
Taidetestaajat kuuluu kokonaisuuteen
Suomen lastenkulttuuriliitto ry
Konsttestarnas goda uppförande får beröm
De konstaktörer som deltar i Konsttestarna-programmet har lyft fram hur exemplariskt ungdomar kan uppföra sig under sina konstbesök.

Konsttestarna-programmet tar alla finländska elever i åk 8 på konstbesök, som en del av skoldagen. Under det pågående läsåret har redan 128 000 besök genomförts. Under hösten 2024 väcktes en mediedebatt om Konsttestarnas störande beteende under konstbesök. Sedan dess har många åtgärder vidtagits, och under våren 2025 har problemen tydligt minskat jämfört med tidigare.
Joonas Keskinen, programchef för Konsttestarna, berättar att både ungdomarna och konstaktörerna ofta möter något nytt under Konsttestarna-besöken.
“Medan ungdomarna inte alltid har inre modeller för hur man beter sig under en konstupplevelse, har inte heller konstaktörerna nödvändigtvis kunskap om hur ungdomar brukar reagera och vad man kan förvänta sig av dem”, säger Keskinen.
Ibland kan dessa olika utgångspunkter leda till små kollisioner. Oftast blir dock ett Konsttestarna-besök en gemensam stund för åttorna och för konstaktörerna för att mötas, där man delar en gemensam upplevelse och där alla får något av varandra. Ett exempel på detta berättar Eerika Arposalo, museipedagog vid Uleåborgs konstmuseum, som under våren sett ungdomar ta del av museets Maja-utställning.
”Vi delade in klasserna i två grupper, så de var relativt små grupper. Ofta stannade eleverna nära de vuxna och höll sig inom samma magiska cirkel. Ungdomarna blev ivriga vid de mera aktiva momenten och reflekterade på ett underbart och vackert sätt kring det de upplevt. Vi stannade upp flera gånger för att beundra dem”, berättar Arposalo.
Förberedelse stämmer in på upplevelsen
Enligt Keskinen är det viktigt att ungdomarna ställer in sig på rätt våglängd inför konstbesöket.
”Man får ut mest av konstupplevelsen när de noggrant planerade förhandssarbetet, har blivit gjorda i klassrummet. Oftast faller ansvaret för detta på läraren”, berättar Keskinen.
Förhandsarbetet kan också göras i samband med konstbesöket. Vid Seinäjoki stadsorkester började Konsttestarna-besöken flyta bättre när konserterna hösten 2024 inleddes med en kort gemensam genomgång av konsertetiketten.
”Vi berättade hur prat kan störa och höras långt i salen och hur man kan fördjupa sig i musiken genom att till exempel blunda om det känns så. Vi betonade att det är helt normalt att dessa saker är nya, eftersom de flesta inte har varit på konsert tidigare. Man behöver inte kunna allt redan nu, utan vi lär oss tillsammans”, berättar Heli Lahti, intendent vid Seinäjoki stadsorkester, och tillägger att konsertetiketten påtagligt lugnade stämningen i salen jämfört med föregående läsårs konserter.
Från Seinäjoki kommer även ett annat gott exempel på lyckad förberedelse. Valet av Seinäjoen kaupunginteatteris Seili-musikal som Konsttestarna besöksmål väckte diskussion redan på förhand, eftersom den dramatiska berättelsen handlar om mentalsjukhuset ute på Själö och kvinnornas ställning på ön för hundra år sedan. Teaterkuratorn Jelena Jokelin beskriver de första erfarenheterna av Seilis föreställningar för Konsttestarna som otroliga.
”De förberedande samtalen i salongen har lugnat klasserna från spänningar och oro efter bussresorna, och man har kunnat börja föreställningen lugnt och stilla. Sedan har föreställningen tagit hand om resten. Eleverna har sett på pjäsen med intensitet och medkänsla. Efteråt har det gemensamma samtalet i salongen väckt eleverna ur föreställningens bubbla”, berättar Jokelin och berömmer både ungdomarna och lärarna som har förberett klasserna väl inför föreställningen.
”Jag har varit oerhört rörd, och även skådespelarna har blivit berörda av ungdomarnas medkänsla”, säger Jokelin.
Att förbereda sig för mötet med Konsttestarna lönar sig också för konstaktörerna. Anni-Kaisa Haukka från den Finländska barockorkestern FiBO berättar att åttorna är en riktigt trevlig publik, särskilt eftersom de inte förväntas bete sig som en traditionell konsertpublik som är van med klassisk musik.
”Jag tycker att vi lyckades möta åttorna som konsertbesökare på ett neutralt, öppet och nyfiket sätt. Det var roligt och intressant att märka hur olika publikerna var”, berättar Haukka.
”Förvirrande men hoppfullt”
Pisko Aunola, publikarbetare som under flera säsonger arbetat med Konsttestarna inom nycirkus och som nu var med i Fragile, berättar att ungdomarna har år efter år varit underbara, även om de inte alltid reagerat på föreställningen på det sätt som konstnärerna kanske hoppats. Aunola ser det också som viktigt att erbjuda ungdomar en mångsidig palett av konstupplevelser, även de mer känslosamma verken.
”En upplevelse kan öppna något inom en ungdom som faktiskt kan få långsiktiga konsekvenser. Att möta ungdomar på ett genuint, respektfullt och nyfiket sätt är väldigt viktigt. Under våren 2025 var mötena med konsttestarna verkligen fina, roliga och rörande. Ungdomars frågor och kommentarer var kloka och insiktsfulla. Som en av dem uttryckte det: förvirrande, men hoppfullt! Den gemensamma förundran inför konsten är för mig, som verksam inom konstfältet, intressant både yrkesmässigt och mänskligt”, berättar Aunola.
Chef Joonas Keskinen känner igen sig i denna upplevelse.
"Konsttestarna-upplevelsen är som bäst när konstnärerna och ungdomarna tar sig tid att verkligen möta varandra. Hur känns det för mig, hur känns det för dig? Konsttestarna-programmet handlar inte bara om kultur- och konstfostran, utan också om medborgarfärdigheter och personlig utveckling", säger Keskinen.
Konsttestarna-programmet finansieras av privata stiftelser, Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden. Stiftelserna har lovat att finansiera programmet till våren 2027, varefter finansieringsansvaret borde övergå till staten.
Nyckelord
Kontakter
Joonas Keskinenchef / KonsttestarnaSuomen lastenkulttuuriliitto ry
Tel:+358 44 978 4893joonas.keskinen@taidetestaajat.fiMarianna Penttiläkoordinator för kommunikation och evenemang / KonsttestarnaSuomen lastenkulttuuriliitto ry
Tel:+358 44 493 2452marianna.penttila@taidetestaajat.fiBilder

Länkar
Konsttestarna – så att varje åttondeklassist kunde känna konsten
Konsttestarna är Finlands största program i konstfostran. Verksamheten tar med alla åttorna i Finland och deras lärare på 1–2 högklassiga konstbesök om året. Kärnan i vår verksamhet är att erbjuda unga nya konstupplevelser och ge dem redskap att bilda informerade åsikter om sina upplevelser. Vad tycker de om sina upplevelser? Skulle de besöka stället igen?
Vår verksamhet når årligen 70 000 personer i alla kommuner i Finland. Konsttestarna-programmet finansieras av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden.

Andra språk
Följ Taidetestaajat
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Taidetestaajat
Här konsttestas nästa läsår – Oförglömliga upplevelser för åttorna!20.1.2025 11:33:25 EET | Pressmeddelande
Programvalen för Konsttestarna -kulturfostranprogrammet för läsåret 2025–2026 är klara. Alla åttor i Finland får delta i konstbesök med stöd av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden.
Missä taidetestataan ensi lukuvuonna? 8.-luokkalaisille luvassa unohtumattomia elämyksiä20.1.2025 11:33:25 EET | Tiedote
Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelman ohjelmavalinnat lukuvuodelle 2025–2026 on tehty. Kaikki Suomen 8.-luokkalaiset pääsevät taidevierailuille Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin tuella.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum