Keskuskauppakamari: Puoliväliriihestä tärkeitä linjauksia rahoitusmarkkinoiden kehittämiseksi

Jaa

Hallituksen puoliväliriihessä tehdyt linjaukset tukevat yritysten kasvun ja investointien rahoitusta sekä tukevat suomalaisten rahoitusmarkkinoiden kehitystä ja kansainvälistä kilpailukykyä. Keskuskauppakamari pitää tärkeänä, että tehdyt linjaukset toteutetaan ripeästi.

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija (yhtiö- ja arvopaperimarkkinaoikeus) Ville Kajala
Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija (yhtiö- ja arvopaperimarkkinaoikeus) Ville Kajala Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin johtavan yhtiö- ja arvopaperimarkkinaoikeuden asiantuntijan Ville Kajalan mukaan puoliväliriihessä päätetyt toimenpiteet tukevat suomalaisten pääomamarkkinoiden kehittymistä ja kansainvälistä kilpailukykyä.

”Tehdyt linjaukset alentavat pörssilistautumisen kynnystä, parantavat suomalaisten pääomasijoitusrahastojen kykyä houkutella riskipääomaa ja tukevat suomalaisten sijoitusrahastojen kansainvälistä kilpailukykyä. Moni linjauksista edellyttää kuitenkin laajoja sääntelymuutoksia. On tärkeää, että niitä ryhdytään toteuttamaan ripeästi, eikä jäädä odottamaan EU:n säästö- ja investointiunioniin liittyvien sääntelyhankkeiden etenemistä”, Kajala sanoo.

Kajala pitää yritysten kasvurahoituksen saatavuuden kannalta tärkeänä linjauksena myös sitä, että hallitusohjelmaan kirjattu rahoitusmarkkinasääntelyn kokonaisarviointi toteutetaan.

”Rahoitusmarkkinasääntelyn kokonaisarvioinnissa on vielä mahdollisuus purkaa kansainvälisistä käytännöistä poikkeavia kansallisia ratkaisuja, jotka vähentävät suomalaisten rahoitusmarkkinoiden houkuttelevuutta ja aiheuttavat pullonkauloja rahoituksen saatavuuteen. Esimerkiksi osakkeiden hallintarekisteröintiä koskevat rajoitukset poikkeavat kansainvälisistä käytännöistä, nostavat arvopaperikauppojen selvityksen ja säilytyksen kustannuksia ja luovat teknisiä esteitä rajat ylittävälle liiketoiminnalle”, Kajala sanoo.

Kajalan mukaan yritysten kasvurahoituksen saatavuuden parantamisessa olisi kannattanut kiinnittää huomiota myös kotitalouksien kannustamiseen omaehtoiseen arvopaperisäästämiseen. Tämä olisi voitu toteuttaa avaamalla osakesäästötili myös muille sijoituskohteille kuin osakkeille, esimerkiksi listatuille ETF-rahastoille ja sijoitusrahastoille. Myös palkansaajien osallistaminen omaa eläketurvaa koskeviin päätöksiin herättelisi jo aikaisessa vaiheessa pohtimaan omaa eläketurvaansa sekä lisäisi kiinnostusta taloutta ja yritysten toimintaa kohtaan.

”Suomalaiset kotitaloudet makuuttavat pankkitileillä noin 115 miljardia euroa. Valtaosa tästä summasta on matalakorkoisilla käyttötileillä, joilla inflaatio syö paitsi talletuskoron myös talletetun pääoman ostovoimaa. Kotitalouksien kannustaminen sijoittamiseen kasvattaisi suomalaisten vaurautta, edistäisi kotimaista omistajuutta sekä toisi Suomen pääomamarkkinoille lisää pääomia kasvun ja investointien rahoittamiseen”, Kajala sanoo.

Kajan mukaan pidemmällä aikavälillä Suomessakin tulisi pyrkiä kohti Ruotsin mallia, jossa pieni osa työeläkemaksuista kohdistuu yksilölliseen rahastoeläkkeeseen ja vakuutettu voi valita sijoituskohteet ja halutessaan vaihtaa niitä.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Kaivattuja askelia osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen – sävy kuitenkin ristiriitainen24.4.2025 09:33:38 EEST | Tiedote

Hallitus teki puoliväliriihessään useita myönteisiä päätöksiä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseksi. Avoimen korkeakoulutuksen laajentaminen tutkintotavoitteiseen jatkuvaan oppimiseen ja maksuttomat opinnot avoimessa korkeakoulussa toisen asteen jälkeen ovat tärkeitä keinoja vastata koulutuskysyntään. Samalla kokonaisuutta hämmentävät korkeakoulutukseen kohdistuvat leikkaukset sekä epäselvä rahoitus uusille aloituspaikoille.

Keskuskauppakamari: Veronkevennykset kääntävät Suomen suunnan kasvuun23.4.2025 22:44:42 EEST | Tiedote

Yhteisöveron laskeminen 18 prosenttiin sekä työn verotuksen keventäminen ovat hallitukselta erinomainen, kasvua ja Suomen kilpailukykyä tukeva päätös. Päätökset muuttavat verotuksen rakennetta oikeaan, paremmin kasvua synnyttävään suuntaan. Ylimpien tuloluokkien marginaaliverojen reipas pudotus on kauan odotettu toimenpide työn tuottavuuden ja osaamisen kehittämisen kannustamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye