Vain kaupallisen riskin ja tuoton pitää ohjata eläkerahojen sijoittamista – myös Suomeen
Finanssimarkkinoilla jytisee ja samaan aikaan vaatimukset työeläkerahojen sijoittamisesta kotimaahan ovat kasvussa. Työeläkevakuutusyhtiö Varman sijoitusjohtaja Markus Ahon mukaan mikään ei lähde kasvamaan vain kaatamalla sinne yhtäkkiä loputtomasti rahaa. Telan Janne Pelkosen Salaisuuksien jäljillä -videosarjan haastattelussa Aho sanoo, että enemmän pitäisi puhua muiden maiden eläkerahastojen sijoitusten houkuttelemisesta Suomeen kuin suomalaisten eläkevarojen suuntaamisesta jonnekin. Ahon mukaan sijoittamisen pitää aina lähteä kaupallisesta sijoitusharkinnasta ja kotimaan sijoitusten pitää olla kilpailukykyisiä muiden sijoitusmahdollisuuksien kanssa.

Samaan aikaan kun juuri sovitussa eläkeuudistuksessa eläkerahastojen sijoitustuotoille asetetaan paljon toiveita, eri tahojen puheenvuoroissa on vaadittu, että eläkerahastot voisivat tukea Suomen talouskasvua sijoittamalla pääomia suomalaisiin startup-yrityksiin – ja ylipäänsä eri vaiheessa oleviin kasvuyrityksiin. Työeläkeyhtiö Varman sijoitusjohtaja Markus Aho muistuttaa, että ensinnäkin työeläkeyhtiöillä on jo nyt merkittäviä määriä sijoituksia kotimaassa. Varman varoista se on noin 20 prosenttia, mikä vastaa keskimäärin muidenkin työeläkevakuuttajien ”Suomi-painoa”.
– Työeläkeyhtiöt ovat tehneet pääomasijoituksia yrityksiin jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Kotimaisiin kasvuyrityksiin sijoittaminen on lisäksi ollut viime aikoina kasvussa. Varman kohdalla se on taseesta noin prosentin verran, mikä euroissa on kuitenkin paljon, Markus Aho sanoo.
Toisekseen Ahon mukaan esteenä sijoitusten lisäämiselle on ennen kaikkea markkinan koko.
– Mitään ei saada kasvatettua niin, että kaadetaan vaan määrättömästi yhtäkkiä rahaa sinne. Jos niin yritetään tehdä, niin joko sijoituksia ei saada tehtyä tai sitten tehdään huonoja sijoituksia. Ja jos sijoitetaan paljon pienelle markkinalle, niin ne sijoitukset voivat olla paljon riskipitoisempia kuin laajemmin hajautettuna.
Aho kuvailee, että finanssikriisin jälkeisessä ajassa Suomessa on kyllä selvää potentiaalia niin startup-yrityksissä kuin jo vähän pidemmällä olevissa kasvuyrityksissä. Hän kehottaa kuitenkin kärsivällisyyteen.
– Tällainen ekosysteemi kehittyy ajassa. Pohja ja mahdollisuus kasvuun on olemassa, mutta se kasvaa vain rauhassa tekemällä.
Eläkerahastojen kotimaahan sijoittamiseen kohdistuu uusia paineita geopolitiikan koventuessa
Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen kertoo, että vaatimukset eläkerahastojen tuesta kotimaisille yrityksille ei ole suomalainen erityisyys, vaan globaali teema ja keskustelu.
– Paineet kotimaahan sijoittamiseen ovat voimistuneet etenkin niissä maissa, joissa on isoja eläkerahastoja ja ovat niin sanotusti reuna-alueilla isoihin talouksiin nähden – kuten esimerkiksi Kanadassa, Janne Pelkonen sanoo.
Kanadassa isojen yritysten toimitusjohtajat vaativat yhteisellä julistuksella paikallisia eläkesijoittajia sijoittamaan kotimaahan. Eläkerahastoguru Keith Ambachtsheer tekikin Kanadassa aiheesta selvityksen, joka sisälsi vahvan varoituksen: jos lainsäädännöllä ohjataan yksityisoikeudellisten eläkevakuuttajien sijoituksia, niin pian eläkkeet voivat ovat vaarassa.
Keith Ambachtsheer näki kuitenkin mahdollisuuksia niin kutsutuissa ”strategisissa sijoituksissa”, jotka tyydyttäisivät sekä eläkevakuuttajien tuotto-oletuksia ja -tavoitteita ja samaan aikaan suuntautuisivat kotimaisiin infrasijoituksiin tai ”takuutuottoisiin” valtion joukkovelkakirjalainoihin. Markus Ahon mukaan myös Suomessa voisi periaatteessa olla sen kaltaisia ”win-win”-sijoituksia.
– Mutta enemmän mielestäni pitäisi puhua eläkesijoitusten houkuttelemisesta Suomeen kuin suomalaisten eläkevarojen suuntaamisesta jonnekin. Sijoittamisen pitää aina lähteä kaupallisesta sijoitusharkinnasta ja kotimaan sijoitusten pitää olla kilpailukykyisiä muiden sijoitusmahdollisuuksien kanssa, Aho sanoo.
“Ulkomaista rahaa sekä pelätään että kaivataan”
Telan Janne Pelkonen on samaa mieltä. Jos nyt keskustellaan siitä, miten suomalaiset 270 miljardin euron eläkerahastot sijoittavat, niin unohdetaan, että pelkästään Britanniassa on lähes 3000 miljardia eläkerahastoja ja Euroopassa muissa maissa suunnilleen toinen mokoma – yksinomaan Hollannissa 1500 miljardia euroa. Pelkonen ja Aho ovat molemmat sitä mieltä, että suomalainen keskustelu on hiukan likinäköistä. Markus Aho sanoo, että helposti päällekkäin on myös monta eri keskustelua. Yksi niistä on huoli siitä, että suomalaiset kasvuyritykset myydään ”liian aikaisin” ulkomaille, kun ne ovat kasvaneet arvostukseltaan jo varsin isoiksi.
– Tavallaan niissä keskusteluissa me pelkäämme ulkomaista rahaa. Ja samaan aikaan puhutaan siitä, että ulkomaista rahaa pitäisi houkutella Suomeen. Kyllä meidän ehdottomasti kannattaa olla avoimia sille ulkomaiselle pääomalle.
Sijoitusjohtaja Aho sanoo, että hänen mielestään kotimaisten yritysten rahoituksen saatavuus varsinkin riskirahan osalta on ollut jo nyt kohtuullisen hyvä.
– On varmasti pullonkauloja ja tilanteita, joissa kotimaisella pääomalla on merkitystä. Varsinkin tällaisissa markkinahäiriötilanteissa ulkomainen raha vetäytyy helpommin. Silloin rauhallisesti ja paikallisesti tilannetta katsova kotimainen rahoituspohja on tärkeää, Markus Aho sanoo.
Hän sanoo ymmärtävänsä kyllä, että työeläkevakuuttajien varoille – eli työnantajien ja työntekijöiden maksamille yksityisoikeudellisten yhtiöiden hallinnoimille rahoille – on ottajia.
– Näitä puheenvuoroja nousee tietysti siksi, että kaikilla niin liike-elämässä kuin politiikassa on omat intressinsä.
Euroopan unionissa erikoisia ajatuksia vakavaraisuussääntelyn muutoksista
Euroopassa uusi EU:n komissio on lähtenyt rakentamaan uutta säästö- ja investointiunionia (SIU), jossa yksityistä ja julkista – esimerkiksi eläkerahastojen kaltaisten institutionaalisten sijoittajien – rahaa houkutellaan sijoitettavaksi enemmän Eurooppaan.
– On puhuttu EU-tason vakuutusyhtiöitä koskevan “Solvenssi II:n” pääomavaatimusten tarkastelusta pääomasijoitusten kohdalla. Voi myös miettiä mitä tapahtuisi, jos sijoituksille annettaisiin eri pääomavaatimuksia esimerkiksi maantieteellisen sijoittumisen mukaan, Telan Janne Pelkonen sanoo.
Markus Ahon mukaan kyseessä olisi silloin “vaarallinen tie”.
– Se olisi toinen tapa ohjata nimenomaan muilla kuin sijoitusperusteilla sijoitusvaroja eri kohteissa. Jos esimerkiksi vakavaraisuussäännöksillä keinotekoisesti tehtäisiin matemaattisesti joku riski vähemmän riskiseksi kuin se todellisuudessa on, niin ei se sijoituskohde siitä miksikään muutu. Mielestäni suomalaisessa järjestelmässä eläkeyhtiöiden vakavaraisuussääntelyssä on huomattavasti vähemmän ongelmia riskisijoitusten mahdollistamisen kannalta kuin muualla Euroopassa, Aho sanoo.
Telan Janne Pelkonen muistuttaa, että EU:n sääntely ei tältä osin ulotu Suomeen, vaan meillä on kansallinen vakavaraisuuslainsäädäntö. Silti niin kotimaisilla kuin eurooppalaisilla eläkerahastoilla on yhteinen viesti.
– Eläkerahastojen sijoitusautonomiasta on pidettävä kiinni – eli pidettävä niiden sijoituspäätökset erillään poliittisesta ohjauksesta, Pelkonen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Pelkonenyhteiskuntavaikuttamisen päällikkö
Puh:050 559 5894janne.pelkonen@tela.fiLinkit
Työeläkevakuuttajat Tela
Salomonkatu 17 B
00100 Helsinki
https://www.tela.fi/
Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela
Mitä Tuntematon sotilas opettaa meille eläkevarojen sijoittamisen riskeistä?3.4.2025 08:39:57 EEST | Blogi
Tuoreen eläkeuudistuksen myötä työeläkevarojen sijoittamisen riskitasoa nostetaan. Esiin on noussut huolia – otetaanko turhia riskejä? Mutta kysyjät eivät tule aina ajatelleeksi, että myös liian vähäinen riskitaso voi tuottaa surkean lopputuloksen. Sen opettavat meille niin sijoitustoiminnan tilastohistoria kuin vänrikki Kariluodon saama ohje.
Työeläkevarojen sijoittamisen periaatteet suojelevat koko järjestelmää17.3.2025 11:19:15 EET | Blogi
Keskustelu työeläkevarojen käyttämisestä kotimaisten kasvuyritysten tukemiseen joko suoraan tai välillisesti sijoitusrahastojen kautta on virinnyt tänä keväänä.
Työeläkevaroille vahvaa kasvua vuonna 2024 – varojen määrä 271 miljardia7.3.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Työeläkevarat jatkoivat kasvuaan myös viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin varoja tuli lisää neljän miljardin euron verran. Kaikkiaan suomalaisten työeläkkeiden rahoitukseen käytettäviä eläkevaroja oli vuoden lopussa yhteensä 271 miljardia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tuoreista tilastoista.
Kaatuuko vanhusten hoiva tulevaisuudessa tyttäriemme vastuulle?29.1.2025 13:11:45 EET | Blogi
Sukupolvien välisen vastakkainasettelun sijaan todellinen vääntö käydään siitä, kuka lopulta kantaa vastuun vanhusten hoivasta. Niitä päätöksiä tehdään nyt. Jos naisiin kohdistuvat hoivaodotukset vain kasvavat, niin onko se tulevaisuudenkuva, jonka haluamme omille tyttärillemme ja heidän tyttärillensä rakentaa?
Onko eläkeuudistus leijona, lammas – vai peräti susi?27.1.2025 14:28:10 EET | Blogi
Vasta rahastoinnin kasvattamisen ja sijoitustuottojen kohdentamisen yksityiskohdat ratkaisevat, millä tavalla eläkeuudistus vaikuttaa eri sukupolviin ja työeläkemaksun tasoon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme