Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne edellisvuotta parempi leudon talven vuoksi

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus selvitti maalis-huhtikuussa 35 järven happitilannetta. Leuto talvi näkyi järvien korkeampina happipitoisuuksina. Edelliseen talveen verrattuna happitilanne oli selvästi parempi myös matalissa ja rehevissä järvissä. Talven aikana ELY-keskuksen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista.

Järvenrantaa, jossa kasvaa järviruokoa, vastarannalla metsää.

Järvien happivarannot vähenevät talven mittaan, kun jääpeite eristää veden ilmakehästä eikä happea tuottavaa yhteyttämistä juuri tapahdu. Happea sen sijaan kuluu vesieliöiden elintoiminnoissa ja orgaanisen aineen hajotuksessa. Rehevöityminen lisää vesistöjen pohjalle kertyvän happea kuluttavan aineen määrää ja pahentaa tilannetta. Matalissa järvissä on pieni vesitilavuus ja happi loppuu herkemmin. Järvien happitilanteeseen tulee täydennystä kevään sulamisvesien mukana.

Pääosa seurantajärvistä vaihtuu vuosittain

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen järvien seurantaohjelmassa vuosittaisessa seurannassa ovat Yli-Kitka syvänne Kuusamossa, Oulujärven Niskanselkä Vaalassa, Iso Vatjusjärvi Haapavedellä ja Komujärvi Pyhäjärvellä. Muut seurantakohteet vaihtuvat vuosittain. Järviä havainnoidaan pääsääntöisesti neljä kertaa vuodessa (maalis-, heinä-, elo- ja syys-lokakuussa). Maaliskuussa seurannalla saadaan tietoa järvien happitilanteesta talvikerrostuneisuuden lopussa. Näytteenottopaikka on yleensä järven syvänne.

Vuosittain seurannassa olevilla havaintopaikoilla happipitoisuudet olivat maalis-huhtikuussa korkeampia kuin edellisenä talvena, jolloin jääpeitteinen kausi oli pitkä ja talvi kylmempi. Yli-Kitka syvänne ja Oulujärvi Niskanselkä havaintopaikoilla happitilanne on ollut hyvä aiemminkin, mutta happipitoisuudet olivat edellisvuotta korkeampia. Yli-Kitkan syvänne havaintopaikalla jään paksuus oli maaliskuussa 15 cm ohuempi kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Vastaavaa ei Oulujärven Niskanselän havaintopaikalla havaittu. Happiongelmia on ollut erityisesti matalassa ja rehevässä Komujärvessä samoin kuin Iso Vatjusjärvessä, mutta myös näissä happitilanne oli edellisvuotta selvästi parempi. 

Matalissa järvissä happiongelmia herkemmin

Vuosittain vaihtuvissa seurantakohteissa oli kahdeksan järveä, joissa vesisyvyys on niin pieni, että näytteet on otettu vain yhdestä näytteenottosyvyydestä (pääosin yhdestä metristä). Nämä järvet ovat Iin Mursunjärvi, Pudasjärven Naisjärvi, Sievin Jyringinjärvi, Siikalatvan Järvitalonjärvi ja Vähä-Lamujärvi, Muhoksen Pirttijärvi, Oulun Vepsänjärvi ja Sievin Iso-Juurikka. Näistä matalista järvistä heikoin tilanne oli Oulun Vepsänjärvessä ja Iin Mursunjärvessä, joissa happea oli 1,2–1,4 mg/l. Paras happitilanne oli Siikalatvan Järvitalonjärvessä ja Sievin Iso-Juurikassa, joissa happea oli 8,9–10 mg/l.

Syvemmissä järvissä eri lämpötilassa olevat kerrokset eivät sekoitu keskenään ja alusveden happitilanne voi heikentyä. Kuusamon isoilla (> 2 km2) järvillä Pyhäjärvi (73.053), Joukamojärvi, Irnijärvi, Kurkijärvi ja Polojärvi vesipatsaassa oli happea runsaasti, mutta pohjanläheinen happipitoisuus oli alentunut. Näiden järvien ekologinen tila on erinomainen tai hyvä.

Pohjanläheinen hapettomuus vapauttaa rehevissä järvissä pohjasedimentistä ravinteita takaisin veteen, mikä näkyi suurina pohjanläheisinä ravinne- ja rautapitoisuuksina mm. Pudasjärven Kivarinjärvessä ja Haapajärven Hautaperän tekoaltaassa.

Heikko happitilanne voi johtaa kalakuolemiin

Hapenpuute alkaa vaikuttaa kaloihin, kun veden happipitoisuus alittaa 5 mg litrassa. Kalojen hapentarve vaihtelee lajikohtaisesti. Mm. lohikalat, made, ahven ja kuha tarvitsevat paljon happea. Pienimpiä happipitoisuuksia sietävät esim. lahna, ruutana ja pasuri. Ruutana selviää jopa yli puoli vuotta ilman happea.

Talven aikana ELY-keskukseen ei ole tullut ilmoituksia kalakuolemista. Kalakuolemista voi ilmoittaa ELY-keskukseen, mikäli niitä ilmenee jäiden lähdettyä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Mirja Heikkinen, p. 0295 038 315
Ympäristöasiantuntija Juhani Aho (kalat), p. 0295 038 314
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hailuodontien alikulun ja pyörätiejärjestelyiden suunnittelu Varjakan kohdalla käynnistyy9.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen maantielle 816 Ouluun Varjakan kohdalle. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Tiesuunnitelmassa maantielle 816 (Hailuodontie) suunnitellaan jalankulku- ja pyörätie alkaen Keskipiirintien liittymästä ja päättyen noin 400 metriä Varjakan liittymän itäpuolelle, josta suunnitellaan yhteys Muikuntielle. Lisäksi nykyinen Varjakantien jalankulku- ja pyörätie suunnitellaan jatkettavaksi Keskipiirintien liittymään saakka. Maantielle 816 suunnitellaan myös alikulku koulun kohdalle, jalankulku- ja pyörätieyhteys Kaivosojantieltä koululle sekä pysäkkijärjestelyt maantielle alikulun yhteyteen. Hankkeen tavoitteena on jalankulun ja pyöräilyn liikenneturvallisuuden, liikenteen toimivuuden ja sujuvuuden parantaminen sekä kestävien liikkumismuotojen kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelm

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat2.4.2025 09:56:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan jokien pinnat ovat nousussa. Kalajoen, Pyhäjoen ja Siikajoen keskimääräistä pienemmät tulvahuiput on jo pääosin saavutettu. Pinnat pysyvät ennusteiden mukaan koholla lämpimän sään jatkuessa vielä pari päivää. Pattijoen vedenkorkeus on ollut laskussa viime viikonlopusta asti. Pohjoisempana vedenpintojen nousu jatkuu vielä muutaman päivän ja viileneminen pysäyttää sen viimeistään viikonloppuna. Pohjois-Pohjanmaan alueelle jokijäitä on kasautunut vielä vähäisesti esimerkiksi Kalajoella ja Kiiminkijoella. Jääpadot voivat nostaa vedenpintoja nopeasti ja aiheuttaa tulvimista, jos jäitä lähtee liikkeelle laajemmin. Jääpatoriski on kuitenkin melko vähäinen tulvavirtaamien ollessa keskimääräistä pienempiä ja jäiden ohuita. Vaikka tulvien ennustetaankin jäävän koko maakunnan alueella keskimääräistä pienimmiksi, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus korostaa kiinteistöjen omatoimisen tulvasuojaamisen ja varautumisen merkitystä. Ohessa on hyödyllisiä oppaita kiinteistöjen suojaamiseen.

Luovontien parannustöiden suunnittelu alkaa Hailuodossa2.4.2025 08:40:42 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on aloittanut liikennejärjestelmästä ja maanteistä säädetyn lain mukaisen tiesuunnitelman laatimisen maantielle 816 Hailuotoon. Suunnitelmaa laaditaan yhteistyössä Hailuodon kunnan kanssa. Tiesuunnitelmassa maantie 816 suunnitellaan levennettäväksi noin 0,5-0,75 metriä tien molemmin puolin välillä Huikku – Ailasto. Lisäksi suunnitellaan nykyisen jalankulku- ja pyörätien jatkaminen noin 0,5 kilometriä Ailastosta Huikun suuntaan. Hankkeen tavoitteena maantien 816 liikenneturvallisuuden, liikenteen toimivuuden ja sujuvuuden parantaminen sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteiden kehittäminen. Suunnittelutyö aloitetaan huhtikuussa 2025 ja tiesuunnitelma valmistuu maaliskuussa 2026. Alkuvuodesta 2026 järjestetään Hailuodossa avoin vuorovaikutustilaisuus, jossa esitellään suunnitelmaluonnoksia. Vuorovaikutustilaisuudesta tiedotetaan erikseen. Tiesuunnitelman jälkeen hankkeelle laaditaan erillinen rakentamissuunnitelma kevään ja alkuk

Purontien liittymän parantaminen ja alikulun rakentaminen käynnistyvät valtatiellä 20 Kiimingissä1.4.2025 14:57:36 EEST | Tiedote

Purontien liittymän parantaminen ja kevyen liikenteen alikulkukäytävän rakentaminen käynnistyvät valtatiellä 20 Kiimingissä. Rakennustyöt alkavat huhtikuussa 2025. Urakka valmistuu lokakuuhun 2025 mennessä. Valtatielle 20 rakennetaan kanavoinnit ja liittymäalue muutetaan porrastetuksi siirtämällä Purontien liittymää Kuusamon suuntaan. Valtatielle 20 rakennetaan alikulkukäytävä kevyelle liikenteelle. Vesien hallintaa Kiiminkijoen kevättulvien varalta parannetaan kunnostamalla laskuoja ja rakentamalla tulvapenkereitä. Urakassa uusitaan myös alueen tievalaistus ja tehdään pysäkkijärjestelyitä linja-autoliikenteelle. Alikulkukäytävän rakennustöiden aikana valtatiellä on käytössä kiertotie ja alennettu nopeusrajoitus. Kevyelle liikenteelle ja jalankulkijoille on järjestetty opastettu reitti työmaan ohi. Urakan tavoitteena on parantaa kevyen liikenteen turvallisuutta. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa hankeen yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa. Urakan kustannusarvio on noin 1,85 milj.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye