Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.

Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Itärajalle rakennetaan 200 kilometriä pitkää esteaitaa Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Koillismaan ja Lapin alueille. Esteaita koostuu metalliverkkoaidasta, sen viereisestä tiestä ja teknisestä valvontajärjestelmästä. Alueella on noin 1 000 maanomistajaa, joilta Rajavartiolaitos lunastaa tarvittavan alueen käyttöoikeuden julkisen edun takia.
Valtio maksaa korvauksia näiden maa- ja vesialueiden omistajille rajavyöhykkeelle rakennettaviin pysyviin esteisiin liittyvien rakennus- ja raivaustöiden aiheuttamasta vahingosta ja haitasta. 1.5. alkaen korvauksista päätetään lunastuslain mukaisesti, minkä takia Maanmittauslaitos tulee hoitamaan korvausmenettelyt, kuten muissakin lunastuksissa Suomessa.
Roolimuutokset nojaavat Maanmittauslaitoksen asiantuntemukseen
− Maanmittauslaitos on tähän asti vastannut itärajan aitahankkeen lunastusprosessiin liittyvistä mittaustöistä ja muista valmistelutöistä, mutta korvauksista alueen maanomistajille on päättänyt Rajavartiolaitos, kertoo lunastuskorvausten käsittelystä Maanmittauslaitoksessa vastaava johtaja Mauri Asmundela.
Maanmittauslaitoksen maanmittausinsinöörin johtama lunastustoimikunta ratkaisee jatkossa korvauskysymykset. Rajavartiolaitos tekee jatkossakin rakennus- ja raivaustöitä koskevat päätökset rajavartiolain mukaisesti. Lisäksi Rajavartiolaitos toimii korvausten maksajana kuten tähänkin saakka.
Lakimuutoksen taustalla on se, että Maanmittauslaitoksella on Rajavartiolaitokseen verrattuna enemmän asiantuntemusta ja kokemusta erilaisista kiinteistöihin liittyvistä erityiskysymyksistä, jotka on otettava korvausten arvioimisessa huomioon.
− On hienoa, että lunastuksen osaamisemme on tunnistettu ja meihin luotetaan. Maanomistajien oikeudenmukainen kohtelu on ollut tärkeä periaate tässä aitahankkeessa. Lakimuutos antaa hyvät puitteet toimivalle yhteistyölle Rajavartiolaitoksen kanssa tästä eteenpäinkin, Asmundela sanoo.
Lunastuskorvausten taso on tarkasti laissa säädelty. Lunastuslain mukaan maanomistajan kuuluu saada kaikista taloudellisista menetyksistään täysi korvaus.
Rajavartiolain muutokset tulevat voimaan 1.5.2025.
Lisätietoja
Lunastusprosessista
johtaja Mauri Asmundela, p. 040 576 8944, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Lain valmistelusta
hallitusneuvos Sanna Palo, p. 029 542 1601, etunimi.sukunimi@raja.fi
Lue lisää
Sisäministeriön tiedote 24.4. (intermin.fi)
Itärajan esteaita -hanke (raja.fi)
Lunastustoimitus (maanmittauslaitos.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri AsmundelaJohtaja, lunastukset ja arviointiMaanmittauslaitos
Puh:+358 40 576 8944etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fiLinkit
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Maanmittauslaitoksen Seinäjoen asiakaspalvelu avaa uusissa tiloissa 10.4.24.3.2025 14:24:24 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelupiste Alvar Aallon kadulla Seinäjoella on suljettu 24.3–9.4. muuton vuoksi. Torstaina 10.4. asiakaspalvelu avaa ovensa osoitteessa Kirkkokatu 9b B.
Tutkijat havaitsivat, että saman lajin puut samassa metsässä heräävät kevääseen omia aikojaan – ero jopa 12 päivää19.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Maanmittauslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimus on paljastanut merkittäviä yksilöllisiä eroja siinä, miten puut aloittavat kasvukautensa. Tulokset saatiin ensimmäistä kertaa kokeillulla menetelmällä, jossa tutkijat laserkeilasivat metsäalueen tunnin välein koko kasvukauden ajan. Löydökset tarjoavat arvokasta uutta tietoa paikallisten kasvuolosuhteiden vaikutuksesta puiden kasvuun.
Kaduilla ajaa robottiauto, joka auttaa kaupunkeja ratkomaan tulevaisuuden ongelmia12.3.2025 08:20:44 EET | Tiedote
Autonomisten ajoneuvojen yleistyessä niiden keräämää paikkatietoa on mahdollista hyödyntää kaupungeissa monien ongelmien ratkaisemiseen. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n itseajava auto kerää kaupunkien kaduilla ympäristöstään tarkkaa dataa esimerkiksi tien kunnosta, puuston hiilinieluista ja varautumistarpeista tulvien varalta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme