Itärata Oy

Lentoradan muuttunut linjaus vaikuttaa Itäradan suunnitteluun

Jaa

Lentoradan uusi linjaus Keravan eteläpuolella siirtää myös Itäradan ja Lentoradan liittymiskohtaa. Uutta liittymiskohtaa suunnitellaan etelämmäksi, lähemmäs Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Muutos vaikuttaa myös Itäradan linjaukseen. 

itarata-kuvituskuva-juna

Itärata kulkee pääkaupunkiseudulta Porvoon kautta Kouvolaan tuoden nykyistä suoremmat ja nopeammat raideyhteydet koko Itä-Suomeen. Lentorata puolestaan sijoittuu pääosin maan alle tunneliin ja tuo Helsinki-Vantaan lentoaseman kaukojunaliikenteen piiriin. 

Aiemmassa suunnitelmassa Itäradan ja Lentoradan oli tarkoitus liittyä toisiinsa tunnelissa Keravan lounaispuolella. Suunnittelua jatketaan nyt Lentoradan uuden liittymisvaihtoehdon pohjalta Itäradan linjauksen tarkentamiseksi. 

”On vielä liian aikaista sanoa tarkkoja vaikutuksia, mutta olemme saaneet tutustua Lentoradan aineistoon ja parhaillaan suunnittelemme Itäradan eri linjausvaihtoehtoja. Tavoitteena on löytää yhdessä Itäradalle ja Lentoradalle paras vaihtoehto. Kerromme muutoksista lisää suunnittelun edetessä”, Itärata Oy:n toimitusjohtaja Petteri Portaankorva toteaa.

Itäradalla on käynnissä ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) selostusvaihe, jonka osana arvioidaan myös tulevan linjausmuutoksen vaikutukset. Ensi syksylle aiottua YVA-selostuksen nähtävillä oloa siirretään tammi–helmikuulle 2026. Muutos ei vaikuta Itäradan suunnittelun kokonaisaikatauluun, rahoituskokonaisuuteen tai EU-rahoituksen hakuun. 

”Pitkäkestoisten ja laajasti yhteiskuntaan vaikuttavien raidehankkeiden suunnittelun yhteensovittaminen on tärkeää koko Suomen kannalta. Itäisen Suomen poikkeuksellinen asema EU:n ja Naton reuna-alueena asettaa myös liikennejärjestelmän kehittämiselle paineita niin Euroopan sisäiseen liikkuvuuteen kuin sotilaalliseen liikkuvuuteenkin. Haluamme tehdä suunnittelun huolella ja mahdollistaa myös raideliikenteen tulevaisuuden kannalta toimivat ratkaisut”, Portaankorva lisää.

Itäradan kuuluminen Euroopan laajennettuun liikenteen ydinverkkoon (TEN-T) osoittaa radan strategisen merkityksen ja tuo Suomelle mahdollisuuksia saada merkittävää EU-tukea. Laajennettuun ydinverkkoon kuuluvat yhteydet on tavoitteena toteuttaa vuoteen 2040 mennessä. Kaikki uudet raideyhteydet – Itärata, Lentorata ja Länsirata – ovat suunnitteluvaiheessa, eikä päätöksiä niiden toteutuksesta ole vielä tehty.

Itäradan infotilaisuus Porvoossa 4.6.

Itärata järjestää 4.6.2025 klo 17.30–19.30 Porvoon Taidetehtaalla (Läntinen Aleksanterinkatu 1) kaikille avoimen infotilaisuuden, jossa esitellään Itäradan muuttuneet linjaukset Lentoradan uudesta liittymiskohdasta, kerrotaan ympäristövaikutusten arvioinnin etenemisestä ja aikataulusta sekä suunnitteluun liittyvistä muista selvityksistä. 

Tilaisuuden loppuun on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle karttojen äärellä. Tilaisuuden tarkempi ohjelma ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa. 

Lentorata tiedotti muuttuvasta linjauksestaan 23.4. Lue Lentoradan tiedote.

Lentoradan ja Itäradan hankkeiden taustalla on samoja omistajia. Itärata Oy:n omistavat valtio (51 %) ja 24 kuntaa seitsemän maakunnan alueella Kajaanista Helsinkiin. Suurimmat kuntaomistajat ovat Porvoo, Kouvola, Helsinki, Lappeenranta ja Kuopio. Lentorata Oy:n omistavat valtio (70 %) ja kolme kaupunkia (Helsinki, Vantaa, Lahti).  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Itärata Oy

Itärata Oy:n tehtävänä on suunnitella nopea raideyhteys Lentoradalta Porvoon kautta Kouvolaan sekä mahdollistaa nykyistä suoremmat ja nopeammat yhteydet itäiseen Suomeen. Itärata palvelee noin kahta miljoonaa asukasta seitsemän maakunnan alueella. Itärata Oy:n omistavat Suomen valtio (51 %) edustajanaan liikenne- ja viestintäministeriö sekä 24 kuntaa tai kaupunkia. Itärata on osa Euroopan laajennettua liikenteen TEN-T-ydinverkkoa (Trans-European Transport Network).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Itärata Oy

Den arkeologiska utredningen av planeringsområdet för Östbanan blev klar – 101 nya objekt13.3.2025 10:13:26 EET | Pressmeddelande

Den arkeologiska utredningen av planeringsområdet för Östbanan har färdigställts. Inventeringen som genomfördes av Museiverkets arkeologiska fälttjänster gav en heltäckande bild av det arkeologiska kulturarvet i de nuvarande sträckningsalternativens influensområde. I utredningen hittades bland annat kolmilor, gränsmärken och lämningar av vattenkvarnar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye