STTK ry.

STTK: Nuorten työelämän epävarmuutta ei saa lisätä – vaikutukset mielenterveyteen ja perheellistymissuunnitelmiin merkittävät

Jaa

Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa.

Nuorten työuupumus on hyvin tunnistettu ongelma. Tilastokeskuksen vuoden 2023 työolotutkimuksen mukaan uupumus ja stressin kokemus työssä on yleisintä 25–34-vuotiailla. STTK:n selvityksen mukaan joka kolmas 18–35-vuotiaista kokee uupumusta ja ahdistusta työssään viikoittain.  

Nuorten uupumisella on vaikutuksia paitsi heidän omaan elämäänsä myös koko yhteiskuntaan: mielenterveyden horjuessa yhä useampi jää pois työelämästä. 

– Kyseessä on moniulotteinen yhteiskunnallinen ilmiö, johon ei voi vaikuttaa yksittäisillä toimilla. Tilanteen parantaminen vaatii laajaa, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä yhteiskunnallista päätöksentekoa sekä yhteistyötä työmarkkinoilla, sanoo STTK:n edunvalvontajohtaja Minna Ahtiainen. 

Työelämän osapuolet keskustelevat keinoista tukea nuorten jaksamista työmarkkinoilla STTK:n tilaisuudessa Tiedekulmassa Helsingissä tänään 28.4. 

Kiinnittymistä työelämään on tuettava 

Työelämän ja taloudellisen tilanteen epävarmuus lisää nuorten mielenterveysongelmien riskiä ja vaikuttaa nuorten suunnitelmiin perustaa perhe. 

– Hallituksen tähänastiset työelämän lainsäädäntöhankkeet vaikuttavat erityisesti nuoriin aikuisiin ja perheellisiin. Nyt epävarmuutta ei saa enää lisätä. Sen sijaan olisi löydettävä keinoja, joilla nuorten luottamus tulevaisuuteen vahvistuu, Ahtiainen sanoo. 

Myös nuorten kiinnittymistä työelämään on tuettava. Työpaikkailmoitusten vaatimusten täytyy olla realistisia ja jos valituksi ei tule, työnhakijalla on oltava mahdollisuus kuulla, miksi. Jokaisella uudessa työssä aloittavalla on oikeus laadukkaaseen perehdytykseen. Kollegoiden tai esihenkilön tuki ongelmatilanteissa taas tukee ammatillisen identiteetin kehittymistä. 

Nuoret syyttävät uupumisesta itseään 

Nuorisobarometri 2023:n mukaan nuorten huoli omasta jaksamisestaan työelämässä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana. Työelämää ei kuitenkaan koeta aiempaa vaativammaksi.  

– Vaikuttaa siltä, että nuoret jäljittävät uupumisen syyt itseensä, eivätkä tunnista kuormitusta aiheuttavia ulkoisia tekijöitä. Seurauksena voi olla se, ettei nuori uskalla kertoa kuormituksestaan, eikä saa tilanteeseen apua ajoissa. Meidän on pohdittava, miten nuoret saataisiin avun piiriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Ahtiainen sanoo. 

Nuorten jaksamisen tukeminen edellyttää laajamittaista yhteistyötä: tutkimusta, strategista yhteiskunnallisesta päätöksentekoa sekä yhteistyötä työmarkkinoilla kestävän työelämän rakentamiseksi kaikilla työelämän osa-alueilla. 

Tänään ma 28.4. STTK järjestää keskustelutilaisuuden, jossa pureudutaan ongelmiin ja yritetään löytää niihin ratkaisuehdotukset. Tilaisuuden striimiä voi seurata alta löytyvästä linkistä tai tulla mukaan Helsingin yliopiston keskustakampuksen Tiedekulmaan klo 13-15.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 12 jäsenliittoa ja yli 400 000 jäsentä.

Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STTK ry.

STTK:n hallitus: Julkisen sektorin henkilöstö on palkkansa ansainnut ja sovitun täytyy pitää7.4.2025 13:09:04 EEST | Tiedote

Työmarkkinoiden neuvottelukierros on edennyt varsin vaihtelevasti teollisuuden työehtosopimusratkaisujen syntymisen jälkeen. Valtion työ- ja virkaehtosopimus päättyi jo helmikuussa ja Valtion työmarkkinalaitos katkaisi yllättäen neuvottelut maaliskuun alkupuolella. Henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt ilmoittivat työtaistelutoimista ja kiistaa sovitellaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla. - Ei voi todeta muuta kuin että on aikoihin eletty, kun valtiotyönantaja julkisessa keskustelussa toteaa yleisen linjan palkkaratkaisun olevan valtion henkilöstölle liian korkea, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola hämmästelee. Kuntien ja hyvinvointialueiden sopimukset umpeutuvat huhtikuun lopulla. Neuvotteluja uudesta sopimuksesta käydään parhaillaan. - Edellisellä neuvottelukierroksella sovittiin palkkaohjelmista, jotka ulottuvat vuoteen 2027 asti. Sovitusta on pidettävä kiinni myös tällä neuvottelukierroksella, eikä siitä ole mitään syytä venkoilla irti, Palola korostaa. STTK:n hallitus muist

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye