Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry

Fingon puoliväliarvio: Hallituksen on petrattava kestävässä kehityksessä ja kansalaisyhteiskunnan tukemisessa

Jaa

Fingo teki hallituksen kehityspolitiikasta, kansalaisyhteiskuntapolitiikasta ja kestävästä kehityksestä puoliväliarvion. Maailman valtiot ovat yhdessä sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä. Aikana, jolloin sääntöperusteista maailmanjärjestystä haastetaan voimakkaasti, Suomen tulee edistää aktiivisesti yhteisiä sitoumuksia.

Fingo kävi läpi hallituksen politikkaa meille tärkeiden teemojen eli kehityspolitiikan, kansalaisyhteiskunnan ja kestävän kehityksen osalta, hallituskauden tultua puoliväliin.

Löysimme paljon petrattavaa sekä joitain valonpilkahduksia.

Suomen kehityspolitiikka on arvioiden mukaan resursseihin nähden tuloksellista. Tulosten taustalla on usein vuosien yhteistyö kumppaneiden kanssa. Fingo korostaakin pitkäjänteisyyttä edellytyksenä tuloksille.

”Myönteistä on, että useita Suomen vahvuuksia, kuten koulutuksen edistämistä, on voitu jatkaa tällä hallituskaudella. Pitkäjänteisyyttä haittaavat puolestaan leikkaukset ja osin painopisteiden muutokset”, toteaa Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.

Hallitus on hallituskauden loppuun mennessä leikannut kehitysyhteistyön määrärahoista noin viidesosan. Isot leikkaukset hankaloittavat kehityspolitiikan toteuttamista käytännössä. Esimerkiksi kahdenvälisiä maaohjelmia on lakkautettu ja Suomi on vetänyt tukeaan YK-järjestöiltä, kuten Väestörahastolta (UNFPA). Maaohjelmissa on tuettu muun muassa naisten ja tyttöjen koulutusta sekä tasa-arvoa esimerkiksi Keniassa, Mosambikissa ja Somaliassa.

Samalla kehityspolitiikan painopisteet ovat muuttuneet. Selonteoissa ei enää mainita köyhyyden poistamista kehityspolitiikan päämääränä. Niin kutsuttujen vähiten kehittyneiden maiden tukeminen on jäänyt taka-alalle. Kauppapolitiikalla on entistä suurempi merkitys osana kehityspolitiikkaa.

Kansalaisyhteiskunta yhä ahtaammalla

Fingo on myös huolissaan kansalaisyhteiskunnan ja demokratian suunnasta. Orpon hallituskaudella rahoitusta on leikattu koko kansalaisyhteiskuntakentältä merkittävästi.

Kehitysjärjestöjen osalta hallitus on erityisesti kaventanut moninaisuutta lakkauttamalla tiettyjen järjestötyyppien avustuksia. Viestintä- ja globaalikasvatustuen ja rauhanjärjestöjen avustusten lakkautukset ovat osuneet pieniin järjestöihin, joista osa on joutunut lopettamaan toimintansa.

Hallituksen toimet kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseksi ovat jääneet ohuiksi ja kansalaisyhteiskunta on saanut osallistua poliittisten ja lakiesitysten kommentointiin aiempaa heikommin.

”Vaikuttaa siltä, että Suomi on seuraamassa globaalia trendiä, jossa kansalaisyhteiskuntaa ajetaan ahtaammalle. Tämä heikentää demokratiaa”, sanoo globaalin oikeudenmukaisuuden asiantuntija Saana Yrjönen.  

”Muistutamme hallitusta, että avoin ja vapaa kansalaisyhteiskunta on toimivan demokratian perusta, jota tulee vaalia, ei heikentää”, Yrjönen jatkaa.

Ilmastotoimet laahaavat ja yritysvastuussa iso takapakki

Kestävä kehitys ei etene riittävästi. Esimerkiksi vain 17 prosenttia kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteista on saavutettu.

 ”Tämä tarkoittaa valtavaa kriisiä muun muassa luontokadon, ilmastonmuutoksen sekä sosiaalisen ja taloudellisen eriarvoisuuden suhteen, mikä heijastuu myös Suomen turvallisuuteen. Maailmassa tarvitaan Suomen kaltaisilta vaurailta mailta kestävän kehityksen loppukiriä, jopa nopeaa kestävyysmurrosta. Silti hallitus satsaa entistä vähemmän kestävään kehitykseen”, toteaa globaalin oikeudenmukaisuuden asiantuntija Silla Ristimäki.

Ilmastokriisi kiihtyy ja Suomen materiaalijalanjälki on edelleen valtava. Siitä huolimatta Suomi ei ole täyttänyt YK:n ilmastosopimuksen (UNFCCC) ja Pariisin sopimuksen velvollisuuksia, eikä hallituksella ole suunnitelmaa uudesta ja täydentävästä ilmastorahoituksesta. Myös Suomen tuki kehittyville maille biodiversiteetin suojaamiseksi on ollut riittämätöntä.

Kaiken huipuksi hallitus heikensi EU:n yritysvastuulainsäädäntöä, mikä asettaa kyseenalaiseksi Suomen sitoutumisen ihmisoikeuksien sekä ilmasto- ja ympäristötoimien edistämiseen. Kestävän kehityksen osalta suunta on kestämätön.

Lue Fingon puoliväliarvio täältä!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Fingo on suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö, joka edistää kestävää kehitystä ja kansalaisyhteiskunnan vahvistumista globaalisti. Noin 250 jäsentämme työskentelee kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen, globaalin kansalaiskasvatuksen, humanitaarisen avun, rauhantyön, ihmisoikeustyön tai muun kestävää kehitystä edistävän toiminnan parissa Suomessa ja maailmalla. Fingo viestii, vaikuttaa, kouluttaa, kokoaa ihmiset yhteen ja rohkaisee toimintaan. Teemme töitä, jotta maailma olisi reilumpi − ihan kaikille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry

Suomen hallitus on pureksimatta niellyt komission esityksen heikentää yritysvastuusääntelyä24.4.2025 16:28:08 EEST | Tiedote

Hallituksen tänään eduskunnalle luovuttama kirjelmä on karua luettavaa. Hallitus kannattaa komission esittämiä heikennyksiä EU:n yritysvastuusääntelyyn, vaikka ne ovat kova kolaus ihmisoikeuksille ja ympäristölle. Suomen ei tulisi mahdollistaa yritysvastuudirektiivin vaikuttavuuden heikentämistä, vaan aktiivisesti vastustaa sitä ja puolustaa neuvotteluissa kansainvälisten vastuullisuusnormien noudattamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye