Tampereen yliopisto

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta

Jaa

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Pihla Rautanen.
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen väittelee lauantaina 10. toukokuuta 2025. Liban Sheikh

KM Pihla Rautasen väitöstutkimus osoittaa, että opettajilla on merkitystä. Tutkimuksen mukaan opettajalta saatu tunnustus, kannustus, välittäminen ja rakentava palaute vahvistavat oppilaiden opiskeluintoa eli omistautumista, uppoutumista ja tarmokkuutta opiskeluun. Opettajalta saatu tuki liittyy myös oppilaiden taipumukseen auttaa toisiaan opiskelussa.

– Opettajien ja oppilaiden väliseen kohtaamiseen koulun arjessa kannattaa siis panostaa ja käyttää aikaa, jos oppilaiden opiskeluintoa halutaan vahvistaa, Rautanen tiivistää.

Toisaalta myös vanhempien osoittama arvostus lapsen koulutyötä kohtaan oli tutkimuksessa yhteydessä oppilaiden opiskeluintoon ja taipumukseen jakaa vertaistukea opiskeluun liittyen.

– Opettajat eivät ole yksin vastuussa oppilaiden opiskeluinnon tukemisesta, vaan myös kodin asenteilla on merkitystä, Rautanen pohtii.

Rautanen analysoi tilastollisin menetelmin rakenneyhtälömallinnuksella kyselyaineistoa, jossa oppilaita ja heidän opettajiaan seurattiin 4. luokalta 6. luokalle asti vuosina 2017–2019. Tutkimukseen osallistui 2 401 oppilasta ja 114 luokanopettajaa.

– Pitkittäinen aineisto mahdollisti sosiaalisen tuen ja opiskeluinnon välisten yhteyksien ja muutosten tarkastelun ajan kuluessa. Lisäksi oppilailta ja heidän opettajiltaan samaan aikaan kerätyt aineistot voitiin yhdistää ja tutkia, miten opettajan kokemukset liittyvät oppilaiden kokemuksiin, Rautanen kuvaa.

Innokas oppilas koki saavansa enemmän tukea vertaisilta ja opettajalta

Väitöstutkimuksen mukaan erityisesti koulutyöhön liittyvän avun antaminen ja saaminen vertaisten kesken edellyttivät, että oppilas kokee koulutyön riittävän merkitykselliseksi ja sujuvaksi.

Rautanen kertoo, että toisaalta tutkimuksessa innostus vahvisti myös opettajalta koettua kannustusta, välittämistä ja rakentavaa palautetta. Opiskeluinnon ja opettajan tuen välinen yhteys on siis vastavuoroinen. Innostunut oppilas kokee enemmän tukea opettajalta, mikä vahvistaa hänen innostustaan entisestään. Tämä on aikaisempaan tutkimukseen nähden uusi havainto.

– Oikea-aikaisen ja osuvan tuen tarjoaminen oppilaille, joilla on vaikeuksia tunnistaa koulutyön merkitystä, on siis samanaikaisesti erityisen tärkeä ja vaikea tehtävä opettajalle, Rautanen pohtii.

Hyvinvoiva opettaja tuki parhaiten

Tutkimus osoitti myös, että opettajien työhyvinvoinnilla on merkitystä. Tutkimuksessa opettajan korkea työstressi näytti ennustavan sitä, että opettajalta koettu tuki laskee seuraavien kolmen vuoden aikana. Toisaalta opettajan kokema tunnustus ja tuki kollegoilta vahvistivat oppilaiden kokemaa tukea opettajalta.

Tutkimustulos korostaa opettajien työhyvinvoinnin ja toimivan työyhteisön merkitystä paitsi opettajille, myös heidän oppilaidensa hyvinvoinnille ja oppimiselle.

– Työolosuhteet, jotka eivät altista kohtuuttomalle työhön liittyvälle stressille, mahdollistavat opettajien riittävän tuen oppilaille, Rautanen sanoo.

Hänen mukaansa on keskeistä, että kouluarjessa ilmenevät vaikeat tilanteet kohdataan yhdessä yhteisönä, joka tukee jäseniään.

– Aika ja tilaisuudet opettajien välisen ammatillisen tuen jakamiselle koulun arjessa mahdollistavat yhteistyön, joka vahvistaa oppilaiden kokemaa tukea opettajalta, Rautanen pohtii.

Väitöstilaisuus lauantaina 10. toukokuuta

KM Pihla Rautasen kasvatustieteen alaan kuuluva väitöskirja The relational social support system and study engagement in primary schools tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa 10.5.2025 keskustakampuksella kello 12.00 Päätalon salissa D11. Vastaväittäjänä toimii professori Jennifer Symonds (University College London, UK). Kustoksena toimii tutkimusjohtaja, dosentti Tiina Soini Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnasta.



Lisätietoja:

Pihla Rautanen
pihla.rautanen@tuni.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pihla Rautanen.
Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen väittelee lauantaina 10. toukokuuta 2025.
Liban Sheikh
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Altistuminen myrkyllisille metalleille sota-alueilla vaarantaa lapsen varhaista kehitystä22.4.2025 11:05:04 EEST | Tiedote

Edistynyt sotateknologia altistaa siviilejä useille myrkyllisille metalleille. Uusi psykologian alan tutkimus antaa näyttöä siitä, että äidin ja vastasyntyneen altistuminen myrkyllisille metalleille sotaoloissa vaarantaa lasten motorista, kognitiivista ja emotionaalista kehitystä. Koska imetystä ensimmäisten kuukausien aikana pidetään yleisesti suotuisana lapsen terveydelle, tutkijoita kiinnosti myös imetyksen rooli metallialtistuksessa ja sen yhteydessä kehitysongelmiin.

Biologinen ikä ennustaa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumista sekä niihin liittyvää kuolleisuutta16.4.2025 12:35:15 EEST | Tiedote

Sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen ja niihin kuolemisen riskiarviosta tulee tarkempi, kun perinteisten riskimittareiden – SCORE-2 ja Framinghamin riskipisteytyksen – lisäksi huomioidaan samalla tutkittavan biologisen vanhenemisen vaihe eli toisin sanoen biologinen ikä. Tieto käy ilmi juuri julkaistussa Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Karoliinisen instituutin yhteistyönä toteuttamassa monikeskustutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye