Opetushallitus päivitti varhaiskasvatuksen ohjetta uskonnollisista tilaisuuksista, yhteisistä juhlista ja katsomuskasvatuksesta
Nyt myös varhaiskasvatukselle on laadittu täsmennetty ohje siitä, mitä tulee huomioida, kun järjestetään juhlia ja uskonnollisia tilaisuuksia sekä katsomuskasvatusta. Opetushallitus on julkaissut aiemmin vastaavat ohjeet esi- ja perusopetukseen sekä toiselle asteelle. Yhtenäiset ohjeet vahvistavat koulutuksellista yhdenvertaisuutta.
Päivitetyt ohjeet koskevat varhaiskasvatuksen yhteisten juhlien sekä uskonnollisten tilaisuuksien ja katsomuskasvatuksen järjestämistä. Ohje noudattaa aiemmin julkaistun vastaavan esi- ja perusopetuksen ohjeen periaatteita ja huomioi perusopetuslain mukaisen uskonnon ja omantunnon vapautta koskevat säännökset. Lisäksi aiemmin on julkaistu ohjeet toiselle asteelle.
– Yhtenäinen ohjeistus varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja edelleen perusopetukseen ja toiselle asteelle edistää koulutuksellista tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja kulttuurisen moninaisuuden arvostamista. Myös kasvatuksen ja koulutuksen järjestäjiltä on tullut toiveita yhtenäisen ohjeistuksen päivittämisen suhteen. Siksi oli tärkeää, että myös varhaiskasvatuksen ohje päivitettiin, sanoo kasvatus, koulutus ja osaaminen -päätoiminnon johtaja Jarkko Niiranen.
Ohjeiden aihepiiriä koskeviin säädöksiin ei ole tullut muutoksia, mutta ohjeisiin on tehty täsmennyksiä ja täydennyksiä muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunnan mietintöjen ja ylimpien laillisuusvalvojien uusimpien ratkaisujen pohjalta. Ohjeissa on mm. otettu kantaa uskonnollisen tilan käyttöön juhlien pitopaikkana.
Varhaiskasvatuksen ohjetta on myös täsmennetty katsomuskasvatuksen osalta uusimpien varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (2022) mukaisesti ja huomioiden lapsen edun ensisijaisuuden varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen ohjetta on tarkennettu lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstöltä saadun palautteen avulla mm. uudistamalla aiheiden järjestystä.
Yhteiset juhlat kuuluvat kaikille lapsille
On tärkeää muistaa, että yhteiset juhlat ovat kaikille varhaiskasvatuksessa oleville lapsille tarkoitettuja sekä se, että juhlien vietossa tulee ottaa huomioon lapsiryhmään kuuluvien lasten moninaiset kulttuuritaustat.
Ohjeessa on täsmennetty, että yhteiset juhlat eivät voi olla uskonnollisia tilaisuuksia, eikä niille järjestetä vaihtoehtoisia tilaisuuksia. Juhliin voi sisältyä uskontoon viittaavia yksittäisiä elementtejä, jotka ovat suomalaiseen kulttuuriin liittyviä traditioita.
Yhteisillä juhlilla vahvistetaan lasten, henkilöstön ja huoltajien yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta tukevaa toimintakulttuuria.
Uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää erillään muusta toiminnasta
Varhaiskasvatuksen uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää erillään muusta toiminnasta ja niille on aina järjestettävä vaihtoehtoista toimintaa, joka on tavoitteiltaan samankaltaista uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta.
Ohjeessa on täsmennetty, että uskonnollisia tilaisuuksia ei voida järjestää, jos esimerkiksi varhaiskasvatuksen tilat tai henkilöstöresurssit eivät mahdollista uskonnollisten tilaisuuksien tai niille vaihtoehtoisen toiminnan järjestämistä ohjeiden mukaisesti.
Katsomuskasvatus on uskonnollisesti sitouttamatonta
Varhaiskasvatuksessa katsomuskasvatus on kaikille tarkoitettua uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamatonta pedagogista toimintaa.
Ohjeessa mm. tarkennetaan, että katsomuskasvatus ei voi pitää sisällään uskonnon harjoittamista, esimerkiksi ruokarukousta tai jumalanpalvelusta.
Ohjeessa on tarkennettu huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä
Päivitetyssä ohjeessa on täsmennetty aiempaa selvemmin varhaiskasvatuksen järjestäjän tiedottamisvastuuta sekä yhteistyötä huoltajien kanssa.
Huoltajia tulee tiedottaa riittävän ajoissa ja riittävällä tarkkuudella, onko kyse varhaiskasvatuksen katsomuskasvatuksesta, uskonnollisesta tilaisuudesta vai muusta tilaisuudesta. Lisäksi huoltajalla tulee aina olla mahdollisuus ilmoittaa, osallistuuko lapsi uskonnolliseen tai sille vaihtoehtoiseen tilaisuuteen.
Varhaiskasvatuksen järjestäjällä ja palveluntuottajalla vastuu ohjeiden noudattamisesta
Uudessa ohjeessa on täsmennetty entisestään varhaiskasvatuksen järjestäjän, palveluntuottajan, johtajan ja henkilöstön vastuita.
Varhaiskasvatuksen järjestäjä tai palveluntuottaja vastaa siitä, että henkilöstö on perehdytetty määräyksiin ja Opetushallituksen ohjeisiin ja että niitä noudetaan. Ohje koskee kunnan, kuntayhtymän ja yksityisen palveluntuottajan toimintaa eli päiväkoteja, perhepäivähoitoa sekä avointa varhaiskasvatustoimintaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kati Costiander, opetusneuvos, varhaiskasvatus, +358 29 533 1526, kati.costiander@oph.fi
Outi Raunio-Hannula, opetusneuvos, katsomuskasvatus, katsomusaineiden opetus, +358 295 331 341, outi.raunio-hannula@oph.fi
Jaakko Lindfors, opetusneuvos, katsomuskasvatus, katsomusaineiden opetus, +358 295 331 459, jaakko.lindfors@oph.fi
Linkit
Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15.
- puh. 0295 331 703 media@oph.fi
- Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
- Tietosuojaseloste
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Utbildningsstyrelsen har uppdaterat sin anvisning för religiösa evenemang och gemensamma fester samt åskådningsfostran inom småbarnspedagogiken29.4.2025 10:06:04 EEST | Pressmeddelande
En preciserad anvisning har utarbetats för småbarnspedagogiken om vad man ska beakta när man ordnar fester och religiösa evenemang samt vid åskådningsfostran. Utbildningsstyrelsen har tidigare publicerat motsvarande anvisningar för förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen samt för utbildningen på andra stadiet. De enhetliga anvisningarna främjar utbildningsmässig jämlikhet.
I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor fanns 148 000 sökande26.3.2025 10:50:00 EET | Pressmeddelande
Antalet sökande till yrkeshögskolor och universitet i vårens andra gemensamma ansökan var 148 000, vilket är 3 700 flera än förra året. Det fanns nästan 55 000 nybörjarplatser att söka till inom finsk- och svenskspråkiga högskoleutbildningar som inleds på hösten.
Korkeakouluihin 148 000 hakijaa kevään toisessa yhteishaussa26.3.2025 10:50:00 EET | Tiedote
Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki kevään toisessa yhteishaussa 148 000 hakijaa, mikä on noin 3 700 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla 55 000 aloituspaikkaa.
Finnish general upper secondary school can be completed in English as of autumn 202624.3.2025 14:02:02 EET | Press release
The Finnish National Agency for Education has issued a regulation on the National Core Curriculum for English-language General Upper Secondary Education. English-language general upper secondary education can be started in August 2026.
Möjligt att avlägga finsk gymnasieutbildning på engelska från hösten 202624.3.2025 14:01:21 EET | Pressmeddelande
Utbildningsstyrelsen har utfärdat läroplansgrunder för engelskspråkig gymnasieutbildning. Engelskspråkig gymnasieutbildning kan inledas i augusti 2026.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme