Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen

Jaa

Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.

Kotimainen teollisuus on Suomen hyvinvoinnin kivijalka. Vientiteollisuus ja energiateollisuus työllistävät suoraan tai välillisesti yli 1,1 miljoona suomalaista. Vientiteollisuuden vaikutus Suomen kansantalouteen on noin 47 prosenttia arvonlisästä (KPMG 2023) – eli lähes puolet Suomen hyvinvoinnista. Tätä kivijalkaa on koeteltu ennennäkemättömällä tavalla Venäjän hyökkäyssodasta alkaneella energiakriisillä, sitä seuranneella valtiontukikilpailulla ja viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamilla massiivisilla tulleilla.

Jotta kotimainen teollisuus pitää pintansa, vientialat ja Energiateollisuus vaativat maan hallitukselta, että teollisuuden toiminta- ja kasvuedellytykset nostetaan poliittisessa päätöksenteossa tärkeysjärjestyksen kärkeen.

Yli 200 Suomessa toimivaa vientialojen ja energiateollisuuden yritystä yhdessä toimialojen etujärjestöjen kanssa julkistivat maaliskuussa teollisuuden kasvujulistuksen, jossa ehdotetaan lisätoimia Suomen teollisuuden uudistamiseksi ja kestävän kasvun nopeuttamiseksi. Suomella on vahvan prosessiteollisuuden, korkean teknologisen osaamisen ja puhtaan energian tuotannon merkittävän potentiaalin ansiosta edellytykset kestävään talouskasvuun.

Tavoitellessaan hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä Suomen on valittava rohkean uudistumisen polku, joka luo työtä, toimeentuloa ja turvallisuutta kaikille suomalaisille. Teollisuuden kasvujulistuksesta, Finlandia-julistuksesta, löytyvät kestävän kasvun avaimet kilpailukyvyn ja investointien vahvistamiseksi – eli suomalaisten hyvinvoinnin lisäämiseen.

Vientiteollisuus ja Energiateollisuus esittävät seuraavia toimia maan hallitukselle:

1. Kysynnän vauhdittaminen: Luodaan alkuvaiheen globaalia kysyntää uusille, puhtaille tuotteille referenssihankkeilla, verokannustimilla sekä julkisten hankintojen ja muiden kysyntää tukevien kannusteiden avulla.

2. Investointien ja kasvun helpottaminen: Kohdistetaan Suomen ja EU:n tukirahoitus kasvua vauhdittaviin investointeihin, mahdollistetaan uuden ja riskipitoisen teknologian investointien nopeutetut poistot sekä jatketaan sähköistämistukea ja investointien verohuojennusta suurille sähköä käyttäville laitoksille.

3. Energia-alan investointien varmistaminen: Varmistetaan merkittävät kanta- ja jakeluverkkoinvestoinnit ennakoivasti teollisuuden kasvutarpeisiin ja mahdollistetaan investointien jatkuminen uusiutuviin sekä tuotantovaihtelua tasaaviin ratkaisuihin.

4. Investointien ja EU-rahoituksen kotiuttaminen: Jatketaan valtionhallintoon perustetun investointinyrkin kehittämistä ja kootaan teollisuuden ja valtion osaaminen yhteiseksi voimavaraksi

5. Hiilidioksidin talteenoton ja hyötykäytön edellytysten luominen: Luodaan EU-tason ennakoitavia kannustimia talteenotetulle hiilidioksidille ja siitä jalostettujen tuotteiden markkinoille.

6. Nato-jäsenyyden hyödyntäminen: Rakennetaan kokonaisturvallisuutta ja teollisuuden mahdollisuuksia rinnakkain turvaten pitkäikäistenkin investointien toimintaympäristö.

7. Raaka-aineiden saatavuuden varmistaminen: Parannetaan raaka-aineiden kierrätystä ja hyödynnetään luonnonvaroja kestävästi huolehtimalla samalla korvaamattomista luontoarvoista ja minimoimalla metsäkato.

8. Teollisten keskittymien luominen ja vahvistaminen: Luodaan toimintamallit teollisuuspuistojen sujuvaan rakentamiseen ja kehittämiseen. Joudutetaan luvitusta ja kaavoitusta sekä sovelletaan nopeutettuja käsittelyjä ja sääntelyn joustoja.

9. Vetytalouden vauhdittaminen: Edistetään vedyn tuotantoa, siirtoa, varastointia ja käyttöä. Varmistetaan, että vetytalouden mahdollisuudet ja hyödyt teollisuuden arvoketjuissa kotiutuvat Suomeen.


YHTEYSTIEDOT

Paula Lehtomäki
Toimitusjohtaja
Metsäteollisuus ry
+358 9132 6600

Minna Helle
Toimitusjohtaja
Teknologiateollisuus ry
+358 50 341 4884

Jukka Leskelä
Toimitusjohtaja
Energiateollisuus ry
+358 50 593 7233

Mika Aalto
Toimitusjohtaja
Kemianteollisuus ry
+358 50 438 9247

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää15.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote

Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.

Mediakutsu: Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää!14.4.2025 12:13:03 EEST | Kutsu

Suomalaisiin metsiin kohdistuu monenlaisia odotuksia, mutta niiden tilasta ja roolista ilmastonmuutoksen keskellä ei ole aina helppo muodostaa selkeää kuvaa. Metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin eri ratkaisuin ja teollisuuden ilmastotiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa ja konkreettisia toimenpiteitä. Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää Metsäteollisuus ry:n ilmastotiekartan metsien kasvuskenaarion julkistustilaisuuteen huomenna tiistaina 15.4.2025 klo 12.30–14.15. Tilaisuudessa pureudutaan metsiemme kasvuun vaikuttaviin tekijöihin ja uhkakuviin tuoreimman tutkimustiedon valossa. Puhujina tilaisuudessa ovat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer (Bokun yliopisto, Itävalta) ja tutkimusprofessori Jari Hynynen (Luonnonvarakeskus). Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6). Ennen ohjelman alkua osallistujille on tarjolla lounas (klo 11.30 alkaen). OHJELMA 11.30–12.30 Lou

Yhdysvaltojen tullipäätökset koettelevat myös metsäteollisuuden markkinoita3.4.2025 11:05:03 EEST | Tiedote

Yhdysvaltojen 2.4. ilmoittamat tullit merkitsevät kansainvälisen kaupan toimintaympäristön olennaista heikkenemistä. Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä. - Näin laajat ja kansainväliset tullit Yhdysvaltojen kauppakumppaneille muuttaisivat toteutuessaan tavaravirtoja, markkinoiden kilpailuasetelmia ja vaikeuttaisivat talouden näkymän arviointia, toteaa Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström. Tutkimuslaitosten arviot tullien korotusten vaikutuksista kansainväliseen ja Yhdysvaltojen talouteen ovat yhdensuuntaisia: tullien merkittävät korotukset heikentävät talouskasvua ja nostavat hintoja. Yhdysvallat suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeä markkina Yhdysvallat oli vuonna 2024 Suomen metsäteollisuuden kolmanneksi tärkein vientimarkkina, jonka osuus alan 12,1 miljardin euron viennistä oli 9,2 % (noin 1,1 miljardia euroa). Suomalaisen metsäteollisuuden päämarkkinat säilyvät Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta Yhdysv

Metsäteollisuustuotteiden tuotantomäärät nousivat vuonna 20246.3.2025 10:02:01 EET | Tiedote

Paperin ja kartongin tuotantomäärät kääntyivät viime vuonna kasvuun niin Suomessa kuin Euroopassakin. Suomessa paperin tuotanto kasvoi 3,7 prosenttia verrattuna vuoteen 2023. Paperia tuotettiin vuonna 2024 yhteensä 3 miljoonaa tonnia. Kartongin tuotantomäärä kasvoi 9,9 prosenttia vuonna 2024. Tuotantomäärä ylsi yhteensä noin 3,7 miljoonaan tonniin. Sellun tuotantomäärä laski hieman edellisvuodesta, laskua oli 0,4 prosenttia ja tuotantomäärä noin 7 miljoonaa tonnia. Myös Suomessa toimivan mekaanisen metsäteollisuuden tuotantomäärät kasvoivat vuonna 2024. Sahatavaran tuotantomäärä oli lähes 11 miljoonaa kuutiometriä, kasvaen 4,8 prosenttia edellisvuodesta. Vanerin tuotantomäärä oli 0,9 miljoonaa kuutiometriä, kasvua edellisvuoteen 5,1 prosenttia. Kasvaneista tuotantomääristä huolimatta vuosi oli haastava metsäteollisuudelle Alkuvuodesta 2024 metsäteollisuuden tuotantomääriin vaikuttivat poliittiset lakot. Lakon aiheuttamien logistiikkaongelmien takia tuotantoa jouduttiin osin keskeyttämä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye