Tradenomit

Osa-aikainen opintovapaa tukemaan osaamisen kehittämistä

Jaa

Työikäisten osaamisen kehittämiseen tarvitaan lisää työkaluja muun muassa lakkautetun aikuiskoulutustuen tilalle. Monella asiantuntijalla olisi halua ja tarvetta kehittää omaa osaamistaan, mutta nykyisellään opintovapaa ei mahdollista opiskelua työn ohessa. Tradenomit esittää ratkaisuksi osa-aikaista opintovapaata sekä kouluttautumista henkilöstöeduksi.

- Opiskelu työn ohessa on haastavaa niin ajankäytön kuin taloudenkin kannalta. Tällä hetkellä vaihtoehtona on olla kokoaikaisesti opintovapaalla tai töissä, välimuotoa ei ole, sanoo puheenjohtaja Jaakko Hyvönen. - Lainsäädäntö kaipaa uudistamista, jotta työikäisten jatkuvaa oppimista ja osaamisen kehittämistä voidaan tukea tulevaisuudessa paremmin.

Työntekijällä on nykylainsäädännön mukaan oikeus kokoaikaiseen opintovapaaseen, mutta työnantajalla on oikeus siirtää sitä kaksi kertaa ja aina kuusi kuukautta kerralla. Haastetta lisää myös tulkinta siitä, millainen koulutus oikeuttaa opintovapaaseen. Myös näitä kriteerejä on tarkasteltava uudelleen.

- Joissakin tapauksissa opintovapaan siirtäminen vesittää opiskelumahdollisuudet kokonaan, mikä ei ole kenenkään etu. Sen vuoksi on tarpeen rajoittaa siirtomahdollisuutta yhteen kertaan ja enintään kolmeen kuukauteen kerralla, Hyvönen tarkentaa.

- Suomi elää osaavasta ja liikkuvasta työvoimasta, joten kaikki mahdollisuudet työikäisten jatkuvan oppimisen tukemiseen ja mahdollistamiseen on hyödynnettävä viipymättä. Ensimmäinen askel on muuttaa vuosikymmeniä vanha lainsäädäntö, joka ei enää vastaa nykypäivän tarpeita, erityisasiantuntija Tuomas Meriniemi sanoo.

Toiseksi osaamisen kehittämistä tukevaksi ratkaisuksi Tradenomit on jo pitkään esittänyt työntekijän omaehtoisen kouluttautumisen muuttamista verovapaaksi henkilöstöeduksi samaan tapaan kuin nykyiset lounas-, kulttuuri- tai liikuntasetelit. 

- Asiantuntijat tarvitsevat työn murroksessa lisää osaamista esimerkiksi tekoälyn hyödyntämisestä, eikä sen hankkimista voi sysätä pelkästään yksilön hoidettavaksi. Koulutusetu lisäisi molempien motivaatiota kehittää osaamista. Työnantaja saisi esittämässämme mallissa myös verohyödyn, jonka voi vähentää yhteisöverotuksessa, Meriniemi kertoo.

Maan hallituksen puoliväliriihi päätti yhtäaikaa sekä leikata että lisätä korkeakoulujen rahoitusta. Perusrahoituksesta lähtee 65 miljoonaa euroa vuosien 2026 - 2028 aikana. Tavoitteena on nostaa nuorten korkeakoulutettujen osuutta yli 50 prosenttiin ikäluokasta, johon korkeakoulut saavat monelle vuodelle ulottuvan 100 miljoonan euron kertaluontoisen rahoituksen.

- Ammattikorkeakoulujen perusrahoituksen leikkaukset uhkaavat entisestään koulutuksen laatua, johon on aiemminkin kohdistunut merkittäviä leikkauksia, arvioi Meriniemi. - Korvaava, projektiluontoinen rahoitus on vain hetkellinen laastari, eikä se mahdollista pitkäjänteistä kehittämistä, jolle on suuri tarve, Meriniemi muistuttaa.

Yliopistoille ja ammattikorkeakouluille kohdistettua valtionrahoitusta lisätään tutkimukseen 30 miljoonaa euroa vuonna 2026 ja 54 miljoonaa euroa vuodesta 2027 lähtien.  

- Laiha lohtu on T&K-toiminnan lisärahoitus, mutta jälleen kerran yliopistot saavat siitä leijonan osan. Ammattikorkeakouluissa tehdään vaikuttavaa tutkimus- ja innovaatiotyötä monella sektorilla, jonka pitäisi näkyä myös rahoituksen kohdentamisessa, huomauttaa Hyvönen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Olemme tulevaisuuteen katsova, maailman parhaan työelämän ja osaamisen puolesta vaikuttava yhteisö, jonka voima tulee tradenomien monipuolisesta osaamisesta. Olemme sitä, mitä jäsenemme erilaisissa uratilanteissa tarvitsevat: opintojen ja työelämän virkistäjä, mentori, manageri ja tarvittaessa puolustajakin.
Tehtävänämme on maailman paras työelämä ja osaaminen.

Toimimme ja viestimme käytännönläheisesti, kunnianhimoisesti ja pilke silmäkulmassa. Niin kuin tradenomit yleensäkin. Muiden korkeakoulutettujen tavoin olemme järjestäytyneet Akavaan ja meitä on lähes 33 000 yhteisössämme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tradenomit

Kunnat eivät kehity ilman osaavaa henkilöstöä18.2.2025 13:36:53 EET | Tiedote

Kunnat ja hyvinvointialueet tarvitsevat osaavaa henkilöstöä tuottaakseen laadukkaita palveluja kuntalaisille. Ne ovat myös kasvavia tradenomien ja muiden amk-tutkinnon suorittaneiden työllistäjiä. Valitettavan usein rekrytointitilanteissa vanhentuneet kelpoisuusvaatimukset rajoittavat osaavan väen hakeutumista avoinna oleviin tehtäviin. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat varsin itsenäisesti päättää virkojen ja työsuhteiden kelpoisuusehdoista, poislukien lailla säädettävät tehtävät, kuten lääkärit ja opettajat.

YAMK-tutkinto koetaan laadukkaaksi, mutta tunnettuus vaatii yhä työtä8.11.2024 09:01:48 EET | Tiedote

Suurin osa Tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista tai sitä opiskelevista uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä. Tutkinnon laatu koetaan hyväksi, mutta sen tunnettuus kaipaa edelleen parantamista. Tutkintonimikkeen vaihtamiseen muotoon Maisteri (AMK) suhtautuu myönteisesti valtaosa Tradenomien jäsenistöstä ja ennemmistö muusta väestöstä. Tiedot selviävät Tradenomien teettämästä kyselystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye