Kemijoki Oy

Vesitilanne Kemijoki Oy:n toiminta-alueella: Kemijoen virtaamat nousussa – Tulvahuippu odotettavissa toukokuun puolivälissä

Jaa

Kemijoen virtaamat ovat lähteneet nousuun säiden lämmetessä. Kemijoen vesistöalueen tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti toukokuun puolivälin tienoille. Myös Lieksanjoella virtaamat ovat nousussa ja tulvan ennustetaan käynnistyvän huhtikuun viimeisellä viikolla. Kymijoella virtaamat ovat jo kääntyneet laskuun.

Kemijoen kevättulvasta odotetaan keskivertoa pienempää. Lumen määrä vaihtelee Lapissa voimakkaasti: Kemijärven pohjoispuolella on runsaasti lunta, kun taas Kemijärven alapuolella lumen määrä on jäänyt vähäiseksi.

Tulvan suuruuteen liittyy vielä epävarmuuksia. Jos Pohjois-Suomeen osuu samanaikaisesti voimakkaita sateita ja pidempi lämpöaalto, kevättulva kasvaa ennustettua suuremmaksi.

Kevättulvaan valmistautuminen on alkanut 

Kemijoki Oy valmistautuu kevättulvaan 2025 yhtä perusteellisesti kuin aiempinakin vuosina. Tulvaan liittyvien suurien riskien vuoksi varaudumme aina suurtulvaan. Teemme tiivistä yhteistyötä tulvaviranomaisten kanssa ja tuemme viranomaistoimintaa. Olemme osa Lapin ELY-keskuksen vetämää tulvaryhmää, johon kuuluu muun muassa Kemijoen vesistöalueen kuntia ja pelastusviranomaisia sekä valtakunnallinen Tulvakeskus.

Kemijoki Oy seuraa jatkuvasti ympäristöä ja sen tilaa. Toteutamme esimerkiksi maastossa lumen vesiarvomittauksia, jotta pystymme arvioimaan Kemijoen vesistöalueelta sulavien vesien määrää. Seuraamme sateiden ja lämpötilojen ennusteita ja toteumia sekä jäätilanteen kehittymistä.

Osana Kemijoki Oy:n jatkuvaa ympäristön ja sen tilan seurantaa teemme tulvalennon, jonka avulla tarkastelemme lumen määrää maastossa ja maaston vetisyyttä Kemijoen valuma-alueella. Toteutamme tulvalennon joka kevät ennen Rovaniemen tulvahuippua. Maastotiimimme kerää samanaikaisesti havaintoja dronen avulla. Näin pääsemme vertaamaan ennustemalleja maastohavaintoihin.

Varaudumme Kemijoen virtaamien kasvuun ja tulvahuippujen leikkaamiseen tekemällä säännösteltyihin järviin ja tekoaltaisiin tilaa sulamisvesille. Pumppaamme jo nyt esimerkiksi Kemijärven pintaa alemmas. 

Kemijoki Oy huolehtii jatkuvasti patojen kunnosta. Keväisin tihennämme padoilla tehtäviä tarkastus- ja mittauskäyntejä ja testaamme patoluukkujen toimivuutta. 

Tulvat ovat luontainen osa vesistöjen toimintaa

Varsinkin alueilla, joissa järvialtaat ja niiden virtaamavaihteluita tasaava vaikutus ovat vähäisiä, tulvat ovat luontainen osa vesistöjen toimintaa. Jokien ja järvien säännöstely auttaa tulvien torjunnassa ja vähentää jääpatojen muodostumista.

Tulvahuipun aikaan tulvan vaikutusta voidaan pienentää säännöstelyn alapuolisella alueella vettä varastoimalla. Näin toimitaan esimerkiksi Kemijärvellä, jonka oikea-aikainen säännöstely pienentää tulvan vaikutuksia Rovaniemen alueella. Erityisesti pyritään välttämään Kemijoen tulvahuipun ajoittuminen Rovaniemelle samaan aikaan Ounasjoen tulvahuipun kanssa.

Lisätietoja

Heikki Poikela
Tuotannon ja jatkuvuuden hallinnasta vastaava johtaja
Kemijoki Oy
Puhelin 020 703 4469
Sähköposti heikki.poikela@kemijoki.fi

Avainsanat

Kuvat

Lisätietoa julkaisijasta

Kemijoki Oy on vastuullisen ja joustavan vesisähkön suunnannäyttäjä. Omistamme 20 vesivoimalaitosta, joista 16 sijaitsee Kemijoen vesistöalueella, kaksi Lieksanjoessa ja kaksi Kymijoessa. Selvitämme pumppuvoimalaitosten rakentamisen mahdollisuuksia Pohjois-Suomessa. Tuottamallamme uusiutuvalla vesisähköllä ja säätövoimalla hillitään ilmastonmuutosta ja tuetaan kansallista huoltovarmuutta. Olemme asiantuntija- ja tilaajaorganisaatio, jossa työskentelee noin 50 asiantuntijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemijoki Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye