Itsenäinen asuminen voi olla hengenvaarallista – näin suojaat iäkkään läheisesi paloriskeiltä
Suomessa yhä useampi ikääntynyt asuu kotonaan mahdollisimman pitkään. Paloturvallisuus jää usein liian vähälle huomiolle, vaikka vanhukset ovat suurimmassa riskiryhmässä kotona syttyvien tulipalojen osalta. Pienillä, mutta merkittävillä toimilla voidaan estää tragediat ja tehdä kodista turvallisempi paikka.
Usein ikäihmisten kodeissa vahingot tapahtuvat keittiössä. Pelastustoimen Pronto-tietojärjestelmän mukaan ruuanvalmistus aiheuttaa keskimäärin vajaat 900 rakennuspaloa vuosittain. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen tilastojen perusteella jopa 13 % vahingoista sattuu yli 74-vuotiaille.
”Ihminen ikääntyy, ja iän myötä saattaa tulla erilaisia rajoitteita, kuten muistiin liittyviä ongelmia. Muutos tapahtuu hitaasti, jolloin ikäihminen tai hänen omaisensa eivät välttämättä sitä huomaa – kunnes sitten tulee se moka, joka aiheuttaa vaaratilanteen”, paloinsinööri Kari Ylönen kertoo.
Ylönen jatkaa: ”Moni vahinko johtuu virheestä tai unohduksesta. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa ikäihminen oli keittämässä vettä vedenkeittimellä. Vedenkeitin oli hellan levyn päällä ja ikäihminen laittoikin levyn päälle eikä vedenkeitintä. Levy voi myös unohtua päälle ruuanlaiton jälkeen.”
Pohjantähden tilastot viimeisen viiden vuoden ajalta osoittavat, että vahinkoja sattuu yhä vanhemmille ihmisille. ”Monet ikääntyneet elävät itsenäisesti ilman, että heidän paloturvallisuuttaan tarkistetaan säännöllisesti. Esimerkiksi toimimaton palovaroitin tai heikentynyt liikuntakyky voivat olla kohtalokkaita tekijöitä tulipalotilanteessa”, muistuttaa Pohjantähden tuoteomistaja Mari Vuorio-Markkanen.
”Voimme pelastaa ihmishenkiä pienillä ennaltaehkäisevillä toimenpiteillä”, Vuorio-Markkanen muistuttaa ja jatkaa: ”Vahinkoja voi kuitenkin kaikesta huolimatta sattua. Silloin ajantasainen vakuutusturva auttaa esimerkiksi korjauskustannuksissa.”
Viisi keskeistä keinoa suojata ikäihmisiä palovahingoilta:
- Palovaroittimet kuntoon – Varmista, että palovaroittimet ovat toimintakunnossa ja niitä on riittävästi. Suositeltavaa on käyttää yhteen liitettyjä varoittimia, jotta hälytys kuuluu koko kodissa.
- Turvalliset sähkölaitteet – Varmista, että kaikki sähkölaitteet ovat nykyaikaisia ja toimivat kunnolla. Poista tarpeettomat tavarat lämpöä tuottavien laitteiden ympäriltä – esimerkiksi muovirasiat ja erilaiset paperit voivat syttyä tuleen.
- Valitse turvallinen liesi - Vanhan valurautahellan vaihtaminen induktiolieteen parantaa turvallisuutta merkittävästi. Saatavilla on myös erilaista liesiturvatekniikkaa. Vaihtoehtoja ovat turvaliedet, liesivahdit ja liesihälyttimet.
-
- Turvaliedessä on kellokytkin, jolloin virransyöttö katkeaa asetetun ajan loputtua.
-
- Liesivahti on kaksiosainen liesiturvalaite, joka ehkäisee aktiivisesti lieden ylikuumenemisen ja tulipalon, vaikka lieden käyttäjä ei olisi paikalla tai ei reagoisi hälytysääneen.
-
- Liesihälytin on liesituulettimen alapintaan tai vastaavalle korkeudelle seinään asennettava laite, joka hälyttää lieden lämpötilan kohotessa merkittävästi. Jos hälytysääneen ei reagoida, liesihälytin ei kuitenkaan sammuta liettä eikä näin ollen ehkäise liesipaloa.
- Esteetön pelastautuminen – Ikäihmisen on tärkeää päästä poistumaan kodista esteettömästi hätätilanteessa. Poista kompastumis- ja liukastumisvaaraa aiheuttavat matot ja ylimääräinen tavara poistumisreitiltä. Varmista, että mahdollisille apuvälineille, kuten rollaattoreille, on tarpeeksi tilaa. Läheisten ja kotihoidon on hyvä käydä yhdessä iäkkään kanssa läpi toimintasuunnitelma mahdollisen palon varalta. Kodista poistumista hätätilanteen sattuessa on tärkeää harjoitella yhdessä.
- Mahdolliset apuvälineet – Tarvitaanko esimerkiksi wc-tiloihin tai sängyn viereen seinäkahvoja tai tukikaidetta? Erilaiset apuvälineet nopeuttavat liikkumista ja varmistavat sen, että iäkäs pääsee hätätilanteessakin nopeasti ylös ja ulos.
Yhteydenotot:
Markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Hanna Kemppi, hanna.kemppi@pohjantahti.fi, p. 040 525 6192
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjantähti Keskinäinen Vakuutusyhtiö
Matkavakuutus saattaa säästää satoja tuhansia euroja – moni suomalainen luottaa ennemmin tuuriin21.2.2025 14:44:15 EET | Tiedote
Talvilomakaudella moni suuntaa kulkunsa joko kotimaan tai ulkomaan reissulle. Usealta suomalaiselta puuttuu kuitenkin matkavakuutus. Monet luottavat eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin, jonka voi hakea Kelasta. Sairaanhoitokortilla tulisikin saada lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kuitenkaan kata kuluja, jotka aiheutuvat esimerkiksi sairaankuljetuksesta ulkomailta kotimaahan, matkan peruuntumisesta tai matkan pitkittymisestä sairastumisen vuoksi. Kulut voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin.
Jäätyneet putket aiheuttivat vesivahingon – korvaako vakuutus?7.2.2025 12:17:16 EET | Tiedote
Vesiputkistot voivat jäätyä aina, kun lämpötila on pakkasen puolella. Sen sijaan putkien jäätymisestä aiheutuvat vesivahingot ilmenevät usein vasta säiden lauhtuessa. Haljennut putki saattaa aiheuttaa isonkin vesivahingon. Oikeilla toimenpiteillä voit välttää kelien vaihtelusta tai jäätymisestä johtuvat putkirikot.
Pihasauna ilman paperisotaa? – Uusi rakentamislaki voimaan 1.1.20255.12.2024 14:02:00 EET | Tiedote
Uusi rakentamislaki astuu voimaan 1.1.2025. Laki mahdollistaa alle 30-neliöisen pihasaunan, majoitustilan tai varaston rakentamisen ilman rakennuslupaa. Kyseisten piharakennusten rakentamisesta selviää siis ilman byrokratiaa ja viranomaismaksuissa voi säästää jopa satoja euroja.
Tuhka on tulipaloriski – nappaa vinkit, joilla vältät vahingot8.11.2024 14:09:00 EET | Tiedote
Kuuma tuhka aiheuttaa vuosittain yli 100 pelastustehtävää Pelastustoimen Pronto-tietojärjestelmän mukaan. Paloista reilu kolmannes tapahtuu rakennuksissa, yhtä usein palaa maastossa. Muissa paikoissa kuten roska-astioissa palaa tuhkan takia noin 30 kertaa vuodessa.
Vältä kesämyrskyjen tuhot näillä vinkeillä31.5.2024 14:20:00 EEST | Tiedote
Varautumalla kesämyrskyjen aiheuttamiin kovaan tuuleen ja sähkökatkoksiin on mahdollista vähentää merkittävästi myrskyn aiheuttamia tuhoja. Pahimmillaan kesämyrsky voi aiheuttaa paljonkin tuhoa kotona, mökillä ja pihapiirissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme