Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.

Nuorten tiedekilpailu Kipinä käytiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa. Finaali oli Espoossa Aalto Design Factoryssä 16.4.2025. TEKin järjestämän kilpailun voitti kolme eri projektia:
- Sofia Koivumäki, 19, tutki hormonisaasteen vaikutusta kasveihin. Hän opiskelee Tampereen lyseon lukion IB-linjalla.
- Zofia Järvinen, 18, tutki tähtien elinkaaren vaiheen määrittämistä. Hän opiskelee Tampereen klassillisessa lukiossa luonnontiedelinjalla.
- Hermanni Sallinen, 17, ja Niilo Sipilä, 17, tutkivat bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä. He opiskelevat Valkeakosken Tietotien lukiossa Päivölän matematiikkalinjalla.
Ensimmäiset palkinnot ovat arvoltaan 1 000 euroa. Kipinä-kilpailun voittajanelikko lähtee syyskuussa Latviaan edustamaan Suomea EU:n Young Scientists -kilpailuun.
Lue voittajatöistä lisää alta.
Lisää tietoa hormonien vaikutuksesta
Sofia Koivumäen työn otsikko on An Investigation on the effect of hormone pollution on surrounding plant life. Työn ohjaajana toimi Anna-Maaria D’Incau.
Työssään Koivumäki tutki kahta pilleriä. Toinen on hormonitasoja esimerkiksi raskauden jälkeen tasapainottava pilleri. Toinen on yhdistelmäpilleri raskauden ehkäisyyn. Koivumäki tutki, miten eri määrä hormoneja vedessä vaikuttaa papukasvien kasvamiseen.
Koivumäki havaitsi, että pienet hormonimäärät eivät juuri vaikuttaneet kasvien kasvamiseen, mutta korkeammille hormonimäärille (50–100 mg) altistuneet kasvit eivät kasvattaneet lehtiä.
– Mielestäni aiheesta ei puhuta paljoa, eikä siitä ole riittävästi tietoa. Halusin antaa asialle huomiota. Halusin myös ekologisen aiheen, koska ympäristö ja luonto ovat tärkeitä. Tutkin hormoneja, koska haluan lääkikseen, Koivumäki kertoo.
Tutkimus oli Tampereen lyseon lukion IB-linjan itsenäinen essee. Koivumäki on tyytyväinen, että hän teki koko projektin hyvin itsenäisesti.
Tampereen Ursalta tukea tähtien tutkimiseen
Zofia Järvisen työn otsikko on Tähtien elinkaaren vaiheen määrittäminen. Työn ohjaajana toimi Pasi Ahtola.
Järvinen tutki tähtien elinkaarta sekä ominaisuuksia, kirkkautta ja lämpötilaa. Hän teki projektin yhteistyössä Tampereen Ursa ry:n kanssa. Järvinen on kyseisen tähtitieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja. Yhteistyön ansiosta hän sai pääsyn Kaupin tähtitorniin ja sai käyttöönsä olemassa olevaa tutkimuslaitteistoa.
– Olen pitkän linjan tähtiharrastaja. Oli kiehtovaa tutkia niinkin arkista asiaa kuin tähtitaivas, Järvinen kertoo.
Järvinen kuvailee itseään teorian ihmiseksi. Häntä kiinnosti oppia miten tähdet toimivat ja mitä niiden ytimessä tapahtuu. Myös maailmankaikkeuden mittakaava kiehtoi.
Työ oli Tampereen klassillisen lukion luonnontiedelinjan tutkielma.
Kärpäslätkällä bakteerien kimppuun
Hermanni Sallisen ja Niilo Sipilän työn otsikko on Bakteerien tappaminen sähkökärpäslätkällä. Työn ohjasivat Esa Lappi ja Merikki Lappi.
Sallinen ja Sipilä tutkivat pulssitetun sähkökentän käyttöä veden sterilointiin. Tutkimus osoitti, että sähkökentän muodostamisella nesteen ympärille on tilastollisesti merkitsevä laskeva vaikutus nesteen bakteeripitoisuuteen.
– Rakensimme prototyypin arkipäivän välineestä, sähkökärpäslätkästä. Testasimme sen toimintaa bakteeriviljelmiin, Sallinen kertoo.
Työ oli osa Sallisen ja Sipilän opintoja. He kertovat, että Päivölän matematiikkalinjalla jokainen 2. vuoden opiskelija tekee tutkimustyön. Työn aihe valikoitui, koska Sipilää kiinnosti korkeajännite ja siihen liittyvät käyttökohteet.
Sallisen mielestä parasta työn tekemisessä oli kannettavan prototyyppilaitteen suunnittelu ja työn esittely Kipinä-kilpailun finaalissa. Sipilä piti itse kokeiden tekemisestä.
– Vaikka ne toistuivat samanlaisina, ne olivat mielenkiintoisia, hän kertoo.
Kipinä 2025
Tekniikan akateemiset TEKin järjestämä Kipinä on tiedekilpailu 13–19-vuotiaille ympäri Suomen. Kilpailusta valitaan Suomen edustajat EU:n Young Scientists -kilpailuun. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.
Kipinään tuli määräaikaan 1.2.2025 mennessä 93 projektia, joista raati valitsi finaaliin 19 projektia. Yhteensä kilpailuun osallistui 135 nuorta, joista finaaliin 25 nuorta.
Töiden arviointiin osallistui raadin lisäksi tutkimusten aihealueiden asiantuntijoita ja tuomaristo. Yhteensä nuorten töiden arviointiin osallistui 60 ihmistä.
- Kaikki finalistit saivat vähintään tunnustuspalkinnon huolellisen arviointiprosessin tuloksena. Katso palkitut täältä.
- Tutustu kaikkiin finalistitöihin täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuula PihlajamaaNuorisoprojektitTekniikan akateemiset TEK
Puh:09 2291 2281tuula.pihlajamaa@tek.fiKuvat


Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme