Lääkärit Ilman Rajoja

Sota Sudanissa on jatkunut kaksi vuotta – 60 prosenttia väestöstä tarvitsee humanitaarista apua

Jaa

Sudanissa on käynnissä yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. Sodan kolmannen vuoden alkaessa ihmisten tilanne Sudanissa on katastrofaalinen. Terveydenhuoltoon ja hoitohenkilöstöön kohdistetaan hyökkäyksiä. Humanitaarinen apu on riittämätöntä. Tuleva sadekausi uhkaa pahentaa tilannetta. Sodan osapuolten on mahdollistettava humanitaarisen avun toimittaminen.

Lääkäri avustaa äitiä ja lasta Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön opetussairaalassa Sudanissa Marraskuussa 2024.
Lääkäri avustaa äitiä ja lasta Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön opetussairaalassa Sudanissa Marraskuussa 2024. Thibault Fendler, Lääkärit Ilman Rajoja

Sudanin armeijan (SAF) ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välinen tuhoisa sota on runnellut Sudania kahden vuoden ajan. Eniten sodasta kärsivät ihmiset, jotka joutuvat pommitusten keskelle ja ovat ilman riittävää ruokaa, terveydenhuoltoa sekä muita elintärkeitä peruspalveluita. Noin neljäsosa maan asukkaista, 13 miljoonaa ihmistä, on joutunut pakenemaan kodeistaan. 60 prosenttia maan 50 miljoonasta asukkaasta tarvitsee humanitaarista apua.

”Sodan osapuolet eivät ainoastaan jätä suojelematta siviilejä, vaan he aktiivisesti lisäävät siviilien kärsimystä”, sanoo hätäavun koordinaattori Claire San Filippo. ”Kaikkialla Sudanissa on valtavasti kiireellisiä tarpeita. Miljoonat ihmiset ovat lähes täysin ilman humanitaarista apua, terveydenhuoltoon ja hoitohenkilökuntaan kohdistetaan hyökkäyksiä, eikä kansainvälinen humanitaarinen järjestelmä pysty toimittamaan edes murto-osaa siitä avusta, mitä Sudanissa tarvitaan.” 

Huhtikuun 2023 jälkeen yli 1,7 miljoonaa ihmistä on hakeutunut sairaaloihin, terveydenhuoltolaitoksiin ja liikkuville klinikoille, joita Lääkärit Ilman Rajoja tukee tai joissa järjestö työskentelee. Yli 320 000 ihmistä on otettu vastaan järjestön päivystyksissä. 

Hyökkäyksiä terveydenhuoltoon

Yli 70 prosenttia sodan koettelemilla alueilla sijaitsevista terveydenhuoltolaitoksista on suljettu tai toiminnassa vain osittain. Tämän vuoksi miljoonat ihmiset ovat jääneet ilman välttämätöntä terveydenhoitoa keskellä yhtä maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä. 

Sodan alkamisen jälkeen Lääkärit Ilman Rajoja on dokumentoinut yli 80 väkivaltaista hyökkäystä, jotka ovat kohdistuneet järjestön henkilökuntaan, infrastruktuuriin, ajoneuvoihin ja tarvikkeisiin. Klinikoita on ryöstetty ja tuhottu, lääkkeitä varastettu ja terveydenhuollon työntekijöitä pahoinpidelty, uhkailtu tai tapettu.   

”Rakennuksia tuhottiin, jopa sänkyjä ryöstettiin ja lääkkeitä hävitettiin. Kaukaa katsottuna rakennus näytti sairaalalta, mutta kun sinne astui sisään, se oli ruohon valtaama ja lähinnä käärmeiden suojapaikka”, kuvaili Muhammad Yusuf Ishaq Abdullah, terveyden edistämisestä vastaava työntekijä, Tawilan sairaalaa sen jälkeen, kun sinne oli hyökätty ja se oli ryöstetty kesäkuussa 2023. 

Näiden hyökkäysten on loputtava. Sodan osapuolten on varmistettava siviilien, humanitaarisen henkilöstön ja lääkintähenkilöstön suojelu. 

Väkivaltaa, nälänhätä ja useita terveyshätätiloja

Viimeisen kahden vuoden aikana sekä RSF että SAF ovat toistuvasti pommittaneet umpimähkäisesti tiheään asuttuja alueita. RSF-joukot ja sen liittolaiset ovat käyttäneet systemaattisesti seksuaaliväkivaltaa, sieppauksia, joukkomurhia, avustusten ryöstämistä ja terveydenhuollon tilojen miehittämistä sodankäynnissä. Molemmat osapuolet ovat tuhonneet elintärkeää infrastruktuuria ja estäneet humanitaarisen avun toimittamista. 

Väkivallan lisäksi Sudania runtelee laajalle levinnyt nälänhätä. Nälänhätä julistettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2024 Zamzamin pakolaisleirillä. Sittemmin nälänhätä on levinnyt kymmenelle muulle alueelle. Seitsemäntoista aluetta on nälänhädän partaalla. Sadat tuhannet ihmishenget ovat vaarassa. Lääkärit Ilman Rajoja tuki maaliskuussa 2025 rokotuskampanjoita alle kahden vuoden ikäisille lapsille Etelä-Darfurissa. Yli 17 000 lasta tutkittiin rokotusten yhteydessä aliravitsemuksen varalta. 7 prosenttia tutkituista lapsista kärsi välitöntä hoitoa vaativasta akuutista aliravitsemuksesta ja yli kolmasosa akuutista aliravitsemuksesta. 

Sudanissa on samanaikaisesti useita terveyshätätiloja. Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut yli 12 000 potilasta, myös lapsia, väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi. Sudanissa on myös käynnissä yksi maailman pahimmista äitiys- ja lapsiterveyskriiseistä. Monet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tukemille klinikoille hoitoon hakeutuneet raskaana olevat tai imettävät naiset kärsivät akuutista aliravitsemuksesta.  

”Tuhkarokko, kolera ja kurkkumätä leviävät huonojen elinolojen ja keskeytyneiden rokotuskampanjoiden vuoksi. Seksuaaliväkivallasta selviytyneille on tarjolla tuskallisen vähän mielenterveyspalveluita ja hoitoa. Nämä samanaikaiset terveyshätätilat heijastavat paitsi sodan raakuutta myös romahtaneen terveydenhuollon ja riittämättömän humanitaarisen avun seurauksia”, sanoo hätäavun koordinaattori Marta Cazorla

Lähestyvä sadekausi uhkaa pahentaa tilannetta

Lääkärit Ilman Rajoja varoittaa lähestyvän sadekauden seurauksista. Sadekausi uhkaa pahentaa jo ennestään katastrofaalista tilannetta, sillä se katkaisee huoltoreittejä, monet alueet jäävät tulvien alle ja yhteyksissä on katkoksia. Samaan aikaan nälänhätä, aliravitsemus ja malaria lisääntyvät. Sodan osapuolten on avattava kiireellisesti lisää reittejä humanitaarisen avun toimittamiseksi ennen sadekauden alkua.  

Lukemattomat ihmiset ovat vaarassa jäädä avun ulottumattomiin. Lääkärit Ilman Rajoja kehottaa kaikkia toimijoita, kuten maiden hallituksia, YK:n järjestöjä ja muita avuntarjoajia, lisäämään humanitaarista apua ja varmistamaan, että apu toimitetaan nopeasti pahiten kärsineille ja syrjäisille alueille.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lääkäri avustaa äitiä ja lasta Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön opetussairaalassa Sudanissa Marraskuussa 2024.
Lääkäri avustaa äitiä ja lasta Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön opetussairaalassa Sudanissa Marraskuussa 2024.
Thibault Fendler, Lääkärit Ilman Rajoja
Lataa

Linkit

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka on erikoistunut sairaanhoitoon. Pelastamme ihmishenkiä ja lievitämme kärsimystä siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä aina riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Kerromme myös näkemästämme inhimillisestä hädästä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Mediatilaisuus: Avustustyössä Länsirannalla3.2.2025 13:56:02 EET | Kutsu

Akuuttilääkäri Mikko Lintu on palannut juuri avustustyöstä Länsirannalta, jossa hän koulutti paikallista terveydenhuollon henkilökuntaa hoitamaan traumapotilaita sairaaloiden päivystyksissä ja ensihoidossa kolmen kuukauden ajan. Lintu kertoo mediatilaisuudessa kokemuksistaan Länsirannalla. Lääkärit Ilman Rajoja on dokumentoinut sairaanhoidon laitoksia ja hoitohenkilökuntaa vastaan kohdistuvan väkivallan lisääntyneen Länsirannalla 7. lokakuuta 2023 jälkeen. Tilaisuudessa esitellään samana päivänä ilmestyvää raporttia aiheesta. Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteessa https://www.lyyti.in/Lansiranta. Milloin: torstaina 6.3. klo 10.30–11.30. Mikko Lintua voi haastatella tilaisuuden jälkeen. Lisätietoja haastattelujen sopimisesta: anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.org. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki, tai etänä Teamsin kautta. (Linkki tilaisuuteen lähetetään ilm

Kongon demokraattinen tasavalta: Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa Gomassa loukkaantuneiden vastaanottamista ja vetoaa humanitaarisen avun päästämiseksi alueelle29.1.2025 17:03:37 EET | Tiedote

Lääkärit Ilman Rajoja jatkaa loukkaantuneiden hoitamista Kyesheron sairaalassa, Gomassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, vaikka viime päivien aseelliset yhteenotot ja turvattomuus ovat vakavasti rajoittaneet järjestön toimintakykyä. Taistelut ovat näyttäneet laantuneen keskiviikkona 29. tammikuuta, joten Lääkärit Ilman Rajoja valmistautuu lähettämään kaupunkiin lisää työntekijöitä.

Lääkärit Ilman Rajoja: Mahdollinen tulitauko Gazaan on helpotus, mutta tulee liian myöhään16.1.2025 21:13:58 EET | Tiedote

Lääkärit Ilman Rajoja pitää ilmoitusta mahdollisesta tulitauosta elintärkeänä hengähdystaukona. Tulitaukosopimus odottaa vielä vahvistamista ja täytäntöönpanoa. Järjestön mukaan tulitauko tulee kuitenkin aivan liian myöhään, suunnattoman kärsimyksen ja lukemattomien menetettyjen ihmishenkien jälkeen. Lääkärit Ilman Rajoja vaatii, että hauras helpotus ei jää pelkäksi tauoksi. ”Ihmisten on saatava rakentaa elämänsä uudelleen, saatava ihmisarvonsa takaisin sekä voitava surra kuolleita ja kaikkea menetettyä. Israelin pommitusten on loputtava, ja humanitaarisen avun määrää on kasvatettava kiireellisesti, jotta ihmisten valtavaan avun ja sairaanhoidon tarpeeseen voidaan vastata”, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön pääsihteeri Christopher Lockyear. Vaikka tulitaukoa tulee noudattaa ja sen on oltava pitkäaikainen, se on siltikin vasta ensimmäisen askel Gazan valtavien humanitaaristen, psykologisten ja sairaanhoidon tarpeiden kattamiseksi Gazassa. “Sodan alkaessa tyttäreni oli kaksivuotias

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye