Pelkoa, ulkopuolisuutta, vihapuhetta – nuorten nettikiusaaminen räjähti käsiin

Jaa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton juuri julkaistu Nuoret ja nettikiusaaminen -selvitys kertoo karua kieltä 13–18-vuotiaiden kiusaamisesta sosiaalisessa mediassa ja peliympäristöissä. Yli 6000 kyselyyn vastannutta nuorta kertovat, että kiusaaminen on lisääntynyt kaikissa kanavissa hälyttävästi. Kiusaamiseen puuttuminen ja seuraukset ovat olemattomia, ja nuoret jäävät asian kanssa yksin.

Nuoret näkevät nettikiusaamista jatkuvasti; lähes 20 % kyselyn vastaajista kohtaa sitä päivittäin. Aiempaa enemmän kohdataan myös itseen kohdistuvaa nettikiusaamista. Kiusaaminen ilmenee esimerkiksi epäsuorana ilkeilynä, vihjailuna ja tahallisena viesteihin vastaamatta jättämisenä. Erityisesti ryhmän ulkopuolelle jättäminen, uhkailu ja kiusaamisväkivalta ovat yleistyneet.

- Valitettavasti emme ole yllättyneitä tuloksesta. Tulokset vahvistavat muidenkin tutkimusten karua kieltä nuorten pahoinvoinnin tilanteesta. Erityisen surullista on, että kiusaamisen lisääntymisen ohella siihen puuttuminen on vähentynyt huomattavasti ja kiusaamisella tuntuu olevan mitättömät seuraukset kiusaajalle, toteaa pääsihteeri Milla Kalliomaa Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

TikTok nousi kiusaamisen päänäyttämöksi

Anonyymi kiusaaminen rehottaa verkossa ilman seurauksia, mikä luo nuorille pelkoa, turhautumista ja ahdistusta. Kiusaaminen saa jatkuvasti uusia muotoja, joilla ohitetaan palveluiden estot ja tehdään kiusaamisesta vaikeasti havaittavaa. TikTok on nuorten mielestä erityisen ongelmallinen alusta.

Kyselyn mukaan aiempaa harvempi nuori puuttuu näkemäänsä kiusaamiseen. Kun vielä vuonna 2021 kyselyn vastaajista yli 20 prosenttia puuttui kiusaamiseen, nyt siihen puuttuu enää 9 % vastaajista. Myös kiusaamista itse kokeneet antavat asian useimmiten olla kertomatta kenellekään.

- Moni vastaaja kertoi, ettei tiedä miten toimia netin kiusaamistilanteessa. Nyt tarvitaan tekoja, jotta sivustaseuraajat aktivoituvat toimintaan kiusaamisen lopettamiseksi ja asettuvat kiusatun tueksi, toteaa kehittämispäällikkö Paula Aalto Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Aikuisilta nuoret toivovat aktiivisempaa roolia. Vain 4 prosenttia nuorista kertoo luotettavalle aikuiselle kiusaamisesta, kun vuoden 2021 selvityksessä vielä 21 prosenttia kertoi aikuiselle.

Pelimaailmassa rehottaa rasismi ja vihapuhe

Kyselyssä nousivat esiin vahvasti myös pelikulttuuriin liittyvät haasteet. Nuoret kuvailevat digitaalisten pelien maailmaa ympäristönä, jossa toisten haukkuminen, rasismi ja naisviha ovat yleisiä ongelmia. Peliyhteisöissä tarvitaan keinoja haitallisen käyttäytymisen kitkemiseksi ja turvallisemman ympäristön luomiseksi kaikille.

Jatkuvasta ja toistuvasta kiusaamisesta kärsii pieni osa nuorista, joista osa myös itse kiusaa muita. Kiusatut myös näkevät muita enemmän kiusaamista ympärillään eri alustoilla.

Kyselyssä nousivat esiin myös erittäin raakaa väkivaltaa sisältävät kiusaamisvideot, joita on nähnyt neljännes vastaajista. Väkivaltaiset sisällöt lisäävät nuorten ahdistusta ja pelkoa. Aallon mukaan väkivaltasisällön arkipäiväistyminen voi kyynistää nuoria ja jopa innostaa joitain.

- Nettikiusaaminen aiheuttaa vastaajien mukaan esimerkiksi ahdistusta, itsetunto-ongelmia ja sosiaalista eristäytymistä. Kiusaajat tarvitsevat työkaluja ymmärtääkseen tekojensa seuraukset. Olen myös huolissani siitä, että merkittävä osa nuorista, 17 %, ei osaa arvioida, onko kiusannut vai ei, Aalto toteaa.

Toimenpiteitä tarvitaan kiireellä

Selvityksen tulokset korostavat, että nettikiusaamisen ehkäisyssä ja siihen puuttumisessa tarvitaan määrätietoista, suunnitelmallista ja vaikuttavaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. MLL on laatinut kyselyn pohjalta omat toimenpide-ehdotuksensa.

- Hälytyskellojen on soitava nyt kaikkialla. Nettikiusaamisen kitkemiseksi tarvitaan monialaisia toimenpiteitä: aikuisten aktiivista puuttumista, alan tiukempaa valvontaa, teknologiakehittäjien, päättäjien ja koko toimialan selkeää vastuunottoa sekä konkreettisia muutoksia, jotta haitallisella toiminnalla on aidosti seurauksia, Aalto painottaa.

Vanhemmilta Aalto toivoo tarkkaa havainnointia, nuoren tukemista sekä selkeää vastuun ottamista.

- Nuoret ovat analyyttisiä ja tarkkoja havainnoimaan kiusaamisen syitä ja tilanteita. Tätä viisautta olisi syytä hyödyntää. Seuraa aiheesta käytävää keskustelua ja ota puheeksi some- ja pelialustojen haasteet oman lapsen kanssa. Osoittamalla, että välität, luot siltaa, joka kantaa silloin, kun jotain ikävää sattuu. Olemalla itse myös esimerkki, alleviivaat asian tärkeyttä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto toteutti "Nuoret ja nettikiusaaminen" -kyselyn joulukuussa 2024. Kysely toteutettiin tietoliikenneyhtiö Elisan tuella ja se on osa Elisan ja MLL:n digihyvinvointiin keskittyvää kumppanuutta. Kyselyssä kartoitettiin nuorten kokemuksia ja ajatuksia nettikiusaamisesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 6372 nuorta, joista tarkastelun kohteeksi valittiin 13–18-vuotiaat vastaajat (5990 nuorta). Kyselyn tavoitteena oli selvittää nuorten kokemuksia nettikiusaamisesta ja heidän näkemyksiään siitä, miten kiusaamiseen tulisi puuttua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 68 000 jäsentä, 528 paikallisyhdistystä, 9 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. /www.mll.fihttp://www.mll.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Muistutus: Yli 6000 nuorta kertoi nettikiusaamisesta - Nuorten nettikiusaamisraportin julkistustilaisuus ti 15.4.11.4.2025 07:45:00 EEST | Kutsu

Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti tuoreessa kyselyssään nuorilta, miltä nettikiusaamisen tilanne näyttää tällä hetkellä. Vastaus on: karulta ja raadolliselta. Nettikiusaaminen yleistyy hälyttävästi ja saa jatkuvasti uusia muotoja eri kanavissa. Samalla kiusaamiseen puuttuminen on romahtanut. Joulukuussa 2024 toteutettuun laajaan kyselyyn vastasi yli 6300 nuorta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye