Markus Lahtisen kommentti kehysriihestä: Suomi tarvitsisi vastuullista ja vakaata finanssipolitiikkaa – nyt päätöksenteko on liian poukkoilevaa
Hallitus julkisti myöhään keskiviikkoiltana puoliväliriihen keskeiset toimenpiteet. Tiedotustilaisuuden otsikko oli lupaava ”Suomi saadaan kasvuun vain työllä ja yrittämisellä -hallitus tukee kasvupaketilla”. Kasvun nostaminen talouspolitiikan keskiöön on perusteltua sekä ihmisten taloudellisen hyvinvoinnin ja sitä tukevan hyvinvointiyhteiskunnan riittävän rahoituksen kannalta. Vaikka julkisen talouden sopeutustoimet ovat välttämättömiä, julkisen talouden kestävyyttä on mahdotonta turvata ilman riittävän nopeaa talouskasvua.
Riihipäätösten keskiössä ovat työnteon kannustavuuden parantaminen ja yritysten verotuksen keventäminen. Tätä hallituksen linjausta voi pitää pääosin onnistuneena. Valitut toimenpiteet muodostavat kuitenkin kokonaisuuden, joka antaa aihetta kritiikkiin sekä talouskasvun että ennen kaikkea vastuullisen finanssipolitiikan näkökulmasta.
Korkeampien tuloluokkien marginaaliveroasteiden laskeminen korkeintaan 52 prosenttiin, mutta samalla rajaamalla indeksitarkistuksia, on kasvun ja julkisen talouden kestävyyden kannalta kehyspäätösten ongelmattomampia päätöksiä. Tulonjaon oikeudenmukaisuuden kannalta päätös on toki altis hyvin perustellulle kritiikille. Lisäksi on tärkeä huomata, että positiivisia vaikutuksia talouskasvuun saadaan odottaa jonkin aikaa, joten aluksi alijäämät kasvavat.
Myös pieni- ja keskituloisten työn verotuksen keventäminen voi kokonaisuuden osana olla kannatettava toimenpide, mutta finanssipolitiikan vastuullisuus edellyttää tältä osin merkittäviä ja pysyviä kompensoivia toimenpiteitä. Lopulta kokonaisvaikutusta arvioitaessa pitää huomioida veronkevennysten positiivisten vaikutusten lisäksi kompensoivien toimien negatiiviset vaikutukset.
Ennakoitava ja kilpailukykyinen yhteisövero olisi verokilpailua tärkeämpää
Yritysverotuksen osalta positiivisin linjaus julkisen talouden kestävyyden näkökulmasta on päätös olla tekemättä merkittäviä muutoksia perintöveroon. Perintöveron poiston kasvuvaikutukset olisivat olleet vähäisiä ja hitaita, mutta verotulojen menetykset merkittäviä ja nopeita. Perintöveron poistamisen sijaan keskeisemmäksi päätökseksi yritysverotuksen puolella valikoitui yhteisöveron alennus 2 prosenttiyksiköllä vuonna 2027. Yhteisöveron alennuksen positiiviset vaikutukset investointeihin ja talouskasvuun ovat kuitenkin sangen maltilliset. Lisäksi Suomen nykyinenkin 20 % yhteisöverokanta on hyvin kilpailukykyinen.
Yhteisöveron alennus voisi toki edelleen parantaa Suomen asemaa verokilpailussa. Tarvittaessa kuitenkin esimerkiksi muilla Pohjoismailla on mahdollisuudet vastata Suomen käynnistämään verokilpailuun, missä Suomen on vaikea menestyä. Julkisen talouden kestävyyden näkökulmasta olisi ollut tärkeämpää varmistaa jatkossakin ennakoitava ja kilpailukykyinen yhteisövero kuin haastaa verrokkimaita verokilpailuun.
Veronalennuksia ja muita julkisen talouden tasapainoa heikentäviä toimenpiteitä riihipäätöksessä on staattisesti tarkastellen 2,3 miljardia euroa. Tästä miljardi on tarkoitus kattaa veronkorotuksilla ja menonleikkauksilla. Veronkorotusten joukosta on kadonnut sinne ryminällä aiemmin keväällä tullut datakeskusten sähköveron korotus, jonka puolestaan piti kompensoida makeisten arvonlisäveron korotuksesta luopuminen.
Mukaan päässeet valmisteverojen korotukset ovat itsessään hyvin perusteltuja, vaikka virvoitusjuomaveron jokavuotinen kiristäminen esimerkiksi hallitusohjelmassa alennetun olutveron sijaan on erikoinen terveyspoliittinen valinta. Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistaminen uudelleenkohdentaa ja heikentää työn verotuksen kevennyksen positiivisia vaikutuksia. Lisäksi järjestäytymisaste laskee tämän päätöksen seurauksena jollakin aikavälillä, mikä lisää entisestään jännitteitä työmarkkinajärjestelmässä.
Menosopeutuksen osalta huomio kiinnittyy korkeakoulutuksen perusrahoituksen pienentämiseen yhteensä 65 miljoonalla eurolla. Kun tavoitteena on veronalennuksien avulla nopeuttaa talouskasvua, alennusten rahoittaminen korkeakoulujen perusrahoituksesta tinkimällä on mitä ilmeisemmin ristiriidassa alkuperäisen tavoitteen kannalta. Toki positiivisena riihipäätöksenä pitää noteerata monet T&K-rahoitukseen tehtävät lisäykset ja pyrkimys vähentää tutkintojen tarpeetonta kasautumista.
Talouspoliittinen päätöksenteko on ollut poukkoilevaa
Puuttuvan reilun miljardi euroa yhteensä 2,3 miljardin julkisen talouden staattisesti arvioidusta heikentymisestä kattavat tiedotustilaisuudessa esitetyn laskelman mukaan kasvutoimien dynaamiset vaikutukset. Dynaamisten vaikutusten huomioonottaminen on lähtökohtaisesti perusteltua, vaikka niihin aina liittyy epävarmuuksia. Epävarmuuksista huolimatta on lähes varmaa, että monia positiivisia vaikutuksia saadaan odottaa kohtuullisen pitkään. Tältä osin riihipäätökseen liittyy ns. siltarahoitus, jolla varmistetaan hallituksen tavoitteleman velkasuhteen vakiintuminen hallituskauden lopussa, jos talous kasvaa odotetusti. Keskeinen elementti tässä on Valtion eläkerahastosta tehtävä merkittävä kertaluontoinen tuloutus, mikä vähentää velanoton tarvetta vuonna 2027 yli miljardilla eurolla.
Velkasuhteen vakauttaminen on perusteltu finanssipoliittinen tavoite, jonka varmistamiseksi hallitus on nyt linjannut poikkeuksellisesta toimenpiteestä. Sen ei pidä kuitenkaan antaa hämärtää kuvaa julkisen talouden, ja osana sitä valtion talouden massiivisista alijäämistä. Viime vuoden kehysriihen keskiössä olivat lisäsäästöt ja veronkorotukset. Hallitus sitoutui painamaan alijäämän alle 3,5 prosenttiin BKT:sta vuonna 2024 ja pitämään 3 prosentin ylityksen vähäisenä ja väliaikaisena, jotta vältettäisiin EU:n ”tarkkailuluokka”. Tämän varmistamiseksi hallitus jopa nosti poikkeuksellisesti kesken vuoden yleistä arvonlisäveroa.
Tilastokeskuksen tämän viikon tiedon mukaan julkisen talouden alijäämä oli vuonna 2024 4,4 prosenttia. Myös valtiontalouden alijäämä kasvoi edellisestä vuodesta. PTT:n kevään ennusteen mukaan alijäämä säilyy lähellä neljää prosenttia myös tänä vuonna. Suomen talouden rakenteellisten ongelmien lisäksi keskeinen syy massiivisiin alijäämiin on maailmanpolitiikan ja maailmantalouden surkea tilanne, johon Suomen hallitus ei voi juurikaan vaikuttaa. Hallitus ei voi kuitenkaan loputtomasti paeta vastuutaan valtavista ja pysyvistä alijäämistä. Tiedotustilaisuudessa esitetyssä laskelmassa valtion budjettitalouden alijäämät pienenevät väliaikaisesti hallituskauden lopussa, mutta kasvavat voimakkaasti hallituskauden jälkeen.
Vaikka talouskasvun nostaminen tämän riihen keskiöön oli hallitukselta oikea valinta, myös nyt otettiin harha-askeleita. Talouspoliittinen päätöksenteko on ollut kaiken kaikkiaan poukkoilevaa osin ehkä siksi, että hallitusohjelmasta puuttuu strateginen ote. Hallituskausi on jo puolessa välissä, joten ehkä riihestä saatiin lopulta liian vähän ja liian myöhään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markus LahtinentoimitusjohtajaPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:050 491 3842markus.lahtinen@ptt.fiTietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Pikakommentti: Työttömyys jatkaa nopeassa kasvussa24.4.2025 08:54:25 EEST | Tiedote
Työmarkkinoilla työllisyyden lasku taittui maaliskuussa, mutta työttömyys jatkaa yhä nopeaa kasvua. Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk arvioi, että kehitykseen vaikuttaa julkisen sektorin ja erityisesti sote-alan työllisyyden heikkeneminen.
Ennuste: Lisääntyvä tuotanto pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana – kantorahatulot uuteen ennätykseen10.4.2025 09:56:00 EEST | Tiedote
Puun tarve kasvaa tänä ja ensi vuonna metsäteollisuudessa, mikä pitää kotimaisen puun kysynnän vahvana. Tämän vuoksi sekä hakkuumäärät että puun hinnat nousevat, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Kuitupuun hintakehitys kuitenkin tasaantuu uudessa markkinatasapainossa. Yksityismetsien bruttokantorahatulot kohoavat uusiin ennätyslukemiin, selvästi yli kolmeen miljardiin euroon.
Ennuste: Metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa – tullit sekoittavat markkinoita10.4.2025 09:54:17 EEST | Tiedote
Suomen metsäteollisuuden viennin arvo kasvaa sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Veturina on etenkin kartonki. Myös sahatavaran vienti kasvaa, kun rakentaminen ei enää Euroopassa vähene ja sahatavaran tarjonta globaalisti on rajallista. Yhdysvaltain tullit kuitenkin sekoittavat maailmankauppaa, haittaavat vientiä ja voivat lisätä kilpailua Suomelle tärkeillä markkina-alueilla.
Hiilimarkkinoiden tilastointi jää tauolle toistaiseksi4.4.2025 08:50:55 EEST | Tiedote
Kotimaisen vapaaehtoisen hiilimarkkinan nykytilanteen vuoksi Pellervon taloustutkimus PTT ja Hiilensidonta ry ovat päättäneet asettaa hiilimarkkinoiden tilastoinnin julkaisemisen tauolle. Markkinoiden kehitystä rajoittavat tekijät ovat johtaneet myytyjen yksiköiden määrän supistumiseen, mikä vaikeuttaa tilastojen julkaisemista samalla, kun yrityssalaisuuksien suojaaminen on varmistettava.
Ennuste: Ruuan hinta lähtee maltilliseen nousuun – kansainväliset jännitteet tuovat epävarmuutta ruokamarkkinoille3.4.2025 09:56:20 EEST | Tiedote
Ruuan hinta nousee maltillisesti sekä tänä että ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n ennuste. Maitosektorin tuotteiden kysyntä on vahvaa, mikä nostaa tuottajahintoja ja näkyy myös maatalouden yrittäjätulossa. Yhdysvaltain tullipolitiikka ja voimakkaat kansainväliset jännitteet kuitenkin sumentavat ruokamarkkinoiden lähiaikojen näkymiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme