Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää
Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) Metsäteollisuus ry:n toimeksiannosta tekemä selvitys osoittaa, että Suomen hiilineutraalisuustavoitteen perustana olleesta metsämaan vuoden 2019 nielusta hävisi vuosien 2021 ja 2025 inventaarioiden välillä 17 Mt CO2. Nielut jatkavat karkaamistaan kohti vuotta 2035, jolloin arvioidusta nielusta häviää kokonaisuudessaan 35 Mt CO2 kahden eri tulevaisuuden skenaarion välillä. Tämä siitä huolimatta, että hakkuutasojen ennustetaan pysyvän samoina. Mittavat muutokset johtuvat laskentamenetelmien muutoksista sekä puustoa, maaperää ja ilmaston lämpenemistä koskevasta uudesta tiedosta.
- Luken hiilineutraalisuutta koskeva selvitys osoittaa, että uudet arviot nielujen katoamisesta eivät johdu kasvavista hakkuista. Kun tarkastellaan asiaa pitkällä aikajänteellä, aktiivinen ja oikeaan aikaan toteutettu metsänhoito on erittäin tärkeässä roolissa. Sillä pystytään samanaikaisesti lisäämään puuston kasvua sekä vahvistamaan metsien nieluja ja ilmastokestävyyttä, toteaa Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi.
Tutkimusprosessori Jari Hynynen esitteli tänään Luonnonvarakeskuksen Metsäteollisuus ry:lle laatimia metsien kasvu- ja tuhoskenaarioita Metsäteollisuuden tilaisuudessa Tieteiden talolla Helsingissä.
- Laadukkaalla ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on iso merkitys sovitettaessa yhteen puun saatavuus metsäteollisuuden tarpeisiin ja hiilinielujen vahvistaminen, hän arvioi.
Hynysen ja Niemen lisäksi tilaisuudessa puhuivat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer Bokun yliopistosta Itävallasta.
Metsistä on pidettävä aktiivisesti huolta koko kiertoajan
Niemen mukaan metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin ratkaisuin. Tutkimus antaa toimiin hyvän pohjan.
- Nämä skenaariot näyttävät, millaisia mahdollisuuksia metsien hyvä hoito meille tarjoaa. Nyt olisikin tärkeää siirtyä syyttelystä tekemiseen ja kannustamiseen. Metsät ovat maamme tärkein luonnonvara nyt ja tulevaisuudessa, kunhan vain pidämme niistä huolta aktiivisin toimin. Metsistä saatavat talous- ja työllisyyshyödyt sekä tulevaisuuden nielujen turvaaminen voidaan yhdistää.
Luken esittelemät metsien tuhoskenaariot osoittavat mahdollisten vakavien tuhojen negatiiviset vaikutukset.
- Kirjanpainajatuhoja mallintavat skenaariot osoittavat vakavien tuhojen suuren vaikutuksen puuston kasvuun ja hiilinieluihin. Ilmastokestävyyttä lisäävät metsänhoidolliset toimet ovat varautumista tulevaisuuden lisääntyviin riskeihin, Hynynen painottaa.
Ilmastotiekartta päivittyy ja monimuotoisuustyö jatkuu
Nyt julkistetut metsien kasvu- ja tuhoskenaariot ovat osa vuoden 2020 metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystä. Tiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa sekä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia päästöjen vähentämiseksi ja metsien puuston kasvun lisäämiseksi.
Jo aiemmin ilmastotiekartan päivityksen osaksi valmistui AFRY:n tekemä tehdaspäästöskenaario. Aivan uutena osiona tiekarttaan tulevat logistiikan ilmastoskenaariot puun juurelta merikuljetuksiin. Kokonaisuudessaan ilmastotiekartan päivitys valmistuu kesällä 2025. Kokonaisuutta täydentää metsä-, kemian, teknologia- ja energiateollisuuden taannoin teettämä VTT:n selvitys hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön potentiaaleista ja pullonkauloista.
Alkuperäisen ilmastotiekartan mukaan toimialalla on kokoaan suurempi potentiaali ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.
- Saamme päivitystyöstä arvokasta ja täydentävää tietoa toimialamme nykytilasta ja mahdollisuuksista hillitä ilmastonmuutosta. Vuonna 2023 metsäsektorin tehdaspolttoaineista oli uusiutuvia 92 prosenttia, joten senkin suhteen olemme tienraivaajia, Niemi esittelee.
Ilmastotiekartan päivitysten ohella Metsäteollisuus jatkaa yhteistyökumppaneidensa kanssa metsien monimuotoisuustiekartan toimeenpanoa ja toimien kehittämistä. Samalla työn alla on yhdessä Sahateollisuus ry:n kanssa metsätalouden vesitiekartta.
Lisätiedot:
Karoliina Niemi, metsäjohtaja, Metsäteollisuus ry, p. 050 567 9093, karoliina.niemi@forestindustries.fi
Jari Hynynen, tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus, 02 953 223 50, jari.hynynen@luke.fi
Liite:
Metsäteollisuus ry:n kasvuskenaarion julkistustilaisuuden 15.4.2025 esitys.
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen16.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.
Mediakutsu: Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää!14.4.2025 12:13:03 EEST | Kutsu
Suomalaisiin metsiin kohdistuu monenlaisia odotuksia, mutta niiden tilasta ja roolista ilmastonmuutoksen keskellä ei ole aina helppo muodostaa selkeää kuvaa. Metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin eri ratkaisuin ja teollisuuden ilmastotiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa ja konkreettisia toimenpiteitä. Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää Metsäteollisuus ry:n ilmastotiekartan metsien kasvuskenaarion julkistustilaisuuteen huomenna tiistaina 15.4.2025 klo 12.30–14.15. Tilaisuudessa pureudutaan metsiemme kasvuun vaikuttaviin tekijöihin ja uhkakuviin tuoreimman tutkimustiedon valossa. Puhujina tilaisuudessa ovat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer (Bokun yliopisto, Itävalta) ja tutkimusprofessori Jari Hynynen (Luonnonvarakeskus). Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6). Ennen ohjelman alkua osallistujille on tarjolla lounas (klo 11.30 alkaen). OHJELMA 11.30–12.30 Lou
Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus: Ei lisäleikkauksia ammatilliseen koulutukseen14.4.2025 10:15:45 EEST | Tiedote
Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus kantavat huolta tulevan riihen mahdollisista koulutusleikkauksista. Ammatillisesta koulutuksesta on tällä hallituskaudella leikattu jo 120 miljoonaa euroa, eikä lisäleikkauksiin ole varaa vaarantamatta merkittävästi teollisuuden ammattilaisten saatavuutta ja sitä kautta yritysten kasvuedellytyksiä.
Yhdysvaltojen tullipäätökset koettelevat myös metsäteollisuuden markkinoita3.4.2025 11:05:03 EEST | Tiedote
Yhdysvaltojen 2.4. ilmoittamat tullit merkitsevät kansainvälisen kaupan toimintaympäristön olennaista heikkenemistä. Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä. - Näin laajat ja kansainväliset tullit Yhdysvaltojen kauppakumppaneille muuttaisivat toteutuessaan tavaravirtoja, markkinoiden kilpailuasetelmia ja vaikeuttaisivat talouden näkymän arviointia, toteaa Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström. Tutkimuslaitosten arviot tullien korotusten vaikutuksista kansainväliseen ja Yhdysvaltojen talouteen ovat yhdensuuntaisia: tullien merkittävät korotukset heikentävät talouskasvua ja nostavat hintoja. Yhdysvallat suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeä markkina Yhdysvallat oli vuonna 2024 Suomen metsäteollisuuden kolmanneksi tärkein vientimarkkina, jonka osuus alan 12,1 miljardin euron viennistä oli 9,2 % (noin 1,1 miljardia euroa). Suomalaisen metsäteollisuuden päämarkkinat säilyvät Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta Yhdysv
Metsäteollisuustuotteiden tuotantomäärät nousivat vuonna 20246.3.2025 10:02:01 EET | Tiedote
Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin. Suomessa paperin tuotanto kasvoi 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2023. Paperia tuotettiin vuonna 2024 yhteensä 3 miljoonaa tonnia. Kartongin tuotantomäärä kasvoi 9,9 prosenttia vuonna 2024. Tuotantomäärä ylsi yhteensä noin 3,7 miljoonaan tonniin. Sellun tuotantomäärä laski hieman edellisvuodesta, laskua oli 0,4 prosenttia ja tuotantomäärä noin 7 miljoonaa tonnia. Myös Suomessa toimivan mekaanisen metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat vuonna 2024. Sahatavaran tuotantomäärä oli lähes 11 miljoonaa kuutiometriä, kasvaen 4,8 prosenttia edellisvuodesta. Vanerin tuotantomäärä oli 0,9 miljoonaa kuutiometriä, kasvua edellisvuoteen 5,1 prosenttia. Kasvaneista tuotantomääristä huolimatta vuosi oli haastava metsäteollisuudelle Alkuvuodesta 2024 metsäteollisuuden tuotantomääriin vaikuttivat poliittiset lakot. Lakon aiheuttamien logistiikkaongelmien takia tuotantoa jouduttiin osin keskeyttämä
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme