Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 2025
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.

Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä seuraavat teokset:
Master I.S. – The Enigmatic Contemporary of Rembrandt
Yksi 1600-luvun alankomaalaisen taiteen suurista arvoituksista on nimikirjaimilla I.S. maalauksia signeeranneen taiteilijan identiteetti. Tämän salaperäisen mestarin teoksia on merkittävissä taidekokoelmissa, vaikka tunnettu tuotanto ei ole kovin laaja. Teos on ensimmäinen kattava tutkimus, joka taiteilijan tuotannosta on koskaan julkaistu, ja sen ovat toimittaneet Tomi Moisio ja Janneke van Asperen. Hanke on toteutettu yhteistyössä Leidenissa Alankomaissa sijaitsevan Museum De Lakenhalin kanssa. (Ilmestymispäivä 11.4.2025)
Open Group – Repeat After Me | Toistakaa perässäni | Повторюйте за мною
Ukrainalainen taiteilijakollektiivi Open Group kutsuu karaoken tapaan rakennetussa videoinstallaatiossaan Repeat After Me kameroidensa eteen Venäjän hyökkäystä paenneita ukrainalaisia siviilejä. He esittävät ohjusten, tykistökeskitysten ja muiden asejärjestelmien ääniä ja pyytävät näyttelykävijöitä toistamaan äänet perässään. Teoksen ovat kirjoittaneet Serlachiuksen johtaja Pauli Sivonen ja ukrainalainen taidehistorioitsija ja kuraattori Olga Tykhonova. (Ilmestymispäivä 11.4.2025)
De Chirico näyttämöllä | De Chirico and the Theatre
Giorgio de Chirico (1888–1978) oli italialainen taidemaalari, joka perusti myyttisen scuola metafisica - nimellä tunnetun taidesuuntauksen. Teos kertoo taiteilijan läheisestä suhteesta Roomaan, jossa hän asui ja työskenteli kolmekymmentä vuotta. Erityinen paino on de Chiricon teatraalisella tuotannolla, Teatro dell’Opera di Romassa nähtyjen esitysten puvustuksilla ja lavastuksilla. Teos on toteutettu yhteistyössä Serlachiuksen, Fondazione Giorgio e Isa de Chiricon, Teatro dell’Opera di Roman, Maggio Musicale Fiorentinon ja Fondazione Cerratellin kanssa. (Ilmestymispäivä 30.4.2025)
Emil Wikström – Göstan pieni taidekirjasto 11
Emil Wikström (1864–1942) oli eräs Suomen taiteen kultakauden tärkeimmistä kuvanveistäjistä. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat muun muassa Helsingin rautatieaseman Lyhdynkantajat ja Säätytalon päätykolmion veistosryhmä. Mäntän patruuna, kauppaneuvos Gustaf Adolf Serlachius (1830–1901) oli nuoren Emil Wikströmin uran tärkeä tukija ja muotokuvien tilaaja. Gösta Serlachius (1876–1942) puolestaan hankki Wikströmin veistoksia taidekokoelmaansa. Göstan pieni taidekirjasto on Serlachiuksen julkaisusarja, joka esittelee Gösta Serlachiuksen suosikkitaiteilijoita ja hänen kokoelmansa helmiä. (Ilmestymispäivä 2.5.2025)
Keith Tyson – Universal Symphony
Turner-palkittu brittitaiteilija Keith Tyson (s. 1969) ammentaa teknisesti ja käsitteellisesti monipuolisiin veistoksiinsa ja maalauksiinsa aineksia luonnontieteistä, matematiikasta, runoudesta ja mytologiasta. Tysonin taiteessa kaikki liittyy kaikkeen, yllättävästi ja ilman hierarkiaa, heijastaen tarkasti meidän yhteisen maailmamme monimutkaisuutta. Kirjan on toimittanut taidekriitikko Timo Valjakka. (Ilmestymispäivä 23.5.2025)
Mesenaatit – Serlachiuksen taidekokoelman tarina
Serlachiuksen taidekokoelman takana on kiehtova tarina, jossa kietoutuvat yhteen taide, historia, arkkitehtuuri, metsä ja suomalaisuus. Kirja kertoo Serlachiuksista taide-elämän tukijoina, paperiyhtiön johdossa ja mänttäläisen ihanneyhteiskunnan rakentajina. Mesenaatteina Serlachiukset tukivat taiteilijoita ja perustivat Mänttään ainutlaatuisen taidekokoelman. Mäntän ensimmäinen patruuna G. A. Serlachius löysi 1800-luvun lopulla nuoren Akseli Gallen-Kallelan ja Emil Wikströmin ja tuki heitä rahallisesti ja tilausteoksilla. Gösta Serlachius jatkoi suomalaisten taiteilijoiden tukemista ja perusti 1933 taidesäätiön kasvavan taidekokoelmansa turvaksi. R. Erik Serlachius ja Gustaf Serlachius jatkoivat taidesäätiön kehittämistä. Kirjan tarina laajentuu taiteen tukemisesta Mäntän kehittymiseen 1950–1960-luvuilla suomalaiseksi ihanneyhteisöksi, johon kävi tutustumassa arvovieraita ulkomailta asti. Kirja julkaistaan samanaikaisesti myös englanninkielisenä nimellä Patrons – The Story Behind the Serlachius Art Collection. (Arvioitu ilmestymispäivä 30.8.2025)
Nykytaide katsoo taakseen – Lastuja Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmasta
Nykytaide katsoo taakseen luo silmäyksen ajankohtaiseen nykytaiteen tutkimukseen. Antologian artikkeleissa tarkastellaan eri näkökulmista sitä, miten monin tavoin nykytaiteen tekijät ja teokset ovat kytköksissä historiaan. Nykytaidekin pohjaa pitkään taiteen traditioon, ja monet taiteilijat käsittelevät tuotannossaan historiaa laajoina kokonaisuuksina tai yksittäisiin tapahtumiin keskittyen. Teos on jatkoa Serlachiuksen seminaarijulkaisujen sarjalle, jonka ensimmäinen osa oli Taidehistoria menee metsään! Mäntässä järjestettävä Serlachius-seminaari tuo yhteen asiantuntijoita, toimii foorumina ajankohtaiselle taidehistorialliselle tutkimukselle ja edistää kotimaista taiteentutkimusta sekä tiedon saavutettavuutta myös yliopistokaupunkien ulkopuolella. Antologia julkaistaan yhteistyössä Taidehistorian seuran kanssa vertaisarvioidussa Taidehistoriallisia tutkimuksia -julkaisusarjassa. (Arvioitu ilmestymispäivä 30.9.2025)
Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi
Lisätiedot Serlachiuksen näyttelyistä: Susanna Yläjärvi, tiedottaja, Serlachius, susanna.ylajarvi@serlachius.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat
















Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutuuskirja suomalaistuneen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin monipuolisesta tuotannosta3.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Oliver Whitehead – Future Tense esittelee monialaisen brittitaiteilijan Oliver Whiteheadin (s. 1947) tuotantoa ja sen teemoja. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa.
Kokoelmakirja "Taide pidentää ikää" esittelee HUSin mittavaa taidekokoelmaa12.11.2024 08:00:00 EET | Tiedote
”Taide pidentää ikää” on väite, jolle ei ole syytä nauraa. Niin suomalaiset kuin kansainväliset tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet sen tieteellisesti päteväksi. Tämä tosiasia on nykyisin keskeinen yllyke hankkia taidetta terveydenhuollon eri tiloihin, olivatpa sitten kysymyksessä sairaalat, terveysasemat tai laboratoriot. Toinen motivaatio on julkisin hankinnoin tukea elävien taiteilijoiden työtä.
Taidekriitikko Timo Valjakka ja taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs jatkavat Parvsin esseekirjasarjaa24.10.2024 13:16:42 EEST | Tiedote
Parvs-kustantamon Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista -esseekirjasarja saa nyt jatkoa suomeksi ja ruotsiksi. Eturivin taidekriitikoihin kuuluva Timo Valjakka on kirjoittanut taiteesta 1980-luvulta lähtien. Nyt julkaistavan Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä -kirjan teksteissä Valjakka kirjoittaa kohtaamisistaan taiteilijoiden kanssa ja paneutuu siihen, miten he ajattelevat ja työskentelevät. Taiteentutkija Maria Hirvi-Ijäs tarkastelee Att tänka konst – Aspekter på teori och praktik -kirjan esseissään erilaisia tapoja suhtautua taiteeseen, sen yhteiskunnalliseen rooliin ja sen muotoon tietona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme