Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen kommentoi nuorten kokemuksia sananvapaudesta
Opetus- ja kulttuuriministeriön väistyvä kansliapäällikkö Anita Lehikoinen pohtii Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) haastattelussa koulutusjärjestelmän suhdetta sananvapauteen. Nuorilla on Lehikoisen mukaan monipuolisia keinoja käyttää sananvapauttaan, mutta innokkuutta heikentävät huonoiksi koetut vaikuttamismahdollisuudet.

Lehikoinen pitää tärkeänä, että koulutus valmistaa nuoria aktiivisiksi kansalaisiksi. Hänen mukaansa suomalaisilla nuorilla on monipuolisia taitoja hyödyntää sananvapauttaan. Sananvapaus voi kuitenkin menettää merkityksensä, jos nuorilla ei ole uskoa vaikuttamisen mahdollisuuksiin.
– Jos ajatellaan, että ei voi vaikuttaa tosiasiallisesti mihinkään, että millään ei ole mitään väliä, niin sehän on valtavan latistava voima, Lehikoinen kuvailee.
Lehikoinen kertoo ymmärtävänsä esimerkiksi Elokapinan toimintaa tämän turhautumisen kautta. Lehikoisen mukaan monet nuoret tuntevat, että heitä ei kuulla tarpeeksi, eikä tarvittavia uudistuksia tehdä riittävän nopeasti.
– Elokapina on uusien sukupolvien keino havahduttaa. Ajattelen, että heillä on aikamoinen oikeus tehdä tekoja, jotta he tulevat kuulluksi.
Koulutusjärjestelmän tulee Lehikoisen mukaan pystyä uudistumaan ajan haasteiden mukana. Tätä työtä koordinoi opetus- ja kulttuuriministeriössä peruskoulun tulevaisuustyö -hanke.
Tutkittu tieto kohtaa moninaisia uhkia
Lehikoisen haastattelu on osa TJNK:n Tutkijoiden sananvapauden tueksi -hanketta, joka on toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Hankkeen tuottama haastattelusarja syventyy tutkijoiden ja asiantuntijoiden kokemuksiin sananvapautta uhkaavasta häirinnästä, hiljentämisestä ja itsesensuurista.
Sarjan aiemmassa haastattelussa tutkija Tiina Järvi kiinnitti Lehikoisen tavoin huomiota nuorten poliittiseen aktiivisuuteen. Hän viittasi huolestuneesti viimeaikaiseen kehitykseen, jossa yliopistot ympäri maailman ovat pyrkineet tukahduttamaan Palestiinalle tukea osoittavia mielenosoituksia. Ristiriita aktiivisen kansalaisuuden ihanteeseen nähden on tällöin ilmeinen.
Häirinnästä ja hiljentämisestä ovat kertoneet sarjassa myös mm. Helsingin poliisin entinen ylikomissario Jari Taponen sekä sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Tuula Juvonen. Näkökulmat aiheeseen ovat moninaisia, mutta kokemus digitaalisilla alustoilla tapahtuvasta häirinnästä yhdistää lähes kaikkia. Kaikki 12 haastattelua ovat luettavissa TJNK:n verkkosivuilla.
Ohjeistus tutkimusorganisaatioiden, tutkijoiden ja asiantuntijoiden tueksi
Tutkijoiden ja asiantuntijoiden kohtaamaan häirintään on jo pyritty vastaamaan monissa organisaatioissa. Käytäntöjen hajanaisuus asettaa kuitenkin eri organisaatioiden tutkijat ja asiantuntijat erilaiseen asemaan. Hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa kaikkien tieteenalojen yhteinen ohjeistus, joka tarjoaa tutkimusorganisaatioille, tutkijoille ja asiantuntijoille tietoa sananvapauteen kohdistuvista uhista sekä tehokkaimmiksi havaittuja vasta- ja tukitoimia. TJNK:n laatima ohjeistus julkaistaan toukokuussa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ella RantaSuunnittelijaTiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Puh:0447108367ella.ranta@tjnk.fiLinkit
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK)
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on opetus- ja kulttuuriministeriön nimittämä asiantuntijaelin, joka edistää luotettavan tutkitun tiedon yhteiskunnallista käyttöä, sanan- ja ilmaisunvapautta sekä kansalaisten luottamusta ja osallisuutta tieteeseen ja tutkimukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan uusi puheenjohtajisto painottaa avoimuutta ja aktiivisuutta toimikaudella 2025–202727.1.2025 09:34:25 EET | Tiedote
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut toimikaudelle 2025–2027, on valinnut varapuheenjohtajakseen kehittämispäällikkö Maria Lassila-Merisalon (Hämeen ammattikorkeakoulu). Puheenjohtaja on toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu (Säätiöt ja rahastot ry). Puheenjohtajisto korostaa avoimuutta ja aktiivisuutta toiminnan keskiössä.
Uusi Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta nimitetty14.1.2025 14:31:35 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan kolmivuotiskaudelle 2025-2027. Jäsenet edustavat laaja-alaista ja terävää asiantuntemusta tutkitun tiedon välittämisessä, tieteen popularisoinnissa ja vaikuttavassa viestinnässä. Puheenjohtajaksi on nimitetty dosentti, toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu.
Tutustu ajankohtaisiin tiedeaiheisiin Aamukahveilla tutkijan kanssa17.12.2024 06:45:00 EET | Tiedote
Suomen suurin tiedetapahtuma Tieteen päivät valtaa Helsingin yliopiston ja Tiedekulman 8.–12.1.2025. Aamukahvit tutkijan kanssa tarjoaa tilaisuuden sukeltaa ajankohtaisiin aiheisiin tapahtumapäivien ohjelmasta rennon kahvittelun lomassa. Tervetuloa yliopiston päärakennuksen aulan Fuksi-tilaan tapaamaan tutkijoita ja vaihtamaan ajatuksia kuuman kahvikupposen äärellä!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme