Teknologiateollisuus: Hallitus teki merkittävän kasvulähdön – Rapistuva osaamispääoma yhä iso kasvun uhka
Hallituksen puoliväliriihessään tekemä veropaketti on merkittävä avaus Suomen kasvuhaasteen ja valtiontukikilpailun taklaamiseksi, Teknologiateollisuus ry toteaa. Verotus on tehokas työkalu, kun talouskasvua pyritään tukemaan parantamalla Suomen houkuttelevuutta ja yritysten investointihalukkuutta. Kasvun iso uhka on kuitenkin edelleen rapistuva osaamispääoma.

Hallitus teki puoliväliriihessään veronalennuspaketin, joka on ollut pitkään toivottu kasvuavaus. Veropaketti tukee yritysten keinoja tehdä uusia innovaatioita ja investointeja, ja se voi houkutella Suomeen uutta pääomaa herättämällä kansainvälisten yritysten kiinnostusta Suomea kohtaan.
– Verotuksen kokonaisuus tuo Suomelle positiivista huomiota nyt, kun protektionismi ja valtiontukikilpailu käyvät kuumana. Yhteisöveron alennus vahvistaa yritysten kilpailukykyä ja kasvumahdollisuuksia ja sitä kautta työllisyyttä ja hyvinvointia, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Minna Helle toteaa.
Viimeaikaisista geopoliittisista vaikeuksista huolimatta globaali vihreä siirtymä on lähitulevaisuudessa yhä Suomen suurimman vientialan, teknologiateollisuuden, merkittävimpiä liiketoiminnan kasvattamisen mahdollisuuksia. Siten investointikannustimien kohdentaminen uudistuvaan teollisuuteen, T&K-määrärahojen oikea suuntaaminen sekä kohdennukset tekoälyn kehittämiseen ja digitalisaation hyödyntämiseen ovat hallitukselta oikea ratkaisu.
Ansiotuloverotuksen keventäminen ja ylimpien marginaaliverojen laskeminen kannustavat ihmisiä lisäämään osaamistaan ja etenemään urallaan. Alempi veroaste houkuttelee myös paluumuuttajia.
– Suurten kestävien investointien verokannustimen voimassaoloa jatketaan – hyvä! Pk-yritykset on kuitenkin jätetty investointikannustimissa paitsioon, ja myös niiden kestävän siirtymän investointien tukemiseksi olisi vielä löydettävä keinoja.
Osaamispääoman rapistuminen on otettava vakavasti
Hallitusohjelmassa sitoudutaan toimenpiteisiin, joilla korkeakoulutettujen nuorten aikuisten määrä pyritään nostamaan mahdollisimman lähelle 50:tä prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisääminen ja korkeakoulutukseen pääsyn helpottaminen ovat tähän tervetulleita keinoja, mutta korkeakoulujen perusrahoitukseen samalla tehtävät leikkaukset antavat niiden kanssa ristiriitaisen viestin.
– Yhä suurempi osa uusista työpaikoista edellyttää korkeakoulutusta, mutta suomalaisten nuorten koulutustaso ei ole juuri noussut yli 20 vuoteen. Suomen kunnianhimoinen tavoite on olla korkean osaamisen ja jalostusarvon vientimaa. Tämä ei kuitenkaan onnistu meidän nykyisellä osaamispääomallamme, joka on pahasti rapistumassa, Helle muistuttaa.
Ongelmaa pahentaa Suomen nurinkurinen väestörakenne.
– Työhön johtavalle maahanmuutolle ei ole enää olemassa talouskasvua takaavaa, kestävää vaihtoehtoa. Kasvupaketissa mainitut Suomen houkuttelevuuden lisääminen ja maahanmuuton prosessien sujuvoittaminen yhden luukun periaatteella ovat tärkeitä toimia, ja ne pitäisi käynnistää viipymättä, Helle toteaa.
Datateollisuuden ja ilmastopolitiikan tietopohjan vahvistaminen tarpeen
Hallituksen päätös laatia Suomelle oma datatalouden tiekartta yhdessä alan yritysten kanssa on tärkeä avaus. Keskustelu datateollisuuden investointien näkymistä, energian riittävyydestä sekä sähköjärjestelmän kestävyydestä on tarpeen, jotta investointeja korkean lisäarvon datatalouteen ja tekoälyn kehittymiseen voidaan aidosti vauhdittaa.
Myös hallituksen selvitys kansallisen ilmastolain vaikutuksista on tervetullut. Tämä yhdessä hiilinielujen ja hiilivarastojen laskennan kehittämiseen tehtävien panostusten kanssa synnyttää ilmastopolitiikan kaipaamaa, luotettavaa tietopohjaa.
Ilmastotoimissa tarvitaan kaikkien toimialojen ja yhteiskunnan sektoreiden panos, ja syntynyttä päästökuilua on kirittävä kustannustehokkain keinoin.
– Teknologiayritysten tuottamat ratkaisut auttavat vähentämään päästöjä myös globaalisti, joten alalla on suuri vientipotentiaali. Suomalaisten yritysten mainetta johtavana puhtaiden ratkaisujen toimittajana on olennaisesti tukenut kunnianhimoinen kansallinen ilmastotavoite. Hallituksen päätös pitää hiilineutraalisuustavoitteesta vuoteen 2035 mennessä on oikea, Helle sanoo.
Yhteyshenkilöt
Minna HelleToimitusjohtaja
Puh:050 3414884minna.helle@teknologiateollisuus.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry
Teknologiateollisuuden tilauksissa valon pilkahdus, mutta heikko kysyntä ei vieläkään lupaa odotettua käännettä12.2.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Risteilijätilaus ja muutamat arvoltaan suuret tilaukset ovat tuoneet piristysruiskeen teknologiateollisuuden tilauskertymiin, mutta kysyntä on pysynyt edelleen heikkona. Henkilöstömäärä laski loka–joulukuussa enemmän kuin kertaakaan aiemmin jo pitkään vallinneen matalasuhdanteen aikana. Lomautettujen määrä nousi korkeimmalle tasolle koronakriisin jälkeen.
Teknologiateollisuuden talousnäkymät ke 12.2.2025 kello 11.006.2.2025 08:00:00 EET | Kutsu
Suomen merkittävimmän vientialan talousnäkymät julkaistaan tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 12.2.2025 kello 11.00.
Janne Makkula Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtajaksi9.1.2025 10:30:00 EET | Tiedote
Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari Janne Makkula on valittu Teknologiateollisuuden uudeksi työmarkkinoista sekä yrittäjyydestä ja aluetoiminnasta vastaavaksi johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään alkukevään aikana.
Teknologiateollisuuden hallituksen puheenjohtajaksi Ville Voipio20.11.2024 16:43:57 EET | Tiedote
Teknologiateollisuuden hallituksen vuoden 2025 puheenjohtajaksi on valittu Ville Voipio. Hän kokee tärkeimmäksi tehtäväkseen hyvinvointiyhteiskunnan parantamisen talouskasvun sekä kahden megatrendin, vihreän murroksen ja digitalisaatioloikan, avulla.
Suurin vientiala: Olimme väärässä suhdannekäänteen ajankohdasta, kysyntä heikkenee yhä8.11.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Suomen suurimman vientialan toiveet suhdannekäänteen paranemisesta ovat olleet ennenaikaisia. Näkyvissä ei ole vieläkään merkkejä käänteestä parempaan. Uusien tilausten arvo suurimmalla toimialalla on edelleen laskenut ja kysyntä jatkaa heikkenemistä, kertoo Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme