Aalto-yliopisto

Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen

Jaa

Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.

Ahma makoilee puun oksalla vehreässä lehtimetsässä.
Etelä-Suomessa tyypilliset, lehtipuuvaltaiset sekametsät voivat olla ahmalle luultua tärkeämpiä elinympäristöjä. Pinja-Emilia Lämsä

Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet ahmojen levinneisyyttä ensimmäistä kertaa koko Suomessa satelliittikuvien, maastomittauksien ja lumijälkihavaintojen avulla. Tällaisen menetelmän käyttäminen eläinlajien tutkimuksessa on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista. 

Pohjois-Suomen tuntureilla ja metsissä tyypillisesti viihtynyt ahma on petoeläin, joka luokiteltiin Suomessa uhanalaiseksi jo 1980-luvulla. Tiedot ahman historiallisesta levinneisyydestä ovat puutteellisia, mutta vielä 1800-luvulla ahma asutti myös Etelä-Suomea. Metsästyksen myötä laji hävisi alueelta. 

Tuore tutkimus tarjoaa ensimmäistä kertaa koko maan kattavaa tietoa siitä, millaisia elinympäristöjä uusille alueille levittäytyvät ahmat suosivat.  

“Laji on palaamassa historialliselle elinalueelleen Etelä-Suomeen, ja tutkimuksemme mukaan etelässä tyypilliset lehtipuuvaltaiset sekametsät voivatkin olla ahmalle luultua tärkeämpiä elinympäristöjä”, kertoo Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Pinja-Emilia Lämsä

Viimeaikaisesta kannankasvusta huolimatta ahman selviytymistä uhkaa yhä populaation pieni koko, heikko geneettinen elinvoimaisuus ja pirstoutunut levinneisyys.  Tutkimuksessa hyödynnetty kaukokartoitus ja maastomittaukset antavat kuitenkin elintärkeää tietoa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. 

“Elinympäristöjen ymmärtäminen on oleellista lajin suojelun ja kannanhoidon kehittämiseksi”, kommentoi Aalto-yliopiston kaukokartoituksen professori Miina Rautiainen.  

Metsämaiseman pirstoutuminen uhkana 

Tutkimuksessa ahmojen havaittiin suosivan laajoja metsäalueita, joissa on lehtipuustoa. Ahmoja ei juuri esiintynyt tuoreiden avohakkuiden lähistöillä, kun taas vanhemmat, kymmenisen vuotta sitten tehdyt hakkuut vetivät ahmoja puoleensa. Lisäksi ahmat suosivat alueita, joilla puusto ei ollut kovin tiheää. 

Aiemmin ahmojen levinneisyyttä ja elinympäristöjä on tutkittu lähinnä vuoristoisilla alueilla, joiden kasvisto poikkeaa Suomen matalamaastoisista boreaalisen vyöhykkeen metsistä. Pinja-Emilia Lämsän mukaan onkin tärkeää ymmärtää, millaisia elinympäristöjä ahma suosii juuri Suomessa, jossa metsätalous vaikuttaa voimakkaasti metsien rakenteeseen.  

“Suomessa metsien keskimääräinen kuviokoko, eli puustoltaan ja kasvupaikaltaan yhtenäinen metsän osa, on pieni, ja päätöksenteossa tämä voi johtaa metsämaiseman tilkkutäkkimäiseen pirstoutumiseen. Ahman elinympäristöjen turvaamiseksi tulisi suosia sekametsiä ja säilyttää laajoja, yhtenäisiä metsäalueita”, Lämsä sanoo.  

Kaukokartoitus kertoo ympäristömuutosten vaikutuksista 

Luonnonvarakeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettu tutkimus tehtiin yhdistämällä satelliittikuviin ja maastomittauksiin perustuvaa valtakunnan metsien inventointiaineistoa sekä ahmojen lumijälkilaskentaa. Menetelmän avulla tutkijat pystyivät tarkastelemaan metsien ominaisuuksien vaikutusta ahman esiintyvyyteen laajassa mittakaavassa. 

Rautiaisen mukaan kaukokartoitus tarjoaakin erinomaisen keinon tarkastella eläinlajien levittäytymistä laajoilla alueilla, sillä satelliitti- ja lentokonekuvat tuovat yhä tarkempaa tietoa metsien muutoksista ja niiden vaikutuksista eläimistöön. 

“Tulevaisuudessa voimme kaukokartoituksen avulla seurata entistä yksityiskohtaisemmin, miten esimerkiksi kasvillisuuden muutokset tai muut ympäristömuutokset Suomessa vaikuttavat eläinpopulaatioihin”, Rautiainen sanoo. 

Tutkimus on äskettäin ilmestynyt Ecology and Evolution -lehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pinja-Emilia Lämsä
Väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto
pinja-emilia.lamsa@aalto.fi

Kuvat

Ahma makoilee puun oksalla vehreässä lehtimetsässä.
Etelä-Suomessa tyypilliset, lehtipuuvaltaiset sekametsät voivat olla ahmalle luultua tärkeämpiä elinympäristöjä.
Pinja-Emilia Lämsä
Lataa
Kartta, joka näyttää ahman levinneisyyden Suomessa vuosina 2009-2010 ja 2018-2021. Mukana ahman kuva.
Pinja-Emilia Lämsä
Lataa
Kartta ahman levinneisyydestä Suomessa vuosina 2009–2010 ja 2018–2021. Vanhat havainnot sinisellä ja uudet violetilla. Kuva ahmasta kartan päällä.
Pinja-Emilia Lämsä
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

bsky.app/profile/aalto.fi

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1 

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye