48 järjestöä: Hallituksen on kunnioitettava eduskunnan tahtoa ja aloitettava lainvalmistelu ns. eheytyshoitojen kieltämiseksi
Me allekirjoittaneet järjestöt ilmaisemme huolemme oikeusvaltion tilasta ja vaadimme hallitusta ryhtymään lainvalmisteluun niin sanottujen eheytyshoitojen kieltämiseksi.
Maaliskuussa eduskunta hyväksyi selkein luvuin 125–49 aihetta käsittelevän kansalaisaloitteen, joka oli ennen sitä kerännyt yli 50 000 kansalaisen allekirjoituksen. Oikeusministeri ilmoitti kuitenkin pian eduskuntakäsittelyn jälkeen, ettei lainvalmistelua aloiteta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun asiasta vastaava ministeri kieltäytyy edistämästä kansalaisaloitetta, joka on saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia, ja jonka eduskunta on hyväksynyt.
Tämä luo huolestuttavan ennakkotapauksen, jossa hallitus asettuu maan ylintä päätösvaltaa käyttävää eduskuntaa vastaan. Lähtökohtana on, että ministeriön on valmisteltava ja toimeenpantava eduskunnan hyväksymää lainsäädäntöä riippumatta hallituksen sisäisistä näkemyseroista tai siitä, onko kyseessä hallitusohjelmakirjaus. Hallituksen päätös sivuuttaa eduskunnan tahto sotii niin perustuslakia kuin vallan kolmijako-oppia vastaan, joka on keskeinen osa länsimaisten demokratioiden hallintomuotoa. Sen mukaan eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa ja hallitus toimeenpanee eduskunnan päätökset.
Tapaus rapauttaa myös kansalaisaloiteinstituution legitimiteettiä asettaen kyseenalaiseksi kansalaisten vaikutusmahdollisuudet vaalien välillä. Oikeus laittaa vireille ja allekirjoittaa kansalaisaloite on perustuslaissa turvattu oikeus kaikille äänioikeutetuille Suomen kansalaisille. Se, että hallitus kieltäytyy toteuttamasta kansalaisaloitteen ja eduskunnan päätöksen kautta ilmaistua kansan tahtoa herättää kysymyksen siitä, mikä merkitys kansalaisaloitteilla tosiasiallisesti on. Jos suoraa demokratiaa ei kunnioiteta, onko kansalaisilla aidosti mahdollisuus edistää haluamiaan asioita hallitusohjelman ulkopuolella ja vaalien välillä?
Lopulta kyse on instituutioiden välisistä suhteista: kansalaisaloiteinstituutio ja eduskunnan lainsäädäntövalta on turvattava perustuslain edellyttämällä tavalla. Oikeusvaltiota ja demokratiaa heikentävä toimintamalli ei saa muodostua ennakkotapaukseksi, jossa valta keskittyy vain hallitukselle. Lainvalmistelu niin sanottujen eheytyshoitojen kieltämiseksi on aloitettava välittömästi ja oikeuskanslerin on pikimmiten käsiteltävä asiasta tehdyt kantelut.
Lisätiedot:
Silvia Modig, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja
silvia.modig@gmail.com
Salla Kajanmaa, viestinnän asiantuntija, salla.kajanmaa@naisjarjestot.fi 010 5829664
Kannanotossa mukana
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Aktiivinen synnytys ry
Business and Professional Women Finland
Delta Kappa Gamma yhdistys ry
Demarinaiset
Demla ry
Exit ry
Finlands Svenska Marthaförbund
Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry
Helsinki Pride Yhteisö
Ihmisoikeusliitto
Imetyksen Tuki ry
Kokoomuksen Naisten Liitto
Maa- ja kotitalousnaisten Keskus
Marttaliitto
Miehet ry
Monika-Naiset liitto ry
Naisasialiitto Unioni
Naisjuristit ry
Naisjärjestöt Yhteistyössä Nytkis ry
Naisten Linja Suomessa ry
Naistenkartano ry
Naisteologit ry
Quin-Suomi ry
Sateenkaariyhdistys Malkus ry
Seta ry
Solidaarisuus
Suomen Akateemisten Naisten Liitto
Suomen Delta Kappa Gamma -yhdistys ry
Suomalainen Naisliitto
Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry
Suomen Kätilöliitto ry
Suomen Keskustanaiset ry
Suomen Naisyhdistys r.y
Suomen NNKY-liitto ry
Suomen Naislääkäriyhdistys ry
Svenska Kvinnoförbundet rf
Syömishäiriöliitto SYLI ry
Trans ry
Transfeminiinit ry
Trasek ry
Tunne rintasi ry
Uskontojen uhrien tuki UUT ry
Vapaa-ajattelijain liitto ry
Vasemmistonaiset
Vammaisten naisten valtakunnallinen järjestö - Rusetti ry
Vihreät Naiset ry
We in Games ry
Women in Film and Television Finland WIFT ry
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Salla KajanmaaViestinnän asiantuntijaNaisjärjestöjen Keskusliitto
Puh:0105829664salla.kajanmaa@naisjarjestot.fiNaisjärjestöjen Keskusliitto
Naisjärjestöjen Keskusliitto – Kvinnoorganisationernas Centralförbund ry (NJKL) on vuonna 1911 perustettu feministinen nais- ja tasa-arvojärjestöjen kattojärjestö, joka edistää ihmisoikeuksia, sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Olemme poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, rohkea kannan ottaja, joka tuo jäsenjärjestöjen äänet yhteen ja jonka toiminta ja päätöksenteko on avointa, osallistavaa ja heijastaa jäsenistön moninaisuutta.
Vaikuttamistyömme pohjautuu aina luotettavaan, tutkittuun tietoon ja ihmisoikeussopimusten velvoitteiden edistämiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Naisjärjestöjen Keskusliitto ry
Hjallis Harkimo ja Minja Koskela osallistuvat feministiseen vaalipaneeliin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.14.3.2025 13:36:28 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Minna Canthin päivänä järjestettävää kunta- ja aluevaalipaneelia, jonka teemana on liputuspäivän merkeissä tasa-arvo päätöksenteossa. Paneeliin osallistuvat kaikki eduskuntapuolueet.
Presidentti Tarja Halonen, Sanna Marin ja piispa Mari Leppänen naistenpäivän suurmarssilla - jopa kymmenen tuhatta ihmistä jalkautui Helsingin keskustaan vaatimaan konkreettisia tekoja tasa-arvon puolesta8.3.2025 17:54:25 EET | Tiedote
Naistenpäivänä järjestetty suurmarssi tasa-arvon ja naisten, tyttöjen ja vähemmistöjen oikeuksien puolesta toi tuhansia ihmisiä Helsingin keskustaan. Paikalla oli myös useita tunnettuja ihmisiä, kuten Presidentti Tarja Halonen, Sanna Marin, piispa Mari Leppänen, sekä esiintyjät F ja Hanna Pakarinen. Klo 13 Senaatintorilla alkanut tapahtuma toi huomiota tasa-arvoon ja naisten ja tyttöjen oikeuksiin kohdistuvaan takapakkiin, sekä vaati päättäjiltä konkreettisia tekoja tasa-arvon puolustamiseksi. Marssille osallistui poliisin arvion mukaan jopa 10 000 ihmistä. Marssi on osa globaalia March Forward for Gender Equality -kampanjaa.
Naistenpäivänä marssitaan tasa-arvon ja vähemmistöjen oikeuksien puolesta – jo 100 suomalaista organisaatiota vaatii konkreettisia tekoja sukupuolten tasa-arvon puolustamiseksi28.2.2025 16:05:28 EET | Tiedote
Marssille on osallistumassa useita nimekkäitä ja tunnettuja henkilöitä, kuten presidentti Tarja Halonen, professori (emerita) Helena Ranta, paralympiaurheilija Amanda Kotaja, piispa Mari Leppänen, toimittaja Maria Veitola ja artisti Hanna Pakarinen.
Miten uusi laki muuttaa silpomisen vastaista työtä? Silpomisen vastaisen päivän keskustelutilaisuus 6.2.20254.2.2025 10:40:34 EET | Kutsu
Vielä ehdit ilmoittautua mukaan silpomisen vastaisen päivän keskustelutilaisuuteen!
Lähisuhdeväkivallan vähättely näkyy hylättyinä syytteinä17.1.2025 15:28:28 EET | Tiedote
Kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea rikosprosessien hitaudesta ja riittämättömistä toimista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme