Tiedekeskus Heureka

Suomen uteliaimmat luokat löytyivät Heurekan kilpailussa

Jaa

Tiedekeskus Heurekan järjestämä Suomen uteliain luokka -kilpailu on ratkennut. Alakoulun sarjan voitti Mäkirinteen koulun 6G-luokka Haapavedeltä ja yläkoulun sarjan voitti Juhannuskylän koulun 9B-luokka Tampereelta.

Alakoulun sarjan voittajaluokka: Mäkirinteen koulun 6G-luokka Haapavedeltä.
Alakoulun sarjan voittajaluokka: Mäkirinteen koulun 6G-luokka Haapavedeltä.

Suomen uteliain luokka -kilpailu on ratkennut ja Suomen uteliaimmat luokat valittu. Kilpailussa peruskoulun luokkien tehtävänä oli keksiä kolme luonnontieteen alaan liittyvää kysymystä, joihin oppilaat halusivat saada vastauksen. Tuomaristossa istuivat Ursan asiantuntija Anne Liljeström ja tiedetoimittaja Maija Karala. Lisäksi raadissa vaikutti Heurekan eri alojen asiantuntijoita. Voittajaluokat palkitaan Suomen uteliain luokka -arvonimellä ja ikimuistoisella kevätretkellä Heurekaan.

Alakoulun sarjan voittajaluokka 6G Mäkirinteen koulusta Haapavedeltä kysyi ”Mistä voi tietää Auringon, Maan ja kaikkien muiden planeettojen kerrokset? Auringon lähelle ei voi mennä, maapallon on porattu vain 15 km reikä ja muilla planeetoilla ei ole käyty.” Yläkoulun voittajaluokka 9B Juhannuskylän koulusta Tampereelta kysyi ”Onko maapalloa mahdollista liikuttaa keinotekoisesti kauemmaksi Auringosta ilmastonmuutoksen edetessä?”. Ursan asiantuntija Anne Liljeström on vastannut voittajakysymyksiin, ja videot ovat nähtävissä Heurekan verkkosivuilla.

Kunniamaininnan kilpailussa saivat alakoulujen sarjasta Pihlajaniemen koulun 3A-luokka Savonlinnasta kysymyksellään ”Ihmiskunta on keksinyt paljon kaikkea hienoa, mutta miksi ei ole keksitty parannusta oksennustautiin tai flunssaan?” ja Vehmaan koulun 4. luokka Vinkkilästä kysymyksellään ”Mistä karva tietää, onko se hiuskarva vai ihokarva?”

Yläkoulujen sarjassa kunniamaininnan saivat Linnainmaankoulun 8A-luokka Tampereelta kysymyksellään ”Miksi eri ihmisyhteisöille eri aikoina ja eri puolilla maailmaa on ollut niin paljon samanlaisia kulttuurisia tapoja, esimerkiksi hautaustavat, avioliitto, miesjohtajuus ja kielenkehitys?” ja Pohjoispuiston koulun 8D-luokka Hyvinkäältä kysymyksellään ”Miten olemme pystyneet selvittämään, miten musta aukko toimii? Ja miten se todistetaan?”

Kilpailussa luokkia kannustettiin lähestymään tuttujakin asioita uusista näkökulmista tai kääntämään totutut ajattelumallit päälaelleen. Oivaltavuus ja laatikon ulkopuolinen ajattelu olivat tärkeämpiä kuin se, kuka keksii vaikeimman kysymyksen. Kysymysten tuli osoittaa uteliaisuutta, kekseliäisyyttä ja halua ymmärtää maailmaa.

Lisätietoja:

Kilpailun verkkosivulta: https://www.heureka.fi/suomen-uteliain-luokka

Markkinointisuunnittelija Elina Vesanen, elina.vesanen@heureka.fi, puh. 040 9015 221

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markkinointisuunnittelija Elina Vesanen, elina.vesanen@heureka.fi, puh. 040 9015 221

Kuvat

Yläkoulun sarjan voittajaluokka: Juhannuskylän koulun 9B-luokka Tampereelta.
Yläkoulun sarjan voittajaluokka: Juhannuskylän koulun 9B-luokka Tampereelta.
Lataa

Linkit

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon lähes 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin. Lisätietoja: www.heureka.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye