Tutkimuskatsaus: demokratian instituutiot auttavat kestävyyssiirtymässä

Jaa

Tänään julkaistu Kalevi Sorsa -säätiön tutkimuskatsaus osoittaa, että demokraattisemmat maat tekevät ympäristön kannalta parempaa politiikkaa. Katsauksessa käytiin läpi 56 tutkimusta, joista 73 prosentissa löydettiin tilastollista näyttöä demokratian yhteydestä pienempiin ympäristöongelmiin. Tutkimukset osoittavat myös, että hyvinvointivaltion turvaverkot, konsensushakuinen politiikka ja vapaa media sekä kansalaisyhteiskunta luovat edellytyksiä kunnianhimoiselle ympäristöpolitiikalle.

Tutkimuskatsauksen kirjoittaja filosofian tohtori Janne M. Korhonen. Kuva: Anna Kuokkanen
Tutkimuskatsauksen kirjoittaja filosofian tohtori Janne M. Korhonen. Kuva: Anna Kuokkanen

Tutkimuskatsaus kattaa 56 vuosina 1992–2022 julkaistua vertaisarvioitua tutkimusta, jotka tarkastelevat tilastollisin menetelmin demokratian tilan ja ympäristökriisiin vaikuttavien tekijöiden yhteyttä. Tutkimusten aineisto kattaa vuodet 1946–2020 ja lähes kaikki maailman maat.

– Tutkimusten viesti on selvä. Demokratia johtaa ympäristön kannalta parempaan politiikkaan kuin muut hallintomuodot. Toisaalta demokratioiden välillä on eroja, eivätkä esimerkiksi vapaat vaalit yksinään takaa hyviä tuloksia. Vahvemman demokratian hyvinvointivaltioita voi pitää kestävän yhteiskunnan prototyyppinä, arvioi raportin kirjoittanut filosofian tohtori Janne M. Korhonen.

Tutkimuksissa demokraattisten instituutioiden tilaa on arvioitu tyypillisesti Freedom Housen tapaisten tunnettujen toimijoiden indeksien avulla. Yli puolessa katsauksen tutkimuksista arvioitiin, että demokraattisemmat maat toimivat ympäristön kannalta selvästi kestävämmin kuin vähemmän demokraattiset maat. Tutkimuksista 73 prosenttia löysi tilastollista näyttöä, jonka mukaan vahvempi demokratia on yhteydessä pienempiin ympäristöongelmiin. Se tarkoittaa esimerkiksi alempia kasvihuonekaasupäästöjä tai ilmansaasteita.

– Lukuisissa tutkimuksissa on havaittu, että demokraattisemmat maat kykenevät tiukempaan ympäristösääntelyyn ja osallistuvat tiiviimmin kansainväliseen yhteistyöhön ympäristön suojelemiseksi. Tästä näkökulmasta esimerkiksi Yhdysvaltain demokratiakehitys näyttää myös luonnon kannalta huolestuttavalta. Sen vaikutukset voivat ulottua paljon Donald Trumpin presidenttikautta pidemmälle, Korhonen summaa.

Katsauksen mukaan hyvinvointivaltio luo edellytyksiä, jotka auttavat kestävyyssiirtymässä ja sen oikeudenmukaisessa toteutuksessa. Tutkimuksissa on todettu, että konsensushakuinen politiikka, matala korruptio, vapaa media, vankat julkiset instituutiot ja vahva kansalaisyhteiskunta selittävät ympäristöpolitiikan onnistumista. Samoin sosiaaliturva ja mahdollisuus kouluttautua uuteen ammattiin pehmentävät siirtymän töyssyjä. Ne tekevät myös ympäristötoimista helpompia hyväksyä.

– Hyvinvointivaltio rakennettiin suomalaisten vahvaksi suojaksi muuttuvan maailman riskeiltä. Samoin nyt tarvitaan yhtenäistä yhteiskuntaa, joka kykenee päättäväiseen politiikkaan niin ympäristökriisin kuin muiden uhkien poistamiseksi. Looginen johtopäätös on, että hyvinvointivaltiota kannattaa vahvistaa edelleen, Korhonen toteaa.

Tutkimuskatsaus Oikeudenmukaisen siirtymän hyvinvointivaltio: Tutkimuskatsaus erilaisten yhteiskuntamallien kyvystä pysyä ympäristön kantokyvyn rajoissa on saatavilla Kalevi Sorsa -säätiön verkkosivuilta. Julkaisun toteutukseen on saatu avustusta Kuluttajaosuustoiminnan säätiöltä, Palkansaajasäätiöltä ja Riihi säätiöltä.

Katsauksen kirjoittaja Janne M. Korhonen työskenteli Kalevi Sorsa -säätiössä oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän asiantuntijana maaliskuun 2025 loppuun asti. Tällä hetkellä hän työskentelee erikoistutkijana Suomen ympäristökeskuksessa.

Lisätietoja:

Janne M. Korhonen, 

erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus

p. 041 5018 481

jmkorhonen@jmkorhonen.fi

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Kalevi Sorsa -säätiö

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja. Se edistää oikeudenmukaista ekologista siirtymää tuottamalla julkaisuja, tapahtumia ja puheenvuoroja julkiseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkimusraportti: sukupolvenvaihdosten verotuki alensi perintö- ja lahjaveroa keskimäärin 76 000 eurolla12.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote

Tänään julkaistu Kalevi Sorsa -säätiön raportti osoittaa, että perintö- ja lahjaverotuksen sukupolvenvaihdoshuojennus pienensi valtion verotuloja vuosina 2020–2024 yhteensä miljardilla eurolla. Hyötyjiä olivat noin 13 000 suomalaista, joiden vero aleni keskimäärin 76 000 eurolla. Erityisesti vauraat suvut ovat hyödyntäneet verotukea lahjoituksissa, joissa se alensi veroa keskimäärin 77 prosenttia verrattuna veroon, joka maksettaisiin samansuuruisesta lahjasta ilman verotukea.

Kalevi Sorsa -palkinto historioitsijoille Marjaliisa ja Seppo Hentilälle4.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2024 Kalevi Sorsa -palkinto on myönnetty historioitsijoille Marjaliisa Hentilälle ja Seppo Hentilälle heidän teoksistaan, jotka tarkastelevat suomalaisen yhteiskunnan kamppailuja sen ensimmäisinä vuosikymmeninä Ester ja Kaarlo Juho Ståhlbergin elämän kautta. Teokset käsittelevät Suomen ensimmäisen presidentin ja hänen puolisonsa keskeistä roolia oikeusvaltion puolustajina aikana, jolloin demokratian periaatteet olivat vakavassa vaarassa.

Tutkimusraportti: Pääomatuloverokilpailu on kiihtynyt Euroopassa ja johtaa veromenetyksiin myös Suomessa4.2.2025 07:30:00 EET | Tiedote

Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaisema tutkimusraportti tarkastelee pääomatulojen verotusta 15 Euroopan maassa. Useimmissa niistä on käytössä varakkaille suunnattuja veroetuja. Lisäksi viime vuosina yhä useammat maat ovat räätälöineet verohelpotuksia erityisesti ulkomailta muuttaville. Suomi on erityisen herkkä näiden verohelpotuksien aiheuttamille veromenetyksille. Raportti esittää verovälttelyn pysäyttämiseksi pääomatulojen minimiveroa EU:ssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye