Luonnon monimuotoisuus maatalousympäristössä parantunut lajistojen osalta viimeisen 20 vuoden aikana
Luonnon monimuotoisuus ja maatalous ovat vahvassa yhteydessä toisiinsa ja ne tarvitsevat toinen toistaan.

Suomessa peltoa on kokonaisalasta vain 7 %. Maatalousympäristö on elinympäristötyyppinä Suomen viidenneksi yleisin ja sen lajiston osuus koko Suomen lajistosta on 16 %. Peltolohkot Suomessa ovat pieniä, keskikooltaan 3,2 hehtaaria, mikä tarkoittaa samalla, että peltojen ympäristöt ovat moninaisia ja rikkonaisia, eli metsiin ja vesistöihin rajautuvia reuna-alueita ja pientareita on paljon. Luontaiset edellytykset luonnon monimuotoisuudelle ovat lähtökohdiltaan hyvät. Näin todettiin Luonnon monimuotoisuus Suomen maatalousympäristössä -tilaisuudessa 13.3.2025. Tilaisuuteen osallistui Helsingin yliopiston Tiedekulmassa sekä livelähetyksen kautta yhteensä yli 200 kuulijaa.
Monimuotoisuutta ylläpitävät tekijät maataloudessa ovat avoimet peltoalueet sekä monipuolinen viljely, johon kuuluvat hyönteispölytteiset kasvit, viljelemättömät alueet ja laidunnus.
- Luonnon monimuotoisuutta tukevat viljelymenetelmät ovat hyvin tiedossa ja käytössä. Ruoantuotanto on peltoviljelyn tärkein tehtävä ja sen rinnalle on noussut monimuotoisuus ja ilmastonmuutoksen hillintä. Näitä asioita voidaan tehdä samanaikaisesti ruoantuotannon kärsimättä, sanoo ProAgria Keskusten Liiton kasvintuotannon palvelujen kehityspäällikkö ja Luontoviisas maatilayritys -kirjan päätoimittaja Sari Peltonen.
Kaikki luonnon monimuotoisuus ei näy
Yleensä katselemme ja arvioimme luonnon monimuotoisuutta sen perusteella, mitä voimme nähdä. Panemme merkille linnut ja hyönteiset sekä sen, ovatko niiden määrät kasvussa vai laskussa.
– Maan pinnan alla oleva luonnon monimuotoisuus on yhtä tärkeää ja se on hyvä ottaa myös huomioon. Maassa oleva eliöstö on lajistoltaan ja määrältään erittäin runsas. Monipuolinen viljely ja maan kasvukunnosta huolehtiminen lisää maan mikrobien monipuolisuutta, Peltonen kertoo.
Tilaisuuden haastatteluissa nousi esille, että Suomen maatalousympäristön lajistot ovat vahvistuneet viimeisen 20 vuoden aikana. Perinnebiotoopit ja niiden lajistot ovat kuitenkin vähentyneet. Perinnebiotoopit kertovat vanhasta laidunnushistoriasta ja keskusteluissa nousi esille, että alkuperäiskäytön palauttamisen lisäksi uusien vastaavien maatalouselinympäristöjen luominen on tärkeää. Tästä kuultiin tilaisuudessa hyviä esimerkkejä sekä kasvi- että kotieläintiloilta.
Keskusteluissa tuli esiin hyviä uusia tilakohtaisia ideoita, mm. kosteikot, monimuotoisuuskaistat, petopenkat ja kiertolaidunnus. Todettiin myös, että kotieläintuotannon vaikutus luonnon monimuotoisuuteen on merkittävä. Etenkin laidunnuksen merkitys monimuotoisuuden ylläpidossa ja sen vahvistamisessa on huomattava.
Keskusteluissa korostettiin, että luonnon monimuotoisuustoimet ovat usein monihyötyisiä ja ne tukevat laajasti maatalouden ympäristötyötä ja mm. ilmastonmuutoksen hillintää sekä edistävät eläinten hyvinvointia ja lisäävät viljelyn muutoskestävyyttä eli resilienssiä.
Luonnon monimuotoisuuden mittarointi haastavaa
Miten luonnon monimuotoisuus näkyy organisaatioiden vastuullisuusohjelmissa ja mitä ovat konkreettiset teot? Kuluttajien vaatimukset luovat painetta koko ruoantuotannolle. Myös vienti luo omat vaatimuksensa vastuullisuustiedolle.
Keskustelussa pohdittiin tavoitteita ja mittareita: kuka ne asettaa, mitä ne olisivat ja miten vertailuja voidaan tehdä. Toisaalta ymmärrettiin myös viljelijän näkökulma tiedon tuottajana ja toimijana. Hinta nousi ansaitusti esille: mitä vastinetta viljelijä saa vastuullisuus- ja luonnon monimuotoisuustiedon tuottamisesta? Maitosektorilla tästä on jo olemassa hyviä ja kannustavia toteutuksia. Muita avauksia vielä odotetaan. Todettiin, että luonnon monimuotoisuuden mittarointi on tällä hetkellä vielä haasteellista.
Tilaisuudessa perättiin avointa keskustelua kaikista näkökulmista. Se koettiin erittäin tarpeelliseksi ja sitä tarvitaan jatkossa yhä enemmän, jotta voidaan kertoa, mitä maatiloilla tapahtuu ja tehdään, ja toisaalta kuullaan kuluttajien huolia ja näkökulmia.
Tutustu Luontoviisas maatilayritys -kirjaan.
Lisätietoja
Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto, kasvintuotannon kehityspäällikkö, puhelin 050 341 4406, sari.peltonen@proagria.fi
Suvi Anttila, ProAgria Keskusten Liitto, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja, puhelin 040 560 8551, suvi.anttila@proagria.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suvi AnttilaYhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtajaProAgria Keskusten Liitto
Puh:0405608551suvi.anttila@proagria.fiKuvat

Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
ProAgrialle uusi puheenjohtaja23.4.2025 14:01:07 EEST | Tiedote
ProAgria Keskusten Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin MMM agronomi Juhani Torkko.
Tiedote/Kutsu Koivikon Kartanon avoimet ovet 25.4.202522.4.2025 13:00:54 EEST | Tiedote
Kiteen Koivikon Kartanolla järjestetään avoimien ovien päivä 25.4.2025 klo 10-15. Tapahtuma on suunnattu viljelijöille ja kuluttajille. Avoimien ovien päivä on loistava mahdollisuus päästä tutustumaan nykyaikaiseen luomumaidontuotantoon.
Uusia keinoja vesistöjen tilan parantamiseen15.4.2025 11:01:57 EEST | Tiedote
Ilmastonmuutos lisää vesistöihin aiheutuvaa kuormitusriskiä sekä kasvattaa valuma-aluekunnostusten ja vesienhallinnan tarpeita. Erityisen suuria nämä tarpeet ovat Pohjois-Pohjanmaan voimakkaasti ojitetuilla maa- ja metsätalousalueilla. Kasvavia kuormitusriskejä voidaan hillitä erilaisilla vesienhallinnan toimenpiteillä, joita maanomistajat voivat toteuttaa omilla maillaan.
Kevätkylvöt aloitettu ennätysaikaisin, ProAgrian kasvutilannetiedotus käynnistyy15.4.2025 08:09:00 EEST | Tiedote
Maalis-huhtikuun vaihteen lämpöaalto vauhditti kevään etenemistä, ja edullisilla alueilla pellot alkoivat kuivua ennätysaikaisin kylvökuntoon. Kevään eteneminen on tunnetusti kuitenkin oikukasta, ja viime viikon ilmojen viilentymisen, kylmän pohjoistuulen ja takatalven myötä kevään tulo hetkellisesti hidastui. Kasvukauden etenemisessä ollaan kuitenkin vielä normaalia aikaisemmassa. ProAgria Keskusten Liitto käynnistää valtakunnallisen kasvutilannetiedotuksen tiistaina 29.4. ja seuraa touko–syyskuun aikana 2–3 viikon välein peltoviljelykasvien, perunan, vihannesten ja marjakasvien kasvutilannetta kylvöistä sadonkorjuuseen eri puolilla Suomea.
Valitse kotimainen lammas – tuet suomalaista maataloutta!11.4.2025 12:36:00 EEST | Tiedote
Lammas mielletään usein vain pääsiäispöytään kuuluvaksi herkuksi, mutta se on paljon muutakin. Suomessa lampaat ovat tärkeä osa maataloutta ja luonnonhoitoa, ja ne tuottavat lihaa, villaa sekä taljoja. Lisäksi ne edistävät biodiversiteettiä hoitamalla perinnebiotooppeja ja maisemia. Nyt lampaita kokeillaan myös aurinkopaneelikenttien laiduntajina, millä alueet saadaan ruoantuotantoon ja hiilensidontaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme