Potilaan oikeuksien päivä Euroopassa 18.4.2025 – Terveystiedon jakaminen keskiössä
Potilaan oikeuksien päivää vietetään Euroopassa 18. huhtikuuta, ja vuonna 2025 teemapäivän keskiössä on terveystiedon jakaminen. Tavoitteena on korostaa sen hyötyjä ja haasteita, erityisesti tietosuojan näkökulmasta. Potilasasiavastaavat Kirsi Vilpa ja Tiina Ketola-Mäcklin tukevat potilaita oikeuksien toteutumisessa.

Tänä vuonna huomion keskiössä: terveystiedon jakaminen – yhteinen hyvä vai yksityisyyden riski?
Potilaan oikeuksien päivää vietetään vuosittain Euroopassa 18. huhtikuuta. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta potilaan oikeuksista sekä edistää avointa keskustelua niihin liittyvistä kysymyksistä. Vuonna 2025 teemapäivän erityishuomio kohdistuu terveystiedon jakamiseen – sen hyötyihin ja haasteisiin.
Moni meistä pysähtyy harvoin pohtimaan, mitä omille terveystiedoille tapahtuu tai kuinka niitä voitaisiin hyödyntää yksilön lisäksi koko yhteiskunnan hyväksi. Tiedon jakaminen voi auttaa kehittämään terveydenhuoltoa, edistää tutkimusta ja parantaa palveluiden laatua. Samalla se herättää kysymyksiä tietosuojasta, potilaan asemasta ja itsemääräämisoikeudesta.
–Tiedon jakaminen voi parhaimmillaan parantaa hoitoa ja tuoda potilaille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Samalla on tärkeää, että jokainen ymmärtää, mihin hänen tietojaan käytetään ja että häntä kuullaan, sanoo potilasasiavastaava Kirsi Vilpa.
Terveystietojen vastuullinen hyödyntäminen edellyttää luottamusta, läpinäkyvyyttä ja selkeitä käytäntöjä. Eurooppalainen keskustelu keskittyy yhä enemmän siihen, miten tietoa voidaan käyttää potilaiden hyödyksi heidän oikeuksiaan kunnioittaen.
Suomessa potilaan oikeuksia turvaa laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992). Se koskee sekä julkista että yksityistä terveydenhuoltoa, mukaan lukien esimerkiksi sosiaalipalveluissa toteutettu terveyden- ja sairaanhoito. Oikeuksien toteutuminen ei kuitenkaan perustu pelkästään lainsäädäntöön, vaan myös arjen käytäntöihin. –Potilaan oikeudet eivät ole pelkkää lainsäädäntöä, ne ovat arjen tekoja, kohtaamisia ja luottamusta. Me potilasasiavastaavat olemme täällä varmistamassa, että oikeudet toteutuvat myös käytännössä, kertoo potilasasiavastaava Tiina Ketola-Mäcklin.
Potilasasiavastaavat tukena tilanteissa
Potilasasiavastaava on puolueeton tukihenkilö, joka neuvoo potilaan oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä, esimerkiksi potilastietojen tarkastamisessa tai oikaisupyynnöissä. Kanta-Hämeen hyvinvointialueella potilasasiavastaavina toimivat Kirsi Vilpa ja Tiina Ketola-Mäcklin. Heidän tavoitteenaan on varmistaa, että potilas tulee kuulluksi ja hänen oikeutensa toteutuvat selkeästi ja oikea-aikaisesti.
Lue lisää potilaan oikeuksista:
omahame.fi – potilaan oikeudet
Yhteyshenkilöt
Kirsi VilpaPotilasasiavastaava
Puh:040 154 7164kirsi.vilpa@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Kanta-Hämeen keskussairaala jälleen mukana Elossa 24h -sarjassa17.4.2025 16:31:28 EEST | Tiedote
Kanta-Hämeen keskussairaala osallistuu Elossa 24h -sarjan kahdeksanteen tuotantokauteen, seuraten suomalaista terveydenhuoltoa ja inhimillisiä kohtaamisia. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa 14.4. alkaen, esitellen potilaiden arkea ja sairaalan ammattitaitoa. Viestintäpäällikkö Elina Lintula korostaa ohjelman merkitystä ihmisten kohtaamisessa.
Aluevaalitulos on vahvistettu – vain yksi muutos Kanta-Hämeessä17.4.2025 12:11:10 EEST | Tiedote
Aluevaalilautakunta on vahvistanut Kanta-Hämeen vaalituloksen 16. huhtikuuta. Kuntien keskusvaalilautakuntien tekemässä tarkastuslaskennassa alustavaan vaalitulokseen on tullut yksi muutos SDP:n valtuutettuihin. Sunnuntaina sosialidemokraattien ehdokkaista viimeisenä valtuustoon näytti tulevan valituksi hämeenlinnalainen Terhi Lehtonen. Tarkastuslaskennassa janakkalalaisen Marko Mustialan äänimäärä oli Lehtosta suurempi, joten Mustiala tuli valituksi valtuustoon ja Lehtosesta tuli varavaltuutettu. Nimilista valituista valtuutetuista ja varavaltuutetuista löytyy tästä uutisesta. Kanta-Hämeessä aluevaltuustossa on 59 valtuutettua. Uudessa aluevaltuustossa tulee istumaan seitsemän eri puolueen valtuutettuja, joista enemmistö on naisia. Uusia valtuutettuja on 23 eli noin 39 prosenttia. Kanta-Hämeessä äänestysprosentti oli 52. Ensimmäisissä aluevaaleissa, vuonna 2022, äänestysaktiivisuus oli Kanta-Hämeessä 46,6 prosenttia. Kanta-Hämeen uusi aluevaltuusto aloittaa kautensa 1. kesäkuuta ja jä
Kotihoidon etähoito laajenee hyvinvointialueella – turvallisuus ja läsnäolo ovat tärkeässä roolissa etäpalveluissa16.4.2025 11:40:40 EEST | Tiedote
Oma Hämeessä vuoden 2025 tavoite on järjestää 8 % säännöllisen kotihoidon käynneistä etähoitona. Etähoidossa korostuu erityisesti läsnäolon taito. Asiakkaat ovat kokeneet puheluiden tuovan turvallisuutta.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden digisairaanhoitaja Suvi Laitinen: ”Asiakkaiden onnistumisten näkeminen on aina innostavaa"16.4.2025 08:42:29 EEST | Artikkeli
Sairaanhoitaja Suvi Laitinen on työssään nähnyt läheltä, miten mielenterveys- ja päihdeongelmat vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Pian hän siirtyy täysipäiväisesti uuteen digitiimiin, jossa hän tarjoaa etänä apua ja tukea näiden haasteiden kanssa kamppaileville.
Oma Häme panostaa lasten ja nuorten perhehoitoon15.4.2025 14:07:44 EEST | Tiedote
Kanta-Hämeessä perhehoitoon sijoitettujen lasten määrä on merkittävän korkea valtakunnallisessakin vertailussa. Hyvinvointialue kuuluukin nyt maan kärkijoukkoon perhehoidon prosentuaalisessa osuudessa. Kanta-Hämeen sijoitusaste perhehoitoon on 66 prosenttia, kun tarkastellaan syntymäkodin ulkopuolelle sijoitettuja ja huostaanotettuja lapsia ja nuoria. Tämä sijoittaa Kanta-Hämeen kolmanneksi koko maassa Keski-Pohjanmaan ja Ahvenanmaan jälkeen. Perhehoidolla tarkoitetaan käytännössä sijaisperhetoimintaa, jossa lapset ja nuoret saavat kasvaa turvallisessa ja perhekeskeisessä ympäristössä. Kanta-Hämeessä perhehoitoa on kehitetty pitkäjänteisesti maakunnallisen perhehoitoyksikkö Kanervan kautta, joka on toiminut alueella jo vuodesta 2012. Kanerva tuottaa lastensuojelun perhehoidon palveluita sekä lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolain mukaista tukiperhepalvelua Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Kanerva on luonut monimuotoisen toimintakokonaisuuden, jossa korostetaan erityisesti vertaistuen me
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme