuin suomalaisilla.
Ahosniemen mukaan hallituksen on nyt aika ryhtyä edistämään ohjelmansa tavoitetta parantaa kaikkien suomalaisten vaurastumisen mahdollisuuksia.
”Tehokas keino vahvistaa suomalaisten talousosaamista ja auttaa nämä sijoittamisen alkuun on luoda kannuste aloittaa sijoittaminen jo elämän alkumetreiltä saakka”, Ahosniemi summaa.
Tutustu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arno AhosniemiToimitusjohtaja
Puh:+358 20 793 4210arno.ahosniemi@finanssiala.fiPauliina Kaaresvirta-HuhtaYhteiskuntasuhde- ja vastuullisuuspäällikkö
Puh:020 793 4275pauliina.kaaresvirta-huhta@finanssiala.fiLisätietoa julkaisijasta Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI
020 793 4240
http://www.finanssiala.fi
Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry
Sairauskuluvakuutusten määrä jatkaa kasvuaan – lähes 90 prosenttia suomalaisista uskoo joutuvansa kustantamaan hoivaansa yhä enemmän itse12.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Sairauskuluvakuutusten määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Vuoden 2024 lopussa sairauskuluvakuutettuja oli Suomessa 1 316 996 kappaletta. Vakuutetuista yksityishenkilöistä 457 882 on lapsia, aikuisia on 859 115. Yritysten ottamia vakuutuksia 305 040. Sairauskuluvakuutusten maltillisesti kasvava kysyntä kertoo kansalaisten halusta varautua. Suomalaisista 88 prosenttia uskoi vuodenvaihteessa tehdyn kansalaiskyselyn mukaan joutuvansa tulevaisuudessa kustantamaan terveyden- ja sairaanhoidon kustannuksia yhä enemmän itse.
Suomalaisilta tukea hallitusohjelmaan sisältyvälle suunnitelmalle lahjoittaa vastasyntyneille ensisijoitus osana äitiyspakkausta10.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista 61 prosenttia kannattaa kansalaiskyselyn mukaan ajatusta vastasyntyneelle lahjoitettavasta ensisijoituksesta. Orpon hallitus lupaa ohjelmassaan selvittää mahdollisuutta toteuttaa vastasyntyneiden osakesäästötili, jonne valtio lahjoittaa jokaiselle vastasyntyneelle suomalaiselle lapselle ensisijoituksen osana äitiyspakkausta. Finanssiala ry:n mielestä valtion ensisijoitus tekisi sijoittamisesta arkipäiväistä jo varhaisessa vaiheessa ja edistäisi kansankapitalismia. FA julkistaa oman mallinsa torstaina 10.4. klo 9.
Pääomia lunastettiin osakerahastoista – uusia sijoituksia korkorahastoihin9.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin maaliskuussa yhteensä 247 miljoonaa euroa uusia pääomia. Rahastopääoma kuitenkin pieneni markkinakehityksen takia. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuukauden lopussa 182 miljardia euroa.
Taloussankari-kilpailuun nyt kansainvälinen ulottuvuus – Finanssiala ry lähettää voittajaluokan edustajat Brysseliin European Money Quiz -kilpailuun31.3.2025 12:47:16 EEST | Tiedote
Finanssiala ry liittyy yhteisjärjestäjäksi kahdeksasluokkalaisille suunnattuun Taloussankari-kilpailuun. Taloussankari-kilpailua koordinoivat Nordea, Pörssisäätiö, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT sekä Finanssiala ry. Kilpailuun tulee mukaan kansainvälinen ulottuvuus, kun finaalissa parhaiten pärjänneen luokan kaksi oppilasta lähtevät edustamaan Suomea European Money Quiz -kilpailun finaaliin Brysseliin.
Finanssialan työehtosopimukset tukevat yrityskohtaista palkkakeskustelua28.3.2025 15:14:37 EET | Tiedote
Finanssialalle on hyväksytty kolmivuotiset työehtosopimukset. Rahoitus- ja vakuutusalan työehtosopimusten palkkaratkaisut noudattavat tasoltaan yleistä linjaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme