Ilmatieteen laitos

Kesä 2024 oli Lapissa lämpimin 2 000 vuoteen

Jaa

Epäsuorat lämpötilahavainnot puiden vuosilustoista kertovat viime kesän olleen lämpimin Lapissa nykyisen ajanlaskumme aikana. Lapin kesäilmasto on siirtymässä historiallisen, luontaisen vaihteluvälinsä ulkopuolelle.

Kesä 2024 oli Lapissa ennätyksellisen lämmin. Sodankylän Tähtelässä kesä-elokuun keskilämpötila nousi 15,9 asteeseen, mikä rikkoi edellisen vuodelta 1937 voimassa olleen ennätyksen 0,4 asteella. npj Climate & Atmospheric Science -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kyseessä ei ollut pelkästään havaintohistorian lämpimin kesä, vaan kesä 2024 saattoi suurella todennäköisyydellä olla lämpimin myös epäsuorilla menetelmillä arvioiden viimeisen 2 000 vuoden ajalla.

Tieto perustuu männyn vuosirenkaista eli lustoaineistoista tehtyihin lämpötilarekonstruktioihin. Ilmatieteen laitoksen ja Luonnonvarakeskuksen tekemässä tutkimuksessa käytettiin kahta erilaista aineistoa, joista toinen ulottuu 2 000 vuoden ja toinen 1 170 vuoden taakse. Näiden aineistojen mukaan aiempi lämpimin kesä oli vuodelta 1937, joka nyt suorien mittausten ja havaintojen perusteella ylitettiin selvästi.

“Lustot on ajoitettu vuoden tarkkuudella, ja ne korreloivat vahvasti mitattujen kesä-elokuun lämpötilojen kanssa, mikä mahdollistaa mielekkään vertailun nykyisiin havaintoihin nähden”, Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Helama kertoo.

Ilmastonmuutos voimisti kesän 2024 lämpötiloja yli kahdella asteella

Uudessa tutkimuksessa arvioitiin myös ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutusta Sodankylän kesän 2024 lämpötilaan. Tulosten mukaan kesä oli Sodankylässä noin 2,1 astetta lämpimämpi ilmastonmuutoksen takia. Ilman jo havaittua ilmastonmuutosta näin lämmin kesä olisi ollut äärimmäisen harvinainen tapahtuma: se olisi toistunut vain kerran noin 1 400 vuodessa. Nykyään yhtä lämpimän kesän voi odottaa toistuvan keskimäärin kerran 16 vuodessa, mikä tekee siitä nykyilmastossa lähes sata kertaa todennäköisemmän.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksen lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että ilmakehän kiertoliike eli laajan mittakaavan säätila oli suosiollinen lämpöennätyksen syntymiselle.

“Siten kesä olisi ollut hieman keskimääräistä lämpimämpi myös ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta, mutta ilman havaittua ilmastonmuutosta uutta ennätystä ei olisi tehty”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo.

Kuuman kesän seurauksena esimerkiksi Utsjoella havaittiin ennätykselliset 25 hellepäivää ja lukuisat maastopalot roihusivat muun muassa Inarijärven saarissa. Jos ilmaston lämpeneminen jatkuu kutakuinkin nykyisellä vauhdilla, vuosisadan puolivälissä näin lämpimiä kesiä voi odottaa noin joka neljäs vuosi. Tuolloin maapallon keskilämpötila olisi noussut arviolta noin 2,1 asteella, eli yli Pariisin ilmastosopimuksen kahden asteen tavoitteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Mika Rantanen, Ilmatieteen laitos, p. 050 475 0756, mika.rantanen@fmi.fi

Tutkija Samuli Helama, Luonnonvarakeskus, p. 029 532 5047, samuli.helama@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye