UKKO.fi-kysely: Näin arvonlisäveroon liittyvät muutokset ovat vaikuttaneet pienyrittäjien arkeen

Jaa

UKKO.fi:n tuoreen pienyrittäjyysbarometrin (N=1515) tulokset osoittavat, että suomalaiset pienyrittäjät näkevät taloudessa positiivisia merkkejä alkuvuonna 2025. Uusia asiakkaita on löytynyt aiempaa enemmän, työtä on sovittu pidemmälle tulevaisuuteen ja niin kassavirta kuin yleinen taloudellinen tilanne näyttävät hieman valoisammilta kuin viime syksynä.

Pienyrittäjien jaksamisen, hyvinvoinnin ja taloudellisen tilanteen lisäksi uusimmassa barometrissä haluttiin myös selvittää, miten pienyrittäjät ovat kokeneet viime aikoina tehdyt muutokset arvonlisäveroon ja sen alarajahuojennukseen. 

Yhteensä 54 % kyselyyn osallistujista vastasi, että ALV-muutoksilla ei ole ollut vaikutusta heidän liiketoimintaansa. Yli 45 % vastaajista puolestaan ilmoitti kokeneensa vaikutuksia, kuten kustannusten kasvua (21,6 %), tarvetta nostaa hintoja (20,7 %) tai katteen pienenemistä (15,6 %). Noin 14 % vastanneista kertoi, että ALV:n nousu on vaikuttanut kysyntään negatiivisesti, ja pieni joukko kokee lisäksi hallinnollista kuormitusta tai muuta vaikutusta. 

Erityisesti ne yrittäjät, joiden liikevaihto on muutenkin pientä, kokevat, että viimeaikaiset ALV-muutokset ovat vaikuttaneet omaan yritystoimintaan negatiivisesti. Avoimissa kommenteissa nousi esiin, että asia on monimutkainen ja aiheuttaa epäselvyyttä, ja muutoksia kritisoitiin avoimesti.

“Kuin koira kusis kintuille”, kuvailee yksi vastaajista. 

”Teen töitä vain sen verran, että pysyn ALV-rajan alla. Muuten menen miinukselle, jos joudun maksamaan ALV:t asiakkaan puolesta”, kirjoittaa eräs kyselyn vastaaja.

“Katteeni pieneni huomattavasti. Pitäisi luopua ALV:stä, mutta se tuntuu nololta, koska juuri äsken nostin hintaa sillä perusteella”, kertoo yksi vastaajista.

”Asiakkaiden ostovoima on heikompi ja samalla omat kustannukset ovat kasvaneet”, kuului yksi vastaus. 

Tulokset huolestuttavat - mallia urheilusta?

UKKO.fi:n toimitusjohtaja Aleksi Simola näkee tulokset huolestuttavina.

“Kyselyn tuloksista näkee, että muutokset ovat vaikuttaneet eniten toiminimiyrittäjiin ja heidän joukostaan juuri niihin liikevaihdoltaan pienempiin yrittäjiin, kuten kauneusalan yrittäjiin. Pienyrittäjillä ei välttämättä ole mahdollisuuksia siirtää ALV-muutosten tuomia korotuksia suoraan hintoihin”, Simola toteaa. 

Etenkin alarajahuojennuksen osalta vaikuttaa siltä, ettei monimutkainen asia ole täysin avautunut kaikille yrittäjille. 

“Suurin osa niistä vastaajista, jotka arvioivat olevansa alarajahuojennuksen vaikutuspiirissä, kokevat muutokset negatiivisena. Kyse voi myös olla siitä, että huojennuksiin liittyvää toimintalogiikkaa ei tunneta tarpeeksi hyvin, mutta moni yrittäjä vastasi jättäytyneensä kokonaan pois ALV-rekisteristä tai jopa lopettaneensa yritystoimintansa. Muutokset eivät siis varsinaisesti ole kannustaneet yrittäjyteen”, Simola toteaa. 

Barometrin tulokset osoittavat, että arvonlisäveroon ja alarajahuojennukseen tehdyt muutokset saattavat jopa vähentää yrittäjien määrää. Simolan mukaan yhteiskunnan tulisi nähdä pienyrittäjät strategisena sijoituksena tulevaisuuden talouskasvuun. 

”Nämä signaalit näyttävät, että viime aikaiset muutokset eivät ole pienyrittäjämyönteisiä. Yrittäjyyteen kannustaminen olisi yhteiskunnan kannalta kuitenkin erittäin järkevää. Olemme yrityksenä tehneet yrittäjyyteen liittyviä asioita helpommaksi jo 12 vuoden ajan, mutta peräänkuulutamme toimia myös yhteiskunnan muilta tahoilta ja instansseilta”, Simola toteaa. 

”Mitä enemmän saadaan ihmisiä kiinnostumaan yrittäjyydestä, kokeilemaan yrittäjyyttä ja rakentamaan työelämää yrittäjyyden päälle, sitä paremmin meillä olisi mahdollisuuksia kasvattaa niistä isompia ja menestyksekkäämpiä yrityksiä, jotka luovat talouskasvua koko yhteiskunnalle.”

Tässä Simola näkee analogian urheiluseuroihin ja menestymiseen urheilussa. 

“Kyllähän se tiedetään, että esimerkiksi jääkiekossa tai muissa urheilulajeissa menestyminen on osittain seurausta siitä, että on onnistuttu haalimaan isot harrastajamäärät lajin ympärille. Uskon, että mitä enemmän panostamme pienyrittäjiin, sitä useampia menestyviä yrityksiä saamme Suomeen ”, Simola lisää.

ALV-uudistukset lyhyesti:

Vuoden 2024 ja 2025 aikana toteutettiin useita arvonlisäverotukseen liittyviä muutoksia. Syyskuussa 2024 yleinen ALV-kanta nousi 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Tammikuussa 2025 alennettu 10 prosentin verokanta nousi 14 prosenttiin monissa palveluissa, kuten kulttuuri- ja liikuntapalveluissa.

Samalla poistettiin alarajahuojennus, joka aiemmin kevensi verotusta alle 30 000 euron liikevaihdon yrityksiltä. Vähäisen liiketoiminnan raja nostettiin 15 000 eurosta 20 000 euroon, mutta samalla siirryttiin tilikausikohtaisesta tarkastelusta kalenterivuosikohtaiseen, joka lisää epävarmuutta monille kausittain tuloja saaville.

UKKO.fin barometrin avulla kentän ääni kuuluu. UKKO.fi:n pienyrittäjyysbarometri julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Kevään 2025 kyselyyn vastasi yli 1500 pienyrittäjää eri puolilta Suomea. Tulokset tarjoavat ajankohtaisen ja rehellisen katsauksen pienyrittäjyyden todellisuuteen.

LIsätietoja:

Aleksi Simola, toimitusjohtaja, UKKO:fi, p. 050 5122 406, aleksi.simola@ukko.fi
https://www.ukko.fi/pienyrittajyysbarometri/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Miten arvonlisäveroon liittyvät muutokset ovat vaikuttaneet toimintaasi yrittäjänä?
Miten arvonlisäveroon liittyvät muutokset ovat vaikuttaneet toimintaasi yrittäjänä?
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKKO.fi

Grand One -kilpailun ensimmäisen freelancer-kategorian voittaja julkistettu – UKKO.fi halusi nostaa esiin itsenäisten ammattilaisten työn arvon28.3.2025 15:29:45 EET | Tiedote

Eilen järjestetyssä Suomen suurimmassa ja arvostetuimmassa digitaalisen median kilpailussa, Grand Onessa, palkittiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa historiassa työ freelancer-kategoriassa. Kategorian voittajaksi valittiin HUO—WU eli Erno Forsström, jonka työ 404—GEN vakuutti tuomariston poikkeuksellisella luovuudellaan, teknisellä taidokkuudellaan ja vaikuttavuudellaan.

Näin paljon keikkatyöstä tienaa joulusesonkina - laskutusmäärät enteilevät koronaa edeltävien vuosien tasoa20.11.2024 09:50:05 EET | Tiedote

Bilebändit, trubaduurit, taikurit, DJ:t ja koomikot - esiintyvien taitelijoiden vuoden kuumin sesonkin on juuri nyt. Pikkujoulukausi on monelle esiintyvälle taiteilijalle vuoden vilkkain aika, ja sen vaikutus näkyy myös keikkatyön laskutuksessa. UKKO.fi-palvelun kautta laskutettavien pikkujoulukeikkojen määrä alkaa kasvaa marraskuun puolivälistä lähtien, kun yritykset ja yhteisöt aloittavat pikkujoulukauden vieton. Laskutus on korkeimmillaan joulukuun alussa ja jatkuu kuun loppuun asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye