Länsi-Suomen maakunnat: Junaliikenteen kilpailutuksia valmisteltaessa on välttämätöntä kuunnella kuntia ja alueita
Pirkanmaan alueella ostoliikennettä on nykyään sen joka ilmenemismuodossa. Suunnitelmia selkeästi nykyistä kattavammasta taajama- ja lähijunaliikenteestä on paljon. Millaisia liikennekokonaisuuksia tulevina vuosina kilpailutetaankaan, on rahoitusvastuun oltava lähtökohtaisesti valtiolla.
Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee markkinaehtoista henkilöjunaliikenteen avaamista kilpailulle. Nykyinen valtion ja VR:n välinen suorahankintasopimus päättyy vuonna 2030, jolloin liikenne kilpailutetaan EU-sääntelyn mukaisesti. Samalla on tarkoitus mahdollistaa alueiden itsensä järjestämä henkilöjunaliikenne.
Länsi-Suomen maakuntien liitot edellyttävät, että ministeriön ja vastuuvirastojen on varmistettava riittävä vuoropuhelu, alueellinen yhteistyö ja vuorovaikutus ostoliikennesopimuksen valmistelussa, kilpailutuksessa ja liikennöintikokonaisuuksien suunnittelussa sekä tilaamisessa.
Länsi-Suomen maakuntien liitot pitävät alueellisen junaliikenteen mahdollistamista yleisesti hyvänä asiana ja toteavat, että parhaimmillaan se luo uusia mahdollisuuksia junaliikenteen järjestämiseen. Seutujen sisäisen junaliikenteen järjestäminen kaupunkiseuduilla tarjoaisi mahdollisuuden junaliikenteen suunnittelulle osana koko seudun liikennejärjestelmää. Hankkeita voi tällöin olla järkevää toteuttaa myös yhteisrahoitteisesti kuntien kanssa.
Lännen maakunnat korostavat kuitenkin kuntien ja seutujen vapaaehtoisuutta uusien rautatieliikenteen toimivaltaisten viranomaisten määrittelyssä. Tähän asti alueiden ja kuntien tosiasialliset vaikutusmahdollisuudet valmistelussa etenkin kustannusvastuiden osalta ovat olleet heikot.
Maakuntarajat ylittävän liikenteen rahoitusvastuuta ei voida kaataa kunnille
Maakuntarajojen yli kulkeva lähijuna- ja kiskobussiliikenne (esim. R-junat ja Seinäjoki-Haapamäki-Jyväskylä-kiskobussi) eroaa merkittävästi seudun sisäisestä liikenteestä. Tällaisten yhteyksien kustannusvastuuta vaaditaan valtiolle.
Kuntien taloudellisen tilanteen ollessa jo ennestään kireä, ei ole tarkoituksenmukaista jakaa tai siirtää maakuntarajat ylittävän ja kaukoliikennettä täydentävän ostojunaliikenteen kustannuksia kunnille.
Länsi-Suomen maakunnan painottavat, ettei tällaisia uusia satojentuhansien tai jopa miljoonien eurojen kustannuksia yksinkertaisesti voida siirtää kuntien harteille.
Pirkanmaalla ostoliikenteen rooli on merkittävä
Erityisenä huolenaiheena lännen maakunnat nostavat esiin maakuntien välisten ostoliikennereittien kustannus- ja järjestämisvastuun. Aiemmin laadituissa vaihtoehtomalleissa on esimerkiksi esitetty, että R-junaliikenne ulottuisi Tampereelta Riihimäelle, eikä Helsinkiin asti. Tällöin lähiliikenteellä matkustettaessa junaa pitäisi vaihtaa päästäkseen Helsinkiin.
Muutos olisi epäsuotuisa suhteessa jo tunnistettuihin pääradan pendelöinti- ja muihin matkustajavirtoihin. Kehityssuunta ei ole tällaisessa tapauksessa lainkaan asiakaslähtöinen.
– Pirkanmaan alueella ostoliikennettä on nykyään sen joka ilmenemismuodossa. Porin suunnan kaukojunat sekä Orivesi–Haapamäki-radan kiskobussit ovat maakunnallisesti ja radanvarsikunnille todella tärkeitä tuettuja yhteyksiä. Pääradan liikenteestä yöjunat ja R-junaliikenne sisältyvät myös nykyiseen sopimukseen. M-junaliikenteen nykyinen vuoroväli on jo edellyttänyt myös kuntien rahoituspanosta, mikä on osoitus alueemme tahtotilasta panostaa junaliikenteeseen. Suunnitelmia selkeästi nykyistä kattavammasta taajama- ja lähijunaliikenteestä on paljon. Millaisia liikennekokonaisuuksia tulevina vuosina kilpailutetaankaan, on rahoitusvastuun oltava lähtökohtaisesti valtiolla, Pirkanmaan liiton liikennesuunnittelija Juho Vehviläinen sanoo.
Suorahankintamenettelyä ei saa evätä kansallisella tasolla
Länsi-Suomen maakuntien liitot ovat huolissaan EU-sääntelyn mahdollistaman suorahankintamenettelyn epäämisestä kansallisesti. Käytännössä tämä estäisi esimerkiksi uusien liikenteiden kokeiluluontoisuuden kehittämistä, jolloin on mahdollista, ettei uusia liikenteitä synny toivotulla tavalla.
Suorahankintamenettelyn poissulkeminen aiheuttaisi ongelmia jo ennen uutta ostoliikenteen sopimuskautta. Jos lakiehdotus toteutuu sellaisenaan, ei uutta vähäistä henkilöjunaliikennepalvelua voisi järjestää vuosina 2026–2030, koska kilpailuttamiseen ei ole edellytyksiä, eikä laki mahdollistaisi suorahankinnan käyttöä uusiin liikennepalveluihin. Tällä aikavälillä lisäliikennettä voitaisiin hankkia vain alueilla, joilla on jo ostoliikennettä. Laki asettaisi Suomessa eri alueet hyvin epätasa-arvoiseen asemaan.
Lännen maakunnat vaativat, että suorahankintakiellosta on luovuttava tai sen soveltamiseen on asetettava siirtymäaika nykyisen sopimuksen päättymiseen 31.12.2030 asti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja Pirkanmaan osalta:
Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, p. 050 572 0945, anna-mari.ahonen@pirkanmaa.fi
Liikennesuunnittelija Juho Vehviläinen, p. 044 422 2017, juho.vehvilainen@pirkanmaa.fi
Muut Länsi-Suomen liitot:
Hämeen liitto, Toni K. Laine, maakuntajohtaja, p. 050 463 7810
Etelä-Pohjanmaan liitto, Heli Seppelvirta, p. 040 529 4638
Keski-Suomen liitto, Pekka Hokkanen, p. 040 595 0016
Pohjanmaan liitto, Mats Brandt, maakuntajohtaja, p. 044 493 4576
Satakuntaliitto, Kristiina Salonen, maakuntajohtaja, p. 050 512 0010
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Pirkanmaan liitto on koko maakunnan laajuinen kuntayhtymä. Toiminta-alueita ovat aluekehitystyö, maankäyttö ja liikenne (alueidenkäyttö), innovaatio- ja tulevaisuustyö, EU-rahoitukseen liittyvät tehtävät sekä kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta. Liiton toiminnassa korostuu verkostomaisuus, jonka avulla viemme yhdessä Pirkanmaata kohti kestävästi elinvoimaista maakuntaa.
www.pirkanmaa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan liitto
Koko maakunnan tarpeita tukeva verkostoyhteistyö näkyy johdonmukaisesti Pirkanmaan liiton toiminnassa7.4.2025 13:53:42 EEST | Tiedote
Pirkanmaalainen yhteistyö on luontaisesti mutkatonta ja tilannekuvan jakaminen erilaisten sidosryhmien kanssa on entisestään tiivistynyt. Hyvänä esimerkkinä tästä on laaja maakunnallinen vaikuttamistyö. Kuntien kanssa käydään vuoropuhelua säännöllisesti eri tehtäväalueilla.
Maakuntavaltuusto hyväksyi Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaavan7.4.2025 13:34:42 EEST | Tiedote
Pirkanmaan elonkirjon ja energian vaihemaakuntakaava on hyväksytty Pirkanmaan maakuntavaltuuston käsittelyssä maanantaina 7.4.2025.
Terveysalan yhteistyöllä ja innovaatioilla etsitään laatua ja vaikuttavuutta terveyspalveluihin21.3.2025 12:09:52 EET | Tiedote
Business Tampere Oy:n, Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteinen Digital Health 3 -hanke kehittää pk-yritysten tuotteita, teknologioita ja palveluja ja pilotoi ja kaupallistaa uusia teknologioita.
Pirkanmaan edunvalvontaryhmä: Kasvupanostukset Pirkanmaalle säteilevät kauaksi21.3.2025 12:01:15 EET | Tiedote
Pirkanmaan edunvalvontaryhmä esittää hallituksen puoliväliriiheen tavoitteita, joilla saataisiin kasvua laajalle alueelle. Ryhmän mukaan Suomen taloudellinen kasvu ja kilpailukyky edellyttävät investointeja koulutukseen, puolijohdealaan, puolustus- ja turvallisuussektoriin sekä liikenneinfraan.
Länsi-Suomen alueen edunvalvontaa tehostetaan uudella kansanedustajaverkostolla12.3.2025 10:00:00 EET | Tiedote
Länsi-Suomi on avainasemassa Suomen sivistyksen turvaamisessa ja osaamisen tason nostamisessa, teollisuuden uudistamisessa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa sekä turvallisuuden ja huoltovarmuuden varmistamisessa. Lännessä on myös hyvät edellytykset puolustus- ja kaksikäyttöteknologioiden osaamisverkoston kokoamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme