Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.

Maanmittauslaitoksen tutkijat tarttuvat keväällä paikannushäirinnän tunnistamisen ongelmaan ja sen vastakeinoihin. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen yksi tutkimusaiheista on juuri paikannuksen turvallinen ja luotettava käyttö.
- Nyt kehitämme prototyyppinä laitetta, jonka tehtävänä on tunnistaa häirintä reaaliaikaisesti ja varoittaa käyttäjää siitä. Ideana on myös tallentaa paikannusdataa. Hankkeessa kehitetään myös menetelmiä ilmakuvien käsittelyyn GNSS-häirintätilanteissa, kertoo vanhempi tutkija Mika Saajasto Maanmittauslaitoksesta.
Tutkimus auttaa minimoimaan häirinnästä aiheutuvia kasvavia riskejä
Satelliittipaikannuksen häirintä Suomen alueella on kasvanut voimakkaasti vuodesta 2022 lähtien. Traficomin mukaan Suomen alueella tuli vuoden 2024 toukokuuhun mennessä 1200 ilmoitusta GNSS-häiriöistä ilmailusta, kun ilmoituksia oli vuotta aikaisemmin 239.
Häirintä aiheuttaa haittaa satelliittipaikannuksen käyttäjille, kuten lento- ja meriliikenteelle. Siitä aiheutuu riskejä myös keväällä alkaville Maanmittauslaitoksen vuosittaisille ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoille, joiden avulla kerätään yhteiskunnalle kriittisen tärkeää aineistoa esimerkiksi Puolustusvoimille, Rajavartiolaitokselle, Ruokavirastolle sekä metsä- ja luontosektorille. Viime vuonna osa Kaakkois-Suomen aineistoista meni pilalle häirinnän vuoksi. Laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistojen rahalliset hyödyt metsäsektorille ja tulvavahinkojen välttämisessä ovat kymmeniä miljoonia euroja vuosittain. Jos tiedonkeruu epäonnistuu, sillä on seurauksia aineiston käyttäjille.
Tutkimuksen kehittämille ratkaisuille häiriöiden varalle on jatkuva tarve. Huhtikuussa 2025 käynnistyvä tutkimushanke Paikannushäirintä ja GNSS-vastaanottimen häiriösietoisuus kestää vuoden 2027 maaliskuuhun. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama ja sitä rahoittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskus EAKR-rahoituksena. Tutkimuksen kenttätöitä, kuten aineiston keräämistä ja prototyypin testausta tullaan tekemään Joensuussa.
Maanmittauslaitos toteuttaa hankkeen yhteistyössä yritysten kanssa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä Kelluun ja Septentrion kanssa ja mukana ovat lisäksi CareliaForest, Ponsse ja Arbonaut.
Lisätiedot
vanhempi tutkija Mika Saajasto, Maanmittauslaitos +358 29 531 4314 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Maanmittauslaitoksen maailmanluokan tutkimus toi vuonna 2024 miljoonahyödyt yhteiskunnalle20.2.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Satelliittipaikannuksen häirintään varautuminen, drooneilla kerättävä tieto ympäristön tilasta ja maan havainnointi satelliittien avulla. Näissä ja lukuisissa muissa ajankohtaisissa aiheissa Maanmittauslaitos tuotti uutta tieteellistä tietoa, jota käyttävät tiedeyhteisön ohella myös yritykset ja suomalainen yhteiskunta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme