Vasta käynnistyneen VEENCE-tutkimushankeen tavoitteena on luoda uusia ratkaisuja vanhemman rakennuskannan ilmanvaihto- ja energiatehokkuushaasteisiin
Lukuisat vanhemmat rakennukset Suomessa kärsivät merkittävistä ilmanvaihto-ongelmista, jotka heikentävät niiden kuntoa, energiatehokkuutta ja sisäilman laatua. Suurimmat haasteet löytyvät korvausilmanvaihdon puutteista, poistoilmanvaihdon energiatehottomuudesta sekä huoltotarpeiden laiminlyönneistä. VEENCE-tutkimushanke on askel kohti energiatehokkaampaa ja terveellisempää rakennuskantaa. Hankkeen tavoitteena on tutkia ja luoda ilmanvaihtoratkaisuja, jotka tukevat kestävää kiinteistökehitystä.

VEENCE-tutkimushanke on kolmen suomalaisen yrityksen Velco Oy:n, Entos Oy:n ja Cervi Oy:n yhteinen tutkimushanke, joka yhdistää yritysten asiantuntemuksen korvaus- ja poistoilmanvaihdosta sekä kiinteistöjen huolto- ja korjaustarpeista. VEENCE-tutkimushanke on osa kolmivuotista GIANT (Global Trends in IAQ: Novel technologies, Competence and Business) co-innovation-projektia, jossa tutkitaan ilman epäpuhtauksia.
VEENCE-hankkeen tavoitteena on selvittää, kuinka ilmanvaihdon kokonaisvaltaisella parantamisella voidaan nostaa vanhempien rakennusten talotekniikan tasoa ja asumisterveyttä. Tutkimuksessa tarkastellaan korkeatehoisilla suodattimilla varustettujen Velco-korvausilmaventtiilien ja itseoppivan Senser-poistoilmanvaihdon ohjausjärjestelmän synergiavaikutuksia rakennuksen energiatehokkuuden, sisäilman hiukkaspitoisuuksien ja huoltotarpeiden ennakoinnin näkökulmista. Hankkeen keskeisenä osana toteutetaan laajat kenttämittaukset, joiden tavoitteena on tunnistaa parhaat käytännöt sisäilman laadun parantamiseen.
Odotamme hankkeen tuottavan arvokasta tietoa muun muassa rakennuskannassa esiintyvien puutteellisten ilmanvaihtoratkaisujen korjaamisesta sekä korvausilman suodatuksen positiivisista vaikutuksista sisäilman laatuun. Tämä tieto on hyödyllistä paitsi mukana oleville yrityksille myös koko toimialalle. Hankkeesta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää kehittämällä korjausrakentamista ja ilmansuodatusta koskevia ohjeistuksia ja säädöksiä, edistäen terveellisempien sisätilojen luomista, toteaa tutkimusta koordinoiva erikoistutkija Inga Ehder-Gahm VTT:ltä.
Kenttämittaukset toteutetaan rivitalokiinteistössä Vantaalla. Tutkimushankkeessa mukana ovat myös Vantaan ympäristökeskus ja Business Vantaa. Vantaan kaupungin sisäilma-asiantuntija, ympäristösuunnittelija Jouni Ahtiaisen mukaan hanke tarjoaa tärkeää tutkimustietoa ilmanvaihtotekniikan mahdollisuuksista parantaa vanhemman rakennuskannan sisäilman laatua, mikä on yhä ajankohtaisempaa tiivistyvän kaupunkirakenteen, kasvavan liikennemäärän ja kiristyvien ilmanlaatuvaatimusten myötä.
VEENCE-tutkimushanke toteutetaan osana kolmivuotista GIANT (Global Trends in IAQ: Novel technologies, Competence and Business) -hanketta, jossa keskitytään sisäilman epäpuhtauksien tutkimukseen. Monitieteinen ja korkeatasoinen tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin erilaisten sisällä ja ulkona olevien ilmansaastelähteiden merkitystä sisäilman laadulle ja vaikutusta ihmisten terveyteen.
GIANT-tutkimusprojekti pyrkii lisäksi mukauttamaan WHO:n uusimpia ilmanlaatusuosituksia käytäntöihin ja edistämään kotimaisen korkeatasoisen sisäilmateknologian vientimarkkinoita. Tutkimuksen toteuttavat Tampereen yliopisto, Ilmatieteen laitos, Teknologian Tutkimuskeskus VTT, Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto. Projektikonsortioon kuuluu lisäksi rinnakkaisilla yrityshankkeilla Air0 Oy, Airmodus Oy, Cervi Oy, Gasera Oy, Pegasor Oy, Realin Oy, Velco Oy sekä yhteistyökumppaneina Airyn Technologies Oy, Dekati Oy, Entos Oy, e-Group Oy, Halton Oy, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Inspector Sec Oy (ISEC), Lifa Air Oy, Tampereen kaupunki sekä Vantaan kaupunki. Hankkeen koordinaattorina toimii Tamlink. GIANT-hankkeen kokonaisbudjetti on 5,7 miljoonaa euroa. Hanke on osittain Business Finlandin rahoittama ja jatkuu vuoden 2026 loppuun.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Inga Ehder-GahmErikoistutkijaTeknologian tutkimuskeskus VTT
Puh:+358405427043inga.ehder-gahm@vtt.fiJari ErkkiläToimitusjohtajaTamlink Oy
Puh:040 513 6917jari.erkkila@tamlink.fiwww.tamlink.fiKuvat



Linkit
Tamlink
Tamlink on Suomen vanhin teknologiansiirtoyritys, joka toimii linkkinä erilaisissa tieteen ja teollisuuden välisissä yhteistyöhankkeissa ja -projekteissa.
Tamlinkin koordinoima GIANT-projekti keskittyy sisätilojen aerosoli-ilmiöiden tutkimiseen, WHO:n uusimpien ilmanlaatusuositusten mukauttamiseen käytäntöihin ja suomalaisen korkeatasoisen teknologian markkinoiden edistämiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tuotekehitys Oy Tamlink
Käytätkö ilmanpuhdistinta väärin? Katso tästä asiantuntijoiden vinkit21.2.2025 11:13:50 EET | Tiedote
Ilmanpuhdistimien hankinnoista on käyty yleistä keskustelua erilaisilla foorumeilla. Muun muassa eri kaupungeissa ja kunnissa puheissa on noussut esille ilmanpuhdistimien rooli osana ilmalevitteisten tautien torjuntaa. Monitieteisessä *E3 Pandemic Response and Enterprise Solutions -projektissa laadittiin ohjeistus siitä, miten toimia ilmanlaadun parantamista harkittaessa. Lokakuussa 2024 päättyneen E3-projektin päätuloksina vahvistettiin, että virukset leviävät ilmateitse, ja että ilmanpuhdistuksella on merkittävää vaikutusta ilmalevitteisen tautien leviämisen ehkäisemiseen.
Pandemioiden torjumiseen ja sairastumisriskin pienentämiseen keskittyvä monitieteinen projekti julkaisee viimeisimmät tutkimustuloksensa30.10.2024 09:30:00 EET | Kutsu
Miten luodaan terveysturvallisia tiloja? Miten virukset ja muut taudinaiheuttajat leviävät? Miten otetaan ihmisten toiminta huomioon? Näihin kysymyksiin monitieteinen E3 Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions (E3) -projekti on tuonut vastauksia - uutta tieteellisesti todennettua tietoa ja käytännön ratkaisuja. Projekti huipentuu kaikille avoimeen loppuseminaariin Tackling Pandemics (30.10.2024, Helsinki), jossa julkaistaan myös projektin julkinen loppuraportti. Tapahtumassa tuodaan esiin tuoreimmat tutkimustulokset niin virusten diagnostiikkaan, leviämisreitteihin kuin terveysturvallisten tilojen suunnitteluun liittyen sekä keskustellaan, miten näitä asioita saadaan vietyä käytäntöön.
Ilmanpuhdistus vähentää päiväkotilasten sairastamista10.9.2024 15:45:00 EEST | Tiedote
E3 Pandemic Response and Enterprise Solutions -hankkeen tiedote. Pandemioiden torjumiseen ja tartunnanaiheuttajien eri reittien selvittämiseen keskittyvä monitieteinen E3 Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions (E3) -hanke julkaisee hankkeessa tehtyjen tutkimusten tuloksia kolmen aktiivisen vuoden jälkeen. Merkittävimpiä onnistumisia on muun muassa Helsingin kaupungin päiväkodeissa tehdystä tutkimuksesta saatu tulos, jonka perusteella päiväkodeissa, joissa ilmaa puhdistettiin ilmanpuhdistimilla, lasten sairastavuus aleni peräti 18 prosenttia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme