Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan taloudessa näkyy jo odotuksia paremmasta

Jaa

Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Myöskään työttömyys ei vielä lähiaikoina ole kääntymässä laskuun. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä. Epävarmuutta näkymiin tuovat kansainväliset kauppapoliittiset jännitteet. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu kevään Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Kontteja satamamiljöössä.
Kuvituskuva.

Satakunnan talouden kehitys on jatkunut yhä pääosin laskusuuntaisena. Yritysten liikevaihdon lasku oli tammi-syyskuussa 2024 suurinta rakentamisessa ja teollisuudessa. Yritysten suhdanneodotukset ovat kuitenkin parantuneet aiemmasta.

Elinkeinoelämän tilanteen ei vielä seuraavan puolen vuoden aikana odoteta paranevan merkittävästi nykytilanteesta, mutta jo vuoden tähtäimellä odotukset ovat optimistisemmat. Satakunta on vientivetoisena maakuntana kuitenkin riippuvainen maailmantalouden kehityksestä, johon Yhdysvaltojen tullipolitiikka on tuonut lisää epävarmuutta.

Vihreän siirtymän ja puolustusteollisuuden investoinnit nostavat odotuksia  

Pidemmällä aikavälillä positiivisia odotuksia Satakuntaan luovat mittavat vihreän siirtymän teolliset investoinnit esimerkiksi meri- ja maatuulivoimaan, aurinkovoimaan, vetyteknologiaan, kiertotalouteen, biotuotteisiin ja akkuteknologiaan.

P2X Solutions -yhtiön Harjavallan vetylaitos on aloittanut toimintansa, ja se on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitos. Monissa suurissa hankkeissa investointien toteutumisen aikajänne on kuitenkin pitkä johtuen muun muassa ympäristövaikutusten arviointi- ja lupamenettelyistä sekä rahoituksen järjestymisestä. Investointien työllistävä vaikutus Satakuntaan arvioidaan hyvin huomattavaksi, parhaimmillaan puhutaan useammasta tuhannesta työpaikasta.

Forcit suunnittelee Porin Noormarkkuun uutta TNT:n tuotantolaitosta, joka tulisi käyttöön vuoteen 2028 mennessä. Investoinnin arvo on yli 200 miljoonaa euroa. Hankkeen vaikutukset puolustukseen ja sotilaalliseen huoltovarmuuteen sekä alueellisesti myös työllisyyteen ovat merkittäviä. Tehtaan arvioidaan työllistävän käynnistyttyään noin 70 työntekijää.

Hallituksen puoliväliriihen Satakunnalle myönteisiä uutisia ovat valtion tuen jatkuminen Porin ja Helsingin välisille lennoille vuoteen 2028 asti sekä henkilöjunaliikenteen aloittaminen uudelleen Raumalta Tampereelle. Näistä jälkimmäiseen hallitus varaa 2,5 miljoonan euron määrärahan vuodesta 2027 alkaen.

Työttömyys ei vielä lyhyellä tähtäimellä käänny laskuun

Työvoiman kysyntä on Satakunnassa heikentynyt selvästi parin viime vuoden aikana. Vuonna 2024 TE-toimiston kautta hakuun tulleiden uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni kaikissa pääammattiryhmissä.

Työttömyys on noussut. Vuoden takaiseen verrattuna määrällisesti ja suhteellisesti eniten on kasvanut työttömien naisten ja yli vuoden työttömänä olleiden pitkäaikaistyöttömien määrä. Pääammattiryhmittäin tarkasteltuna eniten työttömien määrä on noussut naisvaltaisissa palvelu- ja myyntityön ammateissa. Työvoiman kysynnän heikentyessä rekrytointiongelmat ovat helpottuneet aiemmasta.

Yritysten parantuneista työllisyysodotuksista huolimatta työttömyyden ei arvioida vielä lyhyellä aikavälillä kääntyvän laskuun. Alkuvuoden aikana julkiseen työnvälitykseen ilmoitetut avoimet työpaikat ovat edelleen vähentyneet vuotta aiemmasta. Myös työvoiman saatavuus näyttää seuraavan puolen vuoden aikana pysyvän nykyisellä tasolla. Mutta kun talous kääntyy vahvemmin nousuun ja työvoiman kysyntä kasvaa, tulee osaavasta työvoimasta jälleen enemmän pulaa esimerkiksi teknologiateollisuudessa.

Katsauksen arviot on tehty maaliskuussa. Alueelliset kehitysnäkymät keväällä 2025 -raportti löytyy verkosta osoitteessa https://tem.fi/alueelliset-kehitysnakymat

Alueelliset arviot talouden ja työllisyyden kehityksestä kootaan ELY-keskusten johdolla kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä muiden alueen kehittäjä- ja rahoittajaorganisaatioiden kanssa. Satakunnassa alueellisten kehitysnäkymien kokoamiseen osallistuvat ELY-keskuksen lisäksi Satakuntaliitto, kunnat, Etelä-Satakunnan ja Satakunnan työllisyysalueet, Prizztech Oy, Finnvera Oyj:n Lounais-Suomen alue, Satakunnan Yrittäjät ry, Satakunnan Teknologiateollisuus ry, Satakunnan ja Rauman kauppakamarit sekä alueen oppilaitoksista WinNova, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Porin yliopistokeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye