Carunan ja Vaisalan yhteistyö: Ensimmäinen langaton sääasema asennettu sähköverkkoon Espoossa
Vaisalan valmistama langaton sääasema on asennettu Carunan 110 kilovoltin suurjännitelinjan pylvääseen Espoossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Vaisalan IoT-sääasema on asennettu sähköverkkoon. Caruna voi hyödyntää sääaseman dataa sähköverkon kuormituskapasiteetin arviointiin, ja siitä saadaan dataa esimerkiksi myös myrskyjen seurantaan.

Sääasema mittaa tuulen nopeutta ja suuntaa, kosteutta, lämpötilaa sekä sateen voimakkuutta, kestoa ja määrää. Ilmajohtojen kuormituskapasiteetti riippuu johdon lämpötilasta, johon tuulen nopeus ja ilman lämpötila vaikuttavat merkittävästi. Perinteisesti kuormituskapasiteetin laskennassa on käytetty yleisiä säätietoja, jotka eivät ole kovin tarkkoja paikallisesti.
Tällä hetkellä Caruna käyttää johtoon kiinnitettyjä lämpötila-antureita, mutta tutkii nyt, voidaanko lämpötila arvioida riittävän tarkasti pylvääseen asennetun sääaseman avulla. Sääasemalta saadaan tarkempaa tietoa paikallisista ja pistekohtaisista sääolosuhteista, jotka voivat poiketa alueen yleisistä säätiedoista.
– Tällaisten ratkaisujen avulla olemassa olevia linjoja voidaan kuormittaa kymmeniä prosentteja enemmän sopivissa tilanteissa, mikä auttaa varmistamaan kapasiteettia huippukäyttötuntien aikana, kertoo Carunan kunnossapitopäällikkö Petteri Palmumaa.
Älykkäiden ratkaisujen, kuten Vaisalan IoT-antureiden ja Xweatherin hyperlokaalien ennusteiden avulla Caruna voi optimoida sähköverkon tehopotentiaalia paremmin. Haasteet verkon tehon osalta ovat kuitenkin laajemmat. Carunan arvion mukaan sähköverkon tehontarve kasvaa 60–200 % seuraavan kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi Espoossa tehon ennustetaan kasvavan lähes 200 %.
Sääasema muodostaa osan Vaisalan Xweather-yksikön tarjoamaa kokonaisvaltaista sääpalveluratkaisua. Sääaseman mittauksia hyödynnetään erityisen tarkan hyperlokaalin sääennusteen luomiseksi anturin asennuspaikkaan. Hyödyntämällä sähköverkon toiminnan ohjaamisessa laadukkaita mittauksia ja ennusteita voidaan verkon suorituskykyä ja luotettavuutta optimoida ja parantaa.
– Asentamalla Vaisalan AtmoCast-antureita toiminnan kannalta keskeisiin kohtiin sähköverkkoa, voidaan verkon toimintaa tehostaa ilman kalliita infrastruktuuri-investointeja, kertoo Mikko Laakso, Vaisalan IoT-antureiden tuotelinjapäällikkö.
– AtmoCast-sääasemassa yhdistyvät Vaisalan koeteltu mittaustekniikka, helppo asennettavuus ja huoltovapaus, jonka vuoksi se soveltuu erityisen hyvin käyttöön sähkötolpissa ja muissa kohteissa, joissa perinteisen sääaseman asennus olisi liian hankalaa ja kallista.
Vaisalan sääasema on asennettu pylväässä kohtaan, joka on kuumin kohta kyseisellä johtovälillä suurimman osan ajasta.
– Esimerkiksi alueilla, jotka sijaitsevat lähellä korkeita puita tai rakennuksia, tuuliolosuhteet, kuten nopeus ja suunta, voivat vaihdella merkittävästi alueen sisällä. Lisäksi kuumina ja aurinkoisina päivinä tumma asfaltti voi säteillä sekä heijastaa ylimääräistä lämpöä ylöspäin, joka puolestaan lämmittää ja vaikuttaa ilmajohdon kuormituskapasiteettiin, lisää Carunan prosessipäällikkö Atte Soikkeli.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
CarunaCarunan mediapuhelinCarunan viestintä
Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.
Kuvat
Caruna lyhyesti
Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.
Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 740 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy
Caruna toimittaa sähköliittymän atNorthin datakeskukseen Espoossa14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Caruna ja atNorth ovat sopineet sähköliittymän laajennuksesta atNorthin datakeskukseen Espoon Sinimäessä. Datakeskuksen rakentaminen työllistää tällä hetkellä noin 200 henkilöä, ja sähköliittymä mahdollistaa datakeskuksen laajentamisen. atNorthin investoinnin kokonaisarvo Espoossa tulee olemaan 400–500 miljoonaa euroa, kun datakeskus on täysin valmis.
Sähköverkon automaatiojärjestelmä lyhentää sähkökatkojen kestoa3.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Caruna pilotoi kaksi vuotta sitten sähköverkon valvontajärjestelmää, joka paikantaa ja erottaa vian sekä palauttaa sähköt automaattisesti vian ulkopuolella oleville asiakkaille. Automaatiota kokeiltiin Carunan toimialueen 12 kunnassa ja näiden 12 sähköasemalla. Pilotista saatiin hyviä kokemuksia, ja automaatio on otettu käyttöön 28 sähköasemalle.
Liikenteen sähköistyminen etenee – raskas liikenne sähköistyy vauhdilla13.3.2025 08:00:00 EET | Artikkeli
Liikenteen sähköistyminen on yksi merkittävimmistä muutoksista, joka vaikuttaa sekä ympäristöön että yhteiskuntaan. Vuonna 2024 Carunan verkkoalueelle otettiin käyttöön 17 000 uutta ladattavaa autoa, mikä nosti ladattavien autojen kokonaismäärän 74 000:een. Myös raide- ja logistiikkaliikenne, julkinen liikenne sekä veneily ja lauttaliikenne ovat sähköistymässä, mikä tarkoittaa lisääntyvää sähkön kulutusta ja latausinfran rakentamista.
Voiko verkon kuormitusta lisätä: Tulokset pilottikokeilusta Espoossa10.3.2025 10:55:55 EET | Artikkeli
Puhtaan siirtymän kiihtyessä on tärkeää mahdollistaa investoinnit sähköverkkoon, mutta myös kehittää ja tutkia erilaisia teknologioita, joilla voidaan mahdollistaa esimerkiksi nykyistä älykkäämpiä tapoja hyödyntää jo olemassa olevaa sähköverkkoa. Caruna aloitti kaksi vuotta sitten pilotin Espoon 110 kilovoltin sähköverkossa, jossa testataan voiko verkossa siirtää enemmän tehoa.
Sähkön kysyntäpiikit kasvussa – Carunan data paljastaa merkittävät muutokset11.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Sähkönjakeluyhtiö Carunan jakelualueen kunnat, joissa sähkönkäyttö nousi lämpötilakorjattuna eniten vuonna 2024 verrattuna edellisen vuoden joulukuuhun olivat Espoo, Joensuu ja Närpiö. Kokonaisuudessaan lämpötilakorjattu sähkön kulutus kasvoi kuusi prosenttia kaikilla alueilla verrattuna edelliseen vuoteen. Hetkellisissä kysyntäpiikeissä eli tehontarpeessa nähtiin sen sijaan huomattava kasvu. Koko Carunan alueella kasvua oli 28 % ja Espoossa peräti 46 % verrattuna tammikuuhun 2023. Tämä viittaa kasvavaan sähkön kysyntään erityisesti huippukulutustilanteissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme