Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Arbetshälsoundersökningen för lärare, Opettajien työhyvinvointitutkimus, är en uppföljningsundersökning som utförs en gång i halvåret. Den riktas till lärare på alla utbildningsstadier runt om i Finland. Undersökningen görs med ett omfattande enkätformulär där utvecklingen av yrkesgruppens arbetshälsa och vilka faktorer som inverkar på arbetshälsan följs upp. I den senaste enkäten hösten 2024 var antalet svarspersoner störst någonsin, över 1 800.
– Ett så stort antal svarspersoner kan anses ge en rätt så tillförlitlig bild av hur lärarnas arbetshälsa har utvecklats. Samma positiva utveckling märktes också i rektorsbarometern, som publicerades i början av året, säger akademiprofessor Katariina Salmela-Aro vid Helsingfors universitet. Hon leder forskningsgrupperna som följer upp rektorernas och lärarnas arbetshälsa.
Arbetsutmattningen började minska redan tidigare
I uppföljningsundersökningen beskrivs arbetshälsan med hjälp av två centrala faktorer, nämligen arbetsengagemang och arbetsutmattning. I enkätundersökningen märks effekterna under början av coronapandemin på lärarnas motivation och arbetsglädje. Arbetsutmattningen som lärarna upplevde ökade märkbart åren 2020–2021, men därefter har trenden varit sjunkande. Arbetsengagemanget har å sin sida börjat öka märkbart först under fjolåret. Utvecklingen gick i samma riktning i hela landet och på alla utbildningsstadier.

Arbetsengagemang är ett positivt tillstånd som beskriver arbetshälsan. Det uttrycker handlingskraft samt hängivenhet och koncentration i arbetet.
– Det främjas bland annat av att resurserna för arbetet, såsom högklassigt ledarskap, en känsla av sammanhållning och möjlighet att påverka sitt arbete, överstiger kraven som arbetet ställer. Exempel på sådana krav är en stor arbetsmängd, tidspress och rollkonflikter, förklarar universitetslektor Lauri Hietajärvi vid Helsingfors universitet.
I undersökningen utreddes utöver arbetsengagemang och utmattning också andra centrala faktorer för arbetshälsan, såsom hur lärarna upplever sin egen kompetens, deras samhörighet och hur autonomt deras arbete är. Dessa är psykologiska grundbehov som är centrala för att uppleva arbetsengagemang, fortsätter Hietajärvi.
– Det förefaller som om lärarna bättre än tidigare har klarat av att fokusera på grundläggande frågor eftersom upplevelsen av ”onödigt arbete” har minskat. ”Onödigt arbete” är sådana uppgifter som inte upplevs som relevanta i ens eget arbete eller som känns orimliga i relation till ens egen arbetsbild. Också upplevelsen av att utföra ett meningsfullt arbete har ökat i lärarkåren.
Autonomi är viktigt för lärarna
Risken för faktorer som kan hota autonomt arbete är emellertid överhängande, eftersom frustrationen i anslutning till detta har varit betydligt förhöjd under samtliga mätningar jämfört med andra psykologiska grundbehov. Finländska lärare är högt utbildade experter som traditionellt har åtnjutit stor autonomi.
Forskardoktor Olli-Pekka Heinimäki vid Helsingfors universitet anser att det är viktigt att noga följa upp utvecklingen av autonomiupplevelsen i de kommande enkäterna.
– Autonomi är en viktig del av lärarnas yrkesidentitet och arbetshälsa, och därmed en betydelsefull faktor som får lärarna att attraheras till yrket och stanna kvar i yrkesgruppen.
Trots den positiva helhetsbilden ligger avsikten att byta bransch på en hög nivå bland lärarna. Till och med över hälften av svarspersonerna i den senaste enkäten (55 %) har övervägt att sluta arbeta som lärare och övergå till att arbeta med annat. Bara lite mer än en tredjedel har inte övervägt att byta bransch eller sluta jobba som lärare. Trenden har varit densamma under varje mätning.
– En märkbart mindre andel byter verkligen bransch, men ur den professionella utvecklingens och arbetshälsans synvinkel låter det inte bra att arbeta ”med ena foten i dörrspringan”. Man borde kunna förbättra lärararbetets hållningskraft, konstaterar forskardoktor Olli-Pekka Heinimäki.
Uppföljningen fortsätter som en longitudinell undersökning
Materialet som samlas in varje halvår har hittills möjliggjort uppföljning av de allmänna trenderna som ett tvärsnitt. I fortsättningen kommer en del av lärarna att följas upp i en longitudinell undersökning.
– På det sättet kan vi på ett djupare plan undersöka vilka utvecklingslinjer som sker för arbetshälsan på individ-, läroinrättnings- och regionnivå och vilka faktorer på olika nivåer som påverkar dessa, säger universitetslektor Lauri Hietajärvi.
Undersökningen ingår i flaggskeppet för utbildning för framtiden EDUCA, finansierat av Finlands Akademi, som främjar utveckling av utbildning med hjälp av forskningsbaserade data och stöder kunskapsbaserat ledarskap. Att stärka kompetensen bland lärare och utbildningsledare är ett av tyngdpunktsområdena i flaggskeppsforskningen. Helsingfors universitet ansvarar för arbetshälsoundersökningen bland lärare, och enkätmaterialet har samlats in i nära samarbete med Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ. Materialet består av svar av organisationens medlemmar.
Uppdaterat sammandrag av undersökningens mest centrala resultat (på finska)
Kontakter
Akademiprofessor Katariina Salmela-Aro, Helsingfors universitet e-post: katariina.salmela-aro@helsinki.fi
Universitetslektor Lauri Hietajärvi, Helsingfors universitet e-post: lauri.hietajarvi@helsinki.fi
Forskardoktor Olli-Pekka Heinimäki, Helsingfors universitet e-post: olli-pekka.heinimaki@helsinki.fi
Länkar
Om
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet
+358 2941 911 (växel)
http://www.helsinki.fi/
Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
Fyra externa medlemmar i Helsingfors universitetets styrelse perioden 2026–202919.3.2025 16:39:16 EET | Pressmeddelande
Till styrelsen valdes Sanni Lehtinen, Mari Pantsar, Juha Tuominen och Antti Vasara. Helsingfors universitets styrelse för perioden 2026–2029 har tio medlemmar, av vilka sex kommer från universitetet och fyra är externa.
Tuff pubertet? En enda gen kan styra laxens väg till könsmognad21.2.2025 12:20:56 EET | Pressmeddelande
En ny studie av laxfiskar visar hur en enskild gen kan ha en avgörande effekt på pubertetsstarten hos Atlantlaxen.
Universitetens urvalsprov kommer till Mariehamn i vår – finländska högskolor på besök i Mariehamn 7 februari.24.1.2025 09:04:03 EET | Pressinbjudan
Från och med våren 2025 behöver de åländska studenterna inte längre åka till riket för att skriva urvalsprov vid de finländska universiteten. Med anledning av detta besöker flera högskolerepresentanter Mariehamn 7.2.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum