Henkilötunnuksen ja kotikunnan antaminen ulkomaalaisille sujuvoitui
Digi- ja väestötietovirasto on sujuvoittanut ulkomaalaisen rekisteröintiä useilla toimilla viime vuonna. Nyt henkilötunnuksen voi saada virastossa käynnin yhteydessä 12 paikkakunnalla. Lisäksi uudistetut verkkosivut ja opastusvideot ohjaavat asiakasta omaa tilannetta vastaavaan asiointiin.

Ulkomaalaisen henkilötietojen rekisteröinti on nopeutunut, kun Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt toimintatapojaan ja järjestelmiään. Henkilötunnusta ja kotikuntaa voi nykyään hakea verkossa, mikä nopeuttaa asioiden käsittelyä ja parantaa tietojen oikeellisuutta. Verkkolomakkeen täyttämisen jälkeen asiakkaan täytyy yleensä vielä käydä virastossa tunnistautumassa.
– Tietojen rekisteröinti on paljon nopeampaa kuin aiemmin. Pystymme nyt edellytyksien täyttyessä antamaan henkilötunnuksen ja kotikunnan asiakkaan käynnin aikana, kertoo johtava asiantuntija Maisa Gynther Digi- ja väestötietovirastosta.
– Meistä on mahtavaa helpottaa ulkomaalaisten asiakkaidemme arkea nopealla hetun ja kotikunnan myöntämisellä. Tämä on ollut usean vuoden kehittämisen tulos, Gynther lisää.
Asiakas voi saada henkilötunnuksen käynnin yhteydessä
Henkilötunnuksen antamista henkilökohtaisen käynnin yhteydessä kokeiltiin aluksi muutamassa Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa, ja positiivisten kokemusten myötä toimintatapa vakiinnutettiin. Tällä hetkellä ajan varannut ja verkkolomakkeen täyttänyt voi saada henkilötunnuksen 12 paikkakunnalla: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Rovaniemi, Tampere, Turku ja Vaasa.
Jotta henkilötunnuksen saisi jo käynnin aikana, asiakkaan on täytynyt ensin toimittaa tietonsa Digi- ja väestötietovirastoon verkkolomakkeella ja varata aika verkosta. Lisäksi henkilötunnuksen saamisen edellytysten tulee täyttyä. Henkilötunnusta ei kuitenkaan aina voida antaa käynnin yhteydessä, jos asia vaatii lisäselvittämistä.
Verkkolomake henkilötunnuksen saamiseksi on kaikkien ulkomaalaisten käytettävissä, eikä sen täyttäminen edellytä vahvaa tunnistautumista. Samalla lomakkeella voi pyytää kotikuntaa, jos hakija aikoo jäädä Suomeen yli vuodeksi. Edellytykset henkilötunnuksen ja kotikunnan saamiseen tutkitaan kunkin asiakkaan osalta erikseen.
Nopeammin saatu henkilötunnus ja kotikunta sujuvoittavat ulkomaalaisen arkea
Suomalainen henkilötunnus mahdollistaa monia arjen asioita, kuten viranomaisten kanssa asioinnin, pankkitilin avaamisen ja palkan maksun. Digi- ja väestötietoviraston lisäksi ulkomaalainen voi tietyissä tilanteissa saada henkilötunnuksen Verohallinnolta tai Maahanmuuttovirastolta.
Myös kotikuntaa voi hakea verkossa, kun henkilöllä on henkilötunnus ja kotikunnan saamisen lakisääteiset edellytykset täyttyvät. Kotikunnan saamiseksi on lisäksi usein tarpeen asioida henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietovirastossa. Kotikuntaa ei ole pakko hakea, mutta sitä tarvitaan esimerkiksi suomalaista henkilökorttia tai joukkoliikenteen opiskelija-alennusta varten.
Verkkosivut ohjaavat asiakkaita toimimaan oman tilanteensa mukaisesti
Digi- ja väestötietoviraston dvv.fi-verkkosivuille on tehty useita käyttäjäkokemusta parantavia muutoksia. Verkkosivujen selkeyttämisen myötä ulkomaalaisten asiakkaiden on helpompi löytää ohjeet juuri heidän tilanteeseensa. Vastaamalla sivuilla esitettyihin kysymyksiin asiakkaan on helpompi edetä kohti oikeaa asiointitapaa. Lisäksi uudet opastusvideot ohjaavat asiakkaita henkilötunnuksen ja kotikunnan hakemisessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maisa GyntherJohtava asiantuntija
Puh:+358 295 536 355maisa.gynther@dvv.fiLinkit
Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.
Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata bereder ändringar i sitt nätverk av tjänster och verksamhetsställen25.4.2025 11:47:10 EEST | Pressmeddelande
Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) bereder ändringar i sitt nätverk av tjänster och verksamhetsställen. Avsikten är att besökstjänsterna ska koncentreras till 18 landskapscentrum där man har mest behov av tjänsterna. Genom ändringarna sparar ämbetsverket årligen över 2 miljoner euro.
Digi- ja väestötietovirasto valmistelee muutoksia palvelu- ja toimipaikkaverkostoonsa25.4.2025 11:47:10 EEST | Tiedote
Digi- ja väestötietovirasto (DVV) valmistelee muutoksia palvelu- ja toimipaikkaverkostoonsa. Käyntiasiointipalvelut on tarkoitus keskittää 18 maakuntakeskukseen, joissa palveluille on eniten tarvetta. Muutoksilla virasto säästää vuosittain yli 2 miljoonaa euroa.
Digital and Population Data Services Agency prepares changes to its network of services and service locations25.4.2025 11:47:10 EEST | Press release
The Digital and Population Data Services Agency is preparing changes to its network of services and service locations. The aim is to centralise services requiring a visit to a service location to 18 regional centres with the greatest need for services. These changes enable the Agency to save more than EUR 2 million per year.
Uppgifter om dödsfall överförs automatiskt mellan Finland och Estland från och med den 15 april15.4.2025 07:00:00 EEST | Pressmeddelande
Från och med den 15 april 2025 utbyter finska och estniska myndigheter automatiskt information om sina medborgare som avlidit i det andra landet. Detta underlättar de anhörigas ärendehantering och säkerställer att de myndighetsprocesser som behövs i och med dödsfall, såsom att betalningen av sociala förmåner upphör och bankkontona stängs, framskrider utan separata notifikationer.
Kuolintiedot siirtyvät automaattisesti Suomen ja Viron välillä 15.4. alkaen15.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
15.4.2025 alkaen Suomen ja Viron viranomaiset vaihtavat automaattisesti tietoa toisessa maassa menehtyneistä kansalaisistaan. Tämä helpottaa omaisten asiointia ja varmistaa, että kuolemantapauksen myötä tarvittavat viranomaisprosessit, kuten sosiaalietuuksien maksun päättyminen ja pankkitilien sulkeminen, etenevät ilman erillisiä ilmoituksia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme