Muut maat oppivat Suomen ydinjätteen käsittelystä
Suomen kyky ja halu kertoa kokemuksistaan avoimesti sai kiitosta huhtikuun alussa Wienissä järjestetyssä Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) isännöimässä ydinjätteen ja käytetyn ydinpolttoaineen turvallista käsittelyä koskevan yleissopimuksen (Joint Convention) arviointikokouksessa.

Kahdeksannessa Joint Convention -arviointikokouksessa yleissopimukseen liittyneet maat esittelivät kansalliset raporttinsa. Raporteissa on kuvattu käytetyn ydinpolttoaineen ja radioaktiivisten jätteiden huollon tilanne vuosina 2021–2023. Kaikki maaraportit arvioitiin eri maiden edustajista kootuissa arviointiryhmissä.
Suomen maaraportin kokoamisesta vastasi Säteilyturvakeskus (STUK) yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM), Teollisuuden Voima Oyj:n, Fortum Power and Heat Oy:n, Teknologiantutkimuskeskus VTT:n ja Posiva Oy:n kanssa. STUK, TEM ja Posiva myös esittelivät raportin sisällön kokouksessa.
Suomen raportin arvioinut ryhmä kiitti Suomea avoimuudesta ja totesi, että avoimuus auttaa muiden maiden oppimista, kun ne kehittävät omia loppusijoitushankkeitaan. Suomessa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeessa ollaan paljon pitemmällä kuin monissa muissa ydinvoimaa käyttävissä maissa. Vuonna 2022 pidetyn edellisen arviointikokouksen jälkeen monet maat ovat kylläkin edenneet merkittävästi käytetyn ydinpolttoaineen ja korkea-aktiivisen jätteen loppusijoitushankkeissaan.
Arviossaan ryhmä kiinnitti huomionsa siihen, miten Suomessa huolehditaan muualla kuin ydinvoimalaitoksissa syntyvistä, säteilylain alaisista radioaktiivisista jätteistä. Niiden hoitamisessa vastuut ja tehtävien jako eivät ole Suomessa täysin selvät, eikä kaikille jätteille ole olemassa selkeää reittiä loppusijoitukseen.
Arviointiryhmä totesi myös, että Suomessa käynnissä oleva ydinenergialain ja sitä täydentävän säännöstön kokonaisuudistuksen tekeminen haastaa uudistuksen valmistelijat. Kaikkien asiaan liittyvien toimijoiden huomioon ottaminen ei ole arviointiryhmän mielestä lainkaan helppoa ja asia vaatii erityistä huomiota valmistelun, voimaansaattamisen ja soveltamisen aikana.
Joint Convention -sopimuksen arviointikokoukset pidetään kolmen vuoden välein. Nyt pidetyssä kokouksessa päätettiin, että normaalin raportoinnin lisäksi vuoden 2028 arviointikokouksessa käsitellään erityisesti varautumista luonnon- ja ihmisen aiheuttamiin tapahtumiin sekä uusien teknologioiden tuottaman radioaktiivisen jätteen hallintaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kai HämäläinenJohtava asiantuntijaSäteilyturvakeskus
Puh:0975 988 667Mediapalvelu
Puh:010 850 4761Linkit
Lyhyesti STUKista
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser.
Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
STUK främjar strålsäkerheten inom skönhetsbranschen med ett inlärningsspel3.4.2025 14:55:21 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen har publicerat ett inlärningsspel för studerande inom skönhetsbranschen. I spelet bekantar man sig med användningen av strålning inom skönhetsvården samt med Strålsäkerhetscentralens myndighetstillsyn.
STUK edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta oppimispelillä3.4.2025 14:55:21 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus on julkaissut kauneudenhoitoalan opiskelijoille suunnatun oppimispelin. Pelissä tutustutaan säteilyn käyttöön kauneudenhoidossa ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisvalvontaan.
STUK promotes radiation safety in the beauty care sector through a learning game3.4.2025 14:55:21 EEST | Press release
The Radiation and Nuclear Safety Authority has published a learning game for beauty care students. The game provides information on the use of radiation in beauty care and regulatory supervision conducted by the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Solariumföretag åtgärdade sina brister.2.4.2025 08:49:37 EEST | Pressmeddelande
Nästan vartannat av de solarieföretag som Strålsäkerhetscentralen nådde i sin övervakningskampanj hade något som strider mot strålsäkerhetslagen att åtgärda i sin verksamhet. Strålsäkerhetscentralen skickade en enkät till sportföretag som säljer solarietjänster åren 2021–2024.
Solariumyritykset paikkasivat puutteitaan2.4.2025 08:49:37 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen valvontakampanjassa tavoittamista solariumyrityksistä lähes joka toisella oli toiminnassaan jotain säteilylain vastaista korjattavaa. Säteilyturvakeskus lähetti kyselyn solariumpalveluja myyville liikuntayrityksille vuosina 2021–2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme