Ferritiinitasot eivät näytä liittyvän merkittävästi PCOS-naisten hedelmällisyyteen tai aineenvaihdunnalliseen terveyteen
Ferritiinitasot ovat munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavilla naisilla keskimäärin korkeammat kuin verrokeilla, mutta tällä ei ole merkittävää vaikutusta heidän hedelmällisyyteensä tai metaboliseen terveydentilaansa. Myöskään raudanpuutteella ei vaikuta olevan yhteyttä PCOS-naisten lapsettomuuteen. Tulokset perustuvat Oulun yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin ferritiinitasojen merkitystä PCOS-naisten terveydelle.

Ferritiinitasoihin vaikuttavia tekijöitä olivat kuukautisten epäsäännöllisyys ja vuodon määrä sekä oireyhtymään läheisesti liittyvät kohonneet insuliinitasot. Korkea ferritiini on aiemmin yhdistetty huonompaan aineenvaihdunnalliseen terveyteen, mutta tämä yhteys ei PCOS-ryhmässä ollut yhtä vahva kuin verrokeilla.
Tutkimuksessa selvitettiin myös ferritiinin ja lapsettomuuden yhteyttä PCOS- ja verrokkiryhmässä, mutta tällaista yhteyttä ei havaittu. Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, ettei raudanpuute ole lapsettomuutta aiheuttava tekijä, vaikkakin riittävät rautavarannot ovat olennaisia raskaana olevan naisen ja syntyvän lapsen terveydelle.
Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosina 2020–2022 suoritetun naisten terveystutkimuksen (WENDY) yhteydessä kerättyä dataa 34–36-vuotiaiden suomalaisten naisten terveydestä.
PCOS on naisten yleisin hormonaalinen häiriö, josta kärsii joka kuudes nainen. Monirakkulaisten munasarjojen, häiriintyneen kuukautiskierron ja korkeiden mieshormonitasojen lisäksi oireyhtymään liittyy usein aineenvaihdunnan häiriöitä sekä lisääntynyt diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riski.
Ferritiini on proteiini, johon kehon rauta pääasiallisesti varastoituu. Veren ferritiinitasot toimivat mittarina kehon yleisestä rautatilanteesta. Niiden tulkinnassa tulee huomioida myös tulehdusarvot, koska ferritiinitasot nousevat voimakkaasti tulehduksen seurauksena.
Tutkimusartikkeli: Virtanen, N., Arffman, R. K., Saarela, U., Pesonen, E., Hurskainen, E., Luiro, K., Rajecki, M., Savukoski, S. M., Kangasniemi, M. H., Kinnunen, J., Koivunen, P., & Piltonen, T. (2025). Serum ferritin levels in women with polycystic ovary syndrome https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2025.01.004
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Terhi Piltonen, p. 0503365119, terhi.piltonen@oulu.fi
Väitöskirjatutkija Nikke Virtanen, p. 0403506415, nikke.virtanen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0407650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Yläkoulun opettajat jäävät yksin oppimisen tuen kanssa – tukimalli kaipaa selkeyttä ja resursseja23.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea. Yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun oppimisen tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin, Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus osoittaa.
Kansainväliset opiskelijat arvostavat opetuksen laatua Oulun yliopistossa – työpaikkoja vaikea löytää22.4.2025 05:54:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto tarjoaa vahvan akateemisen perustan ja Oulu turvallisen asuinympäristön, ajattelevat yliopiston kansainväliset opiskelijat. Asuntomahdollisuudet ovat erittäin kilpailukykyisiä verrattuna muihin kaupunkeihin maailmanlaajuisesti.
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme