Elintarvikepäivä 2025 | Miten rakennetaan kestävää kasvua suomalaiselle ruualle?
Ruoka-alan suurin vuosittainen tapahtuma Elintarvikepäivä kokoaa jälleen toukokuussa satoja elintarvikealan asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden pariin, tänä vuonna ruokkimaan kasvun kierrettä.

Koko Suomi on haastettu kasvutalkoisiin. Ruoka-ala haluaa vastata huutoon, sillä ala on jo itsessään vastaus kasvua hakevalle maallemme yhdessä koko ruokatuotannon arvoverkoston kanssa. Elintarvikepäivän sloganin mukaisesti kasvua saadaan aikaan, kun sitä ruokitaan ja kiihdytetään yhdessä.
Ruokatuotannon strateginen merkitys koko Euroopalle ja maallemme on tunnistettu. Suomalaisessa yhteiskunnassa ruoka-alalla on poikkeuksellisen vahva rooli. Moniko tietää, että elintarvikeyritysten vipuvaikutus työllisyyteen on teollisuuden toimialoista suurin? Yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa synnyttää kolme työpaikkaa muualle ruokatuotannon verkostoon.
– Ruoka-ala voi ruokkia koko yhteiskunnan hyvinvointia ja kilpailukykyä. Elintarvikepäivässä ruoka-alan kasvun eväitä luodataan yli 30 huippupuhujan voimin, johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta lupaa.
Päivän ohjelma tarjoaa tuhdin kattauksen ajatuksia ruokkivia puheenvuoroja, joissa yhdistyvät käytännön kokemus ja strateginen näkemyksellisyys. Tapahtumassa kuullaan tutkimusmaailmaa, politiikan toimijoita sekä yrityksiä, jotka kertovat konkreettisin esimerkein, mitä kasvu vaatii ja mitä se voi parhaimmillaan tuottaa.
Elintarvikepäivä on myös ainutlaatuinen foorumi kohtaamisille, verkostoitumiselle ja yhteisen ymmärryksen rakentamiselle. Se luo pohjaa kasvulle, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
Marleena Tanhuanpää muistuttaa, että menestystä ruokkivaan kasvureseptiin vaaditaan useita aineisosia. Kasvu syntyy montaa kautta.
– Ruoka-ala ei ole irrallinen saareke, vaan osa laajaa kokonaisuutta, jossa yhdistyvät eri tieteenalat, teknologiat ja teollisuudenalat. Hyvässä kasvun kierteessä kaikki osa-alueet ruokkivat toisiaan. Onnistuminen vaatii rohkeita investointeja, sujuvaa yhteistyötä ja ennakoitavaa päätöksentekoa, Tanhuanpää sanoo.
Elintarvikepäivän puheenvuoroissa käsitellään tänä vuonna muun muassa
- markkinoiden roolia sekä datan ja digitalisaation hyödyntämistä mahdollistamassa tehokkaampaa ja vastuullisempaa toimintaa,
- osaajien saatavuutta kasvun kivijalkana ja maineen merkitystä alan vetovoimaan,
- brändejä ja vientiä rakentamassa suomalaisen ruuan tunnettuutta maailmalla,
- tavoiteltavaa sääntely-ympäristöä, joka tukee ruokayritysten kehitystä,
- ruokapalveluja hyvinvoinnin luojana sekä
- tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden merkitystä kasvun kierteessä.
Elintarvikepäivän järjestää Elintarviketeollisuusliitto yhteistyössä Elintarvikkeiden Tutkimussäätiön kanssa. Tapahtumapaikkana on Finlandia-talo Helsingissä 13. toukokuuta. Median edustajat ovat tervetulleita, ilmoittautuminen vaaditaan.
Lue lisää: https://www.etl.fi/elintarvikepaiva/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marleena TanhuanpääJohtajaETL
Elintarvikelainsäädäntö, ravitsemus, t&k, Elintarvikepäivä, Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö
Kuvat
Linkit
Tietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kehysriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvukaudelle24.4.2025 11:20:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on tyytyväinen, että hallitus piti kehysriihessään kiinni kasvutavoitteesta. Ruoka-ala pystyy nyt antamaan oman panoksensa Suomen talouden takatalven selättämiseen, kun olosuhteet ovat kannustavat.
ETL selvitti: Ruuan vastuullisuus on tärkeää, mutta tietoa kaivataan enemmän15.4.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vain 40 prosenttia suomalaisista kokee saavansa selkeästi tietoa Suomessa valmistettujen ruokien ja juomien vastuullisuudesta. Asia käy ilmi Elintarviketeollisuusliiton (ETL) tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä elintarvikealan vastuullisuudesta.
ETL ja SEL hyväksyivät sovintoehdotuksen – lakkoja ei tule14.4.2025 13:15:20 EEST | Tiedote
Sovintoehdotus ratkaisi neuvottelujen isoimmat kiistakysymykset ja tuo elintarvikealalle työrauhan.
SELin työtaistelut pysäyttävät lihatalot ja vaarantavat eläinten hyvinvoinnin5.4.2025 11:39:49 EEST | Tiedote
Sovittelija Janne Metsämäellä ei ollut 5.4.2025 edellytyksiä uuden sovintoehdotuksen antamiseen elintarvikealojen työehtoriitaan. Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SELin ilmoittama kolmipäiväinen lakko liha-alan yrityksissä toteutuu 8.4.2025 alkaen. Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää vastuuttomana lakkojen kohdistamista eläinten hyvinvointia vaarantavalla tavalla. Olemassa olevaan lainsäädäntöön tarvitaan muutoksia pikaisesti, jotta eläinten hyvinvointi voidaan turvata työtaistelujen aikana.
SEL hylkäsi sovintoesityksen jo kolmannen kerran – ”Osoittaa täyttä piittaamattomuutta leipomoalan tulevaisuudesta”30.3.2025 16:25:34 EEST | Tiedote
Elintarvikealan työnantajia edustava Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää käsittämättömänä, että työntekijäliitto SEL on jälleen hylännyt yleisen linjan mukaisen ja tasapainoisen sovintoehdotuksen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme