Suomen riistakeskus

Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä

Jaa

Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.

– Kyseessä on koirasmetson soidinkäyttäytyminen, joka huipentuu keväällä. Hormonit saavat metson puolustamaan reviiriään voimakkaasti. Tällöin lintu saattaa menettää varovaisuutensa ja käyttäytyä uhmakkaasti myös ihmisiä tai ajoneuvoja kohtaan, kertoo erikoissuunnittelija Marko Svensberg Suomen riistakeskuksesta.

Yleensä metso karttaa ihmistä, mutta soidinaikaan koiras voi nähdä kulkijan kilpailijana tai uhkana. Erityisesti tummiin pukeutuneet ihmiset saattavat laukaista metson hyökkäyksenomaisen reaktion. Ilmiö on paikallinen ja yleensä vain yksi metso käyttäytyy näin – joskus sama yksilö useana vuonna peräkkäin.

– Metso ei oikeasti ole tullut hulluksi, vaikka käytös saattaa vaikuttaa siltä. Kyseessä on lajityypillinen ja tilannekohtainen reaktio. Tilanteessa on tärkeää pysyä rauhallisena ja välttää provosointia, Svensberg muistuttaa.

Jos metso pesiytyy esimerkiksi piha-alueelle tai suosittujen ulkoilureittien varrelle, voidaan poikkeuksellisissa tapauksissa harkita lintujen siirtämistä toisaalle. Useimmiten ilmiö on kuitenkin nopeasti ohimenevä.

”Hullujen metsojen” omituisen käytöksen taustalla on arveltu olevan metsien pirstoutuminen: linnut eivät ole enää löytäneet tappelukaveria ja parittelukumppania.

Metsänhoidolla on merkitystä metson elinympäristöille

Metso ja muut metsäkanalinnut hyötyvät riistametsänhoidosta. Talousmetsien hoitoon kehitetyt menetelmät ovat vapaaehtoisia ja helppoja. Riistan voi huomioida kaikissa metsänhoitotöissä läpi metsän kiertoajan. Menetelmät on kehitetty yhteistyössä metsäammattilaisten kanssa.

Riistametsänhoidossa suositaan rakenteeltaan vaihtelevia metsiä, säästetään tiheikköjä ja varmistetaan riittävä aluskasvillisuus. Näin tarjotaan linnuille elintärkeää suojaa pedoilta ja ravintoa.

– Jos mökillä tai omalla metsäpalstalla pääsee seuraamaan metson soidinta, voi itseään onnitella. Kyseessä on vaikuttava luonnonnäytelmä, joka kertoo hyvästä elinympäristöstä, Svensberg sanoo.

Metson soidinalueiden metsänhoidossa keskeistä on riittävän metsäpeitteisyyden säilyttäminen. Soidinalueelta tulee säilyttää puustoinen yhteys varttuneeseen metsään, eikä soidinaluetta ei saa ympäröidä kauttaaltaan uudistusaloilla.

Lisää tietoa riistametsänhoidosta www.riistametsa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye