Crowdsorsa

Merkittävä osa Suomen kunnista torjuu haitallisia vieraslajeja mobiilipelin avulla

Jaa

Tänä kesänä jo yli 60 kunnassa kuntalaisten on mahdollista ansaita rahaa hävittämällä alkuperäisluonnolle haitallisia vieraslajeja. Jokainen voi osallistua tempaukseen lataamalla Crowdsorsa-mobiilipelin omaan älypuhelimeen ja jalkautumalla luontoon. Yli puolet suomalaisista voi kesän aikana päästä mukaan toimintaan oman kuntansa alueella. WWF Suomi on mukana mobiilipelissä asiantuntijaroolissa.

Myös tienpientareiden kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji.
Myös tienpientareiden kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji. © Kari Schnellmann WWF

Joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy kesän alussa taas monessa Suomen kunnassa. Vahingolliset vieraslajit ovat kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat alueelta toiselle ihmisen myötävaikutuksella – joko tarkoituksella tai vahingossa – ja aiheuttavat merkittävää haittaa alkuperäisluonnolle.

Kunnissa on herätty akuuttiin vieraslajiongelmaan. Viime vuonna 40 kunnan alueella käytettiin Crowdsorsa-mobiilipeliä vieraslajien torjuntaan erinomaisin tuloksin. Osallistujamäärä on kasvussa, ja tänä kesänä vieraslajeja häädetään jo yli 60 kunnassa. Moni kunta on tempauksessa mukana jo kolmatta vuotta. Jokainen kuntalainen voi osallistua torjuntamissioon omalla älypuhelimellaan lataamalla Crowdsorsa-mobiilipelin. Peli tekee luonnon monimuotoisuuden suojelusta hauskan ja palkitsevan aktiviteetin.

– Aikaisempina vuosina on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka niin monen ikäiset ovat innostuneet tarttumaan toimeen. Kitkemiseen voi käyttää viikatetta, puutarhasaksia tai raakaa käsivoimaa. Tyyli on vapaa. Aktiivisimmat ovat ostaneet jopa siimaleikkurin ja tehneet pelistä kesätyön itselleen, naurahtaa Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelejä ympäri Suomen

Kun pelaaja löytää jo kartalle merkittyjä tai itse havaittuja vieraslajeja, hän videoi esiintymän ennen ja jälkeen kitkemisen. Videot ladataan Crowdsorsan tarkistettaviksi, ja hyväksytyistä videoista saa palkkion, jonka voi pyytää sovelluksesta pankkitililleen.

Palkkioita peliin osallistuville on tänä kesänä luvassa yhteensä yli 170 000 euroa –palkkiobudjeteista vastaavat kunnat. Pelaajat voivat ansaita jopa 20 euroa tunnissa.  Peli laskee palkkion automaattisesti esiintymän pinta-alan, tiheyden ja lajin perusteella.

Tänä kesänä torjuttavien lajien joukossa on lupiineja, jättipalsameja, kurtturuusuja ja kanadanpiiskuja. Pelien ajoituksessa on otettu huomioon kasvien kukinta-aika, jotta lajit olisivat helpoiten tunnistettavissa.

Myös WWF Suomi on mukana mobiilipelissä asiantuntijaroolissa esimerkiksi vieraslajien tunnistamisessa.

– Crowdsorsalla ja WWF:llä on yhteinen päämäärä vieraslajien torjunnassa. Pelillistäminen voi olla potentiaalisesti tehokas tapa päästä haitallisista vieraslajeista eroon laajemmin kuin mihin kunnat ja kaupungit yksin pystyvät, sanoo suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki WWF Suomesta.

Nuoret ovat erityisen aktiivisia

Vuodentakaisen käyttäjäkyselyn mukaan ihmisiä motivoi osallistumaan palkkion ja pelimäisyyden lisäksi uteliaisuus, liikunta, ympäristön hyvinvointi ja yhteinen hyvä. Erityisen aktiivisesti yhteisiin talkoisiin osallistuivat 14–19-vuotiaat nuoret.

Pelit alkavat kuntakohtaisen aikataulun mukaisesti, ja niihin voi osallistua asuinkuntansa alueella tai esimerkiksi maakuntamatkaillessaan muualla Suomessa kesän aikana. Ensimmäiset pelit käynnistyvät useissa kunnissa jo heti kesäkuun alussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Myös tienpientareiden kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji.
Myös tienpientareiden kaunis lupiini on haitallinen vieraslaji.
© Kari Schnellmann WWF
Lataa
Viikatteella vieraslajien kitkeminen käy tehokkaasti.
Viikatteella vieraslajien kitkeminen käy tehokkaasti.
© Crowdsorsa
Lataa
Vieraslajikasveja torjutaan leikkaamalla tai katkaisemalla ne maan tasalta. Taimet ja kasvit voi myös vetää juurineen maasta.
Vieraslajikasveja torjutaan leikkaamalla tai katkaisemalla ne maan tasalta. Taimet ja kasvit voi myös vetää juurineen maasta.
© Crowdsorsa
Lataa
Jättipalsami muodostaa laajoja kasvustoja.
Jättipalsami muodostaa laajoja kasvustoja.
© Paula Kallio WWF
Lataa
Lupiini on helposti tunnistettava vieraslaji.
Lupiini on helposti tunnistettava vieraslaji.
© Kari Schnellmann WWF
Lataa
Tärkeintä on estää kukkien siementen leviäminen – siksi torjunta on tehokkainta heti kauden alussa.
Tärkeintä on estää kukkien siementen leviäminen – siksi torjunta on tehokkainta heti kauden alussa.
© Kari Schnellmann WWF
Lataa

Liitteet

Linkit

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on kansainvälisesti palkittu, tamperelainen startup-yritys. Sen konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen. Osallistujat saavat palkkioita pelatessaan ja auttaessaan samalla parantamaan ympäristöä.

Vieraslajien lisäksi pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia kaupunkien esteettömyyttä, katujen ja pyöräteiden kuntoa, kaivonkansia ja puistonpenkkejä sekä torjuttu espanjansiruetanoita. 

Crowdsorsa kehittää jatkuvasti uusia tapoja parantaa ympäristöä yhdessä pelaamalla. 

Tänä vuonna Crowdsorsa voitti kansainvälisessä World Summit Awards -kisassa ympäristökategorian ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä. WSA palkitsee vuosittain yhteiskunnallisesti merkittäviä digitaalisia innovaatioita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Crowdsorsa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye