LUMO-ohjelmassa tunnistettiin Pohjois-Savon luonnon monimuotoisuuskeskittymät
Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.

Pohjois-Savon LUMO-ohjelman tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnassa. Työtä tehdään yhdessä maakunnan keskeisten sidosryhmien kanssa seuraavien kolmen vuoden aikana.
Priodiversity LIFE -hankkeen toimijat tulevat suunnittelemaan maanomistajille vapaaehtoisia luonnonhoidon ja ennallistamisen toimia valikoiduilla monimuotoisuuskeskittymillä ja niitä yhdistävillä alueilla.
“Kohdentamalla luonnon monimuotoisuuden turvaamistoimia alueille, joilla sekä tarve että hyöty on suurin, hyödynnämme käytössä olevat varat tehokkaasti ja vaikuttavasti”, biodiversiteettikoordinaattori Mari Jäntti Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
Toimilla nopeutetaan elinympäristöjen palautumista kohti luonnontilaa, parannetaan arvokkaan lajiston elinolosuhteita ja lisätään luontotyypeille ominaisten rakennepiirteiden määrää.
Maanomistajille vapaaehtoista
Monimuotoisuuskeskittymien maanomistus on vaihtelevaa, ja erityisen tärkeää on saada innostettua yksityisiä maanomistajia mukaan.
”Olemme huomanneet, että maanomistajat ovat olleet kiinnostuneita luonnonhoitohankkeista. Toimien vapaaehtoisuus on kuitenkin maanomistajille tärkeää”, kenttäpäällikkö Seppo Niskanen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta toteaa.
”Nyt on maanomistajalla mahdollisuus parantaa oman tilan luonnon monimuotoisuutta. Näillä alueilla esimerkiksi ennallistetaan soita, kunnostetaan pienvesiä sekä hoidetaan metsäisiä elinympäristöjä. Kaikki työt ovat maanomistajille vapaaehtoisia. Metsäkeskus ja ELY-keskus neuvovat ja auttavat töiden toteutuksessa yksityismailla. Jos tulee kysyttävää, meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä”, luonnonhoidon asiantuntija Satu Uusitalo Suomen metsäkeskuksesta sanoo.
Työ jatkuu Pohjois-Savon LUMO-ohjelmassa
Monimuotoisuuskeskittymien tunnistaminen on ensimmäinen askel Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä. Entistä avoimempi ja tarkentuva luontotieto kasvattaa ymmärrystä maakunnan arvokkaasta luonnosta sekä luonnon tilaa parantavien ja heikentävien toimien merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle.
Seuraavien vuosien aikana tullaan laajassa yhteistyössä tunnistamaan toimia, joiden avulla luontokatoa pyritään torjumaan.
Yleisötilaisuuksia keväällä
LUMO-työtä esitellään ja monimuotoisuuskeskittymistä kerrotaan lisää yleisötilaisuuksissa Rautalammilla, Iisalmessa ja Nilsiässä huhti- ja toukokuussa. Tarkoitus on innostaa maanomistajia, kuntalaisia, kuntia ja yrityksiä mukaan luonnon monimuotoisuuden edistämistyöhön.
Pohjois-Savon luontoarvot kartalla – Pohjois-Savon LUMO-ohjelma ja sen tarjoamat mahdollisuudet maanomistajille
Tule kuulemaan lisää Pohjois-Savon LUMO-ohjelmasta, monimuotoisuuskeskittymistä sekä maanomistajien mahdollisuuksista tilaisuuksiimme!
Aika: 28.4. klo 17-19.30
Paikka: Rautalammin kunnanvirasto, Kuopiontie 11, Rautalampi tai etäyhteys
Ilmoittautuminen päättyy: 24.4.2025 klo 16:00
Ilmoittautumislinkki
Aika: 12.5. klo 17-19.30
Paikka: Koljonvirran kartano, Ylemmäisentie 6, Iisalmi tai etäyhteys
Ilmoittautuminen päättyy: 8.5.2025 klo 16:00
Aika: 15.5. klo 17-19.30
Paikka: Nilsiän Manttu, Vesitornintie 1, Nilsiä tai etäyhteys
Ilmoittautuminen päättyy: 12.5.2025 klo 16:00
Priodiversity LIFE -hanke tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla voimme pysäyttää luontokadon. Hanke kokoaa yhteen laajan ja monipuolisen joukon sitoutuneita toimijoita, joilla on yhdessä mahdollisuus löytää vaikuttavimmat ja kustannustehokkaimmat keinot luontokadon pysäyttämiseen Suomessa. Priodiversity LIFE -hanke luo edellytyksiä tehdä luontokadon torjunnasta uutta osaamista suomalaisille yrityksille sekä luoda Suomesta kansainvälisen tason osaaja. Priodiversity LIFE -hanketta koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.
Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Biodiversiteettikoordinaattori Mari Jäntti, Pohjois-Savon ELY-keskus, puh. 0295 026 069, mari.jantti@ely-keskus.fi
Luonnonhoidon asiantuntija Satu Uusitalo, Suomen metsäkeskus, puh. 050 527 3473, satu.uusitalo@metsakeskus.fi
Kenttäpäällikkö Seppo Niskanen, MTK ry, puh. 050 5730 860, seppo.niskanen@mtk.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Uusi liikenneturvallisuussuunnitelma valmistui: Keski-Savossa panostetaan turvalliseen liikkumiseen, hyvinvointiin ja elämänlaatuun15.4.2025 12:26:27 EEST | Tiedote
Keski-Savon kuntien liikenneturvallisuussuunnitelma laadittiin Joroisten, Leppävirran, Pieksämäen ja Varkauden sekä Pohjois-Savon ELY-keskuksen toimeksiannosta. Yhteisenä tavoitteena on vähentää seudulla tapahtuvien liikenneonnettomuuksien määrää ja luoda turvallinen liikenneympäristö kaikille.
Tulevaisuutta luodaan tai heikennetään yhdessä11.4.2025 12:31:40 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret kokevat voivansa vaikuttaa tulevaisuuteen – Tekoälytaiteilija Antti Karppinen loi lasten ja nuorten visioista tulevaisuuskuvan.
Osallistu Mikkelin seudun liikenneturvallisuussuunnitelmaan1.4.2025 12:18:48 EEST | Tiedote
Onko liikkuminen turvallista Mikkelin seudulla? Vastaa kyselyyn ja vaikuta seudun kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmiin.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.3.202527.3.2025 12:26:48 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,03. Taso on 10 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Maaliskuussa Kallaveden pinta on nousut 2 cm, mutta meneillään oleva sulamiskausi on nostanut pintaa pitkäaikaiskeskiarvon suhteen 10 cm. Toisin sanoen ajankohdalle tyypillistä pinnan laskua ei ole tapahtunut. Lisäjuoksutuksia ei ole ollut käynnissä ja toistaiseksi lunta on maastossa niin vähän, että juoksutustarvetta ei ole näköpiirissä. Iisalmen reitillä säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä virtaamat ovat olleet leutoon säähän nähden yllättävän pieniä. Herkästi reagoiva säännöstelemätön Sonkajärvi myös on ollut vakaa. Nilsiän reitin ja Juojärven säännöstellyt vedenpinnat ovat keskimääräistä korkeammalla, mutta kaikki vedenkorkeudet ovat säännöstelylupien puitteissa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 19 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,88. Haukivesi laski maaliskuuss
Vieremän ja Sonkajärven Kurvilanmäen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus (YVA-selostus) nähtävillä26.3.2025 11:29:00 EET | Tiedote
Selostusta koskevat mielipiteet ja lausunnot tulee toimittaa kirjallisena Pohjois-Savon ELY-keskukselle 26.5.2025 mennessä. Hankkeen esittelytilaisuudet järjestetään 23.4.2025 Sukevan kyläkeskuksella ja 24.4.2025 Vieremän koulukeskuksessa. Tilaisuuksia voi seurata myös etäyhteydellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme