“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.

Ensi- ja turvakotien liitto ETKL on aloittanut uuden kampanjan, jonka viesti keskittyy väkivallan tekijöiden tunnistamiseen ja auttamiseen. Lähisuhdeväkivallan tapausten hoidossa ja tilastoinnissa keskiössä on aina uhri. Uhrien saama oikeanlainen apu on keskeistä, mutta kevään kampanja haluaa nostaa keskiöön sen, ettei lähisuhdeväkivaltaa laajamittaisena yhteiskunnallisena ongelmana saada kitkettyä, ellei tekijöiden vastuuta nosteta keskiöön niin ammattiavun piirissä kuin julkisessa keskustelussa.
Suomi on lähisuhdeväkivallan tilastoissa Euroopan toiseksi vaarallisin maa naisille. Tutkimusten mukaan kaikista 16–74-vuotiaista suomalaisista 75 prosenttia on kokenut henkistä ja fyysistä väkivaltaa tai seksuaaliväkivaltaa ainakin kerran elämässään. 50 000 naista tai tyttöä joutuu joka vuosi Suomessa seksuaaliväkivallan uhriksi. Jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Naisten kokema fyysinen parisuhdeväkivalta aiheuttaa Suomessa vuosittain 150 miljoonan euron lisäkustannukset terveydenhuollolle.
Lähisuhdeväkivallan mittavasta yleisyydestä huolimatta ongelma tunnistetaan Suomessa huonosti. Kampanjassa mukaillaankin yleisestä keskustelusta tunnistettavaa tapaa puhua väkivallan tekijöistä. “Niin kohtelias, että väkivalta iskee vain rakkaimpiin” on yksi kampanjan viesteistä, joilla katsojaa halutaan herätellä lähisuhdeväkivallan todellisuuteen ja aktivoida lahjoittamaan ETKL:n ennaltaehkäisevään työhön. Ensi- ja turvakotien liitto auttaa väkivallan kaikkia osapuolia, väkivaltaa kokeneita ja väkivaltaa käyttäneitä sekä lapsia ja nuoria.
“Jokainen meistä on on lukenut tyrmistyneitä otsikoita ‘hyvistä tyypeistä’, jotka ovatkin väkivaltaisia rakkaimpiaan kohtaan. Haluamme kampanjalla puuttua kulttuuriseen tapaamme puhua lähisuhdeväkivallasta ja herätellä ihmisiä ongelman yleisyyteen sekä siihen, että väkivallan on mahdollista loppua vain, jos tekijät saavat ammattiapua väkivallattomuuteen ”, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton väkivaltatyön asiantuntija Jaana Autto.
Osana nyt käynnissä olevaa kampanjaa järjestö on julkaissut toimittajille ohjeet lähisuhdeväkivallan käsittelyyn julkisessa keskustelussa.
“Lähisuhdeväkivallasta kertovissa uutisissa käytetään usein naapureiden, työkavereiden ja tuttavien kertomuksia tekijästä ja perheestä, jossa väkivaltaa on ollut. Lähisuhdeväkivaltaa kuitenkin usein piilotellaan ulkopuolisilta ja väkivallan tekijä käyttäytyy tyypillisesti hyvin eri tavalla kodin seinien sisällä kuin ulkopuolisten kanssa. Väkivallasta, tekijästä ja perheestä ei pitäisi pyytää kommentteja ihmisiltä, jotka eivät todellisuudessa tiedä tilanteesta”, Autto kertoo.
Vain tekijät voivat lopettaa lähisuhdeväkivallan
Yksi keskeisistä puutteista lähisuhdeväkivallan hoidossa ovat tarkat tilastot. Yhtenä keinona Ensi- ja turvakotien liiton kampanjan yhteydessä pohditaan diagnoosikoodin luomista kansainväliseen tautiluokitusjärjestelmä ICD:hen, jolloin rajatusti vain läheisiinsä väkivaltaa kohdistavia tekijöitä olisi mahdollista tilastoida. Lähisuhdeväkivallan uhrit ovat pitkän ajan jälkeen vihdoin saaneet oman koodin osaksi järjestelmää. Kuitenkin ennen tätä yleisen tapamme keskustella ja tarkastella lähisuhdeväkivaltatapauksia tulisi muuttua.
Kampanjan yhteydessä sekä Suomen päättäjille että WHO:n johdolle lähetettiin sisällöltään tyhjä teos The Domestic Violence Syndrome, joka symboloi systemaattisen kartoittamisen ja tunnistamisen puuttumista lähisuhdeväkivallan tapausten hoidossa. Kirjan saavat muiden muassa Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus, pääministeri Petteri Orpo ja useat kansanedustajat. Teoksen on tarkoitus herättää asiantuntijoiden voimin käytävää keskustelua lähisuhdeväkivallan kitkemisestä tekijälähtöisesti. Läheisiin kohdistuva väkivalta usein siirtyy sukupolvelta toiselle, joten kierteen katkaiseminen tekijöiden toimesta on kriittistä.
“Lähisuhdeväkivalta voi loppua vain, jos tekijät ottavat vastuun ja saavat apua väkivallan lopettamiseen. Läheisiin kohdistuva väkivalta siirtyy usein sukupolvelta toiselle ja siksi on ensisijaisen tärkeää, että väkivaltaisesti käyttäytyvät tietävät avun olevan saatavilla, jotta kierre voidaan saada katkeamaan”, Jaana Autto sanoo.
Ensi- ja turvakotien liiton kampanja on osa liiton laajempaa lähisuhdeväkivallan vastaista työtä, jota tuetaan lahjoitusvaroilla. Kampanjan yhtenä tavoitteena onkin lahjoitusten kerääminen lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi. Lahjoitusten rooli on jatkuvasti merkittävämpi, kun järjestöjen rahoituksista leikataan.
Ensi- ja turvakotien liitto auttaa väkivallan kaikkia osapuolia – uhreja ja tekijöitä sekä lapsia ja nuoria. Lisätietoa järjestön toiminnasta löydät tästä ja lahjoittamaan pääsee tästä.
Kampanjamateriaaleja ja kuvia kirjasta löydät täältä.
Toimittajille suunnatut ohjeet löydät liitteenä.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Jaana Autto, väkivaltatyön asiantuntija
+358 50 303 5132
jaana.autto@etkl.fi
Oona Ylönen, pääsihteeri
+358 50 351 8298
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Kysely: Suomalaiset uskovat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan lasten ja perheiden hyvinvointia25.3.2025 11:31:44 EET | Tiedote
A-klinikkasäätiön, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Ensi- ja turvakotien liiton tuore kysely osoittaa, että suomalaiset kokevat alkoholin kotiinkuljetuksen uhkaavan perheiden ja lasten hyvinvointia. Valtaosalle suomalaisista (77 %) yleisin alkoholin käyttöympäristö on koti. Entistä väkevämmän alkoholin myynti päivittäistavarakaupoissa, kioskeilla ja huoltamoilla sekä mahdollinen kotiinkuljetuksen salliminen altistavat lapsia ja nuoria alkoholin haitoille ja markkinoinnille.
Järjestöt eduskunnassa: Suurin osa suomalaisista vastustaa alkoholin saatavuuden kasvattamista21.3.2025 14:15:25 EET | Kutsu
Järjestöt haluavat kiinnittää huomiota alkoholin kotiinkuljetuksen aiheuttamiin haittoihin lapsiperheissä. Tiistaina 25.3. klo 11 luovutetaan eduskunnan varapuhemies, kansanedustaja Tarja Filatoville (sdp) vetoomus, jossa vaaditaan lapsen oikeuksien ja kansanterveyden asettamista etusijalle. Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli 14 000 suomalaista.
Lähisuhdeväkivaltaan haetaan apua ennätyksellisen paljon5.3.2025 08:11:44 EET | Tiedote
Lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosien aikana. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten väkivaltatyön palveluihin hakeutui viime vuonna yli 12 700 henkilöä, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Määrä on tällä hetkellä niin suuri, että kaikki eivät saa tarvitsemaansa apua.
Uusi ohjelma puuttuu nuorten miesten väkivaltaisuuteen25.11.2024 08:50:30 EET | Tiedote
Uusi ohjelma auttaa nuoria miehiä lopettamaan väkivallan käyttämisen. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei saada loppumaan ilman väkivallan tekijöiden auttamista.
Nepsy-piirteet haastavat vauvan vanhempia15.11.2024 11:17:51 EET | Tiedote
Vauva-arkea ja vanhemmuutta voivat haastaa pulmat sosiaalisissa suhteissa, vaikeudet toiminnanohjauksessa, keskittymisessä tai tarkkaavaisuudessa sekä tunteiden säätelyssä. Nepsy-oireet, kuten ADHD ja autismikirjon piirteet, voivat vaikuttaa jaksamiseen, rutiinien luomiseen ja tunneyhteyden rakentamiseen vauvan kanssa. Neurologista monimuotoisuutta tunnistetaan yhä paremmin ja on tärkeää, että vauvan vanhemmat saavat tukea selviytyäkseen vauva-ajasta. Vauvafoorumi kokoaa vauvaperheitä kohtaavia ammattilaisia Jyväskylään 20.-21.11. syventämään ymmärrystä teemasta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme