Puhtaan meren puolesta ry

Erävoitto Itämerelle - Haminan akkumateriaalitehdas joutuu poistamaan sulfaattia

Jaa

Vaasan hallinto-oikeus antoi tänään 25.4. tärkeän päätöksen Haminan akkumateriaalitehtaan ympäristöluvasta jätetystä 12 valituksesta. Sulfaattia pitää poistaa 90 %:sti. Toiminta saa kuitenkin jatkua kaksi vuotta ennen kuin päästöjä tarvitsee vähentää. Tämä on Itämerelle liian pitkä aika. Lainsäädäntöä on muutettava, jotta raskailta oikeustaisteluilta vältytään. Sulfaatille raja-arvoja ajava kansalaisaloite “Suomen vesistöt EIVÄT ole vihreän siirtymän kaatopaikkoja” jatkuu 27.5. asti.

Suomen vesistöt EIVÄT ole vihreän siirtymän kaatopaikkoja -kansalaisaloite jatkuu 27.5. asti.
Suomen vesistöt EIVÄT ole vihreän siirtymän kaatopaikkoja -kansalaisaloite jatkuu 27.5. asti. Jooel Salo

Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan, että meriympäristön pilaantumisen riskiä voidaan oleellisesti pienentää vähentämällä sulfaatin päästöjä käyttämällä parasta käyttökelpoista tekniikkaa. Sulfaatille uusi raja-arvo kahden vuoden jälkeen on 7 g/l, kun aluehallintovirasto ei vaatinut lainkaan sulfaatin poistoa ja asetti sulfaatille raja-arvon, joka oli peräti 62 g/l.

Ennen hallinto-oikeuteen tehtyjä valituksia kesällä 2023 aluehallintovirastolle ympäristölupahakemuksesta jätettiin yli 400 muistutusta, joissa vaadittiin jätevesien sulfaatin poistamista, mutta niillä ei silloin ollut mitään vaikutusta ympäristölupapäätökseen. Hallinto-oikeus oli kuitenkin samaa mieltä siitä, että sulfaatin poistotekniikoita oli tarkasteltu suppeasti. Hallinto-oikeus oli jo aikaisemmassa oikeuskäytännössään todennut, että sulfaatin kiteytys on mahdollinen tekniikka akkumateriaalitehtaan sulfaatin vähentämiseen. Sulfaatin kiteytystä vaadittiin mm. BASF:lta Harjavallassa.

“Itämeren puolesta taistelivat asukkaat ja ympäristöjärjestöissä vapaaehtoistyötä tekevät. CNGR Finland Oy, Suomen Malmijalostus Oy, paikallisviranomaiset, kehittämisyhtiö Cursor ja Haminan kaupunki tekivät kaikkensa sen puolesta, että sulfaattipäästöt herkälle merialueelle sallitaan”:  toteavat Outi Lankia ja Raija Seppälä, jotka ovat toimineet Itämeren ja päästöjen puhdistamisen puolesta lukuisten muiden kanssa.

“Pohdittavaa päätöksestä jää siltä osin, että miksi on annettu kahden vuoden määräaika sulfaatin sijoittamiseen 100%:sti merialueelle, kun poistotekniikka on ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Kyseinen merialue on rehevöitynyt ja se kärsii kesäisin happikadosta. Nikkeli-, ammoniumtyppi- ja alumiinipäästöjen määriä oikeus ei muuttanu lainkaan”, harmittelee Puhtaan meren puolesta ry:n Outi Lankia.

Lainsäädäntö on saatava kiireesti ajan tasalle, jotta raskailta oikeustaisteluilta vältytään

Akkumateriaalitehtaiden ja kaivosten jätevesien sulfaattikuorman rajoittamiseksi tarvitaan ympäristönlaatunormit (Syke Policy Brief 7.11.2024). Sulfaatilta ja ksantaateilta puuttuvia raja-arvoja vaativa kansalaisaloite on saanut vajaa 38 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite “Suomen vesistöt EIVÄT ole vihreän siirtymän kaatopaikkoja” tarvitsee 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteen allekirjoitusaika loppuu 27.5.

Asukkaat ja ympäristöjärjestöt tulee tunnistaa uusien hankkeiden tärkeinä sidosryhminä jo suunnitteluvaiheessa. Hyvällä yhteistyöllä ja aidolla osallistamisella vältetään vastakkainasettelujen syntyminen. Hankkeisiin voitaisiin ajoissa tehdä tarvittavia muutoksia ja lupaprosessit etenisivät sujuvasti ilman valituksia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Purkuputken edusta Haminan merialueella
Purkuputken edusta Haminan merialueella
Lataa

Linkit

Puhtaan Meren Puolesta (PMP) ry tekee määrätietoista työtä teollisuuden jätevesipäästöjen vähentämiseksi ja inspiroi ihmisiä toimimaan yhteisen asian puolesta. PMP on poliittisesti sitoutumaton, vapaaehtoistyöhön perustuva järjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Puhtaan meren puolesta ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye