Puolet Suomen vauvaperheistä jää vaille tarvitsemaansa apua
Imetyksen tuki ry sai viime vuonna yli 21 000 tukipyyntöä vauvaikäisten lasten vanhemmilta. Tukea tarvitsevien määrä vastaa noin puolta vuoden aikana syntyneistä vauvoista perheineen, sillä Suomessa syntyi koko vuoden aikana noin 44 000 vauvaa. Tukikeskustelujen aiheet ovat muuttuneet vuosi vuodelta haastavammiksi, koska perheet eivät saa tarpeeksi apua terveydenhuollosta.
Julkisten palveluiden vähenevät resurssit ja säästöt näkyvät yhä selvemmin Imetyksen tuki ry:n tukipalveluissa, jotka toimivat vapaaehtoisvoimin. Yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset antavat maksutonta tukea ja perustason tietoa perheille imetyksen ja vanhemmuuden tueksi.
Kiireisessä synnytyssairaalassa ei ehditä läheskään aina antaa tarpeeksi ohjausta vauvan hoitoon ja imetykseen liittyen. Perheet kotiutuvat sairaalasta monien kysymysten kanssa.
- Me voimme järjestönä toimia terveydenhuollon rinnalla, mutta emme pysty ottamaan terveydenhuollon tehtäviä hoitaaksemme, toteaa Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtaja Heidi Kervinen.
Terveydenhuolto ei pysty vastaamaan perheiden tarpeisiin
Kysymyksiä vauvan hoitoon ja imetykseen liittyen tulee yhdistyksen noin neljälle sadalle vapaaehtoiselle runsaasti myös iltaisin ja viikonloppuisin, kun monet terveydenhuollon palveluista ovat kiinni. Osa vauvaperheiden tilanteista on niin haastavia, että ne kuuluisivat terveydenhuollon, eikä vapaaehtoisten vertaistukijoiden ratkottaviksi. Noin puolet perheistä kertoo, etteivät he ole saaneet tarpeeksi apua ja tukea vauvan hoitoon terveydenhuollosta.
Ilman Imetyksen tuen palveluja monet vanhemmat jäisivät haastavien tilanteiden kanssa yksin.
- On kohtuutonta, että vauvaan ruokkimiseen liittyvän huolen tai jatkuvan imetyskivun kanssa pitäisi odottaa monta päivää, että terveydenhuollon palvelu on taas auki. Päivystykseen hakeutuminen ei ole ratkaisu kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi imetyskipu ei välttämättä ole päivystyshoitoa vaativa tilanne, mutta kivun kanssa imetys voi päättyä heti alkumetreille, Kervinen avaa nykytilannetta.
Vertaistuen jatkuvuus on vaarassa
Tällä hetkellä Imetyksen tuki ry:n vapaaehtoistoimintaa varjostaa yli 50 000 euron rahoitusleikkaus, jonka vuoksi osa yhdistyksen tukitoiminnasta on jo pitänyt lopettaa. Palveluvalikoimasta jouduttiin karsimaan pois esimerkiksi ImetysChat, jonka kautta on vielä viime vuonna saanut tukea 860 vanhempaa. Imetyksen tuki ry:n toimintaa rahoittaa STEA.
- Monet perheet ovat yksin ja epävarmoja tilanteessa, jossa kaikki imetykseen ja vanhemmuuteen liittyvä on heille uutta. Ilman riittävää rahoitusta emme pysty koordinoimaan vapaaehtoistoimintaa ja silloin terveydenhuoltoon ohjautuvat nekin tukipyynnöt, jotka olisi voitu hoitaa vapaaehtoisvoimin, Imetyksen tuki ry:n toiminnanjohtaja Heidi Kervinen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi KervinenToiminnanjohtajaImetyksen tuki ry
Puh:+358 40 9401 309heidi.kervinen@imetys.fiimetys.fiLinkit
Imetyksen tuki
Imetyksen tuki ry on imetyksen ja varhaisen vanhemmuuden tuen asiantuntijajärjestö.
Edistämme imetystä ja vauvaperheiden hyvinvointia tarjoamalla luotettavaa tietoa sekä koulutettua vertaistukea vanhemmuuteen.
Tukeamme saa vuosittain lähes puolet lasta odottavista ja lapsen saaneista perheistä.
Verkkosivustomme imetys.fi on Suomen laajin ja suosituin imetystietosivusto, jota käyttävät perheet sekä terveydenhuollon ammattilaiset.
Toimintamme kulmakiviä ovat yli 400 koulutetun tukihenkilön vapaaehtoistoiminta sekä digitaaliset ja kasvokkaiset tukipalvelut. Tavoitteenamme on turvata hyvä alku vanhemmuuteen ja mahdollistaa imetyksen laajat terveyshyödyt niin vauvoille kuin vanhemmille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Imetyksen tuki ry
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme