Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.

Uusi julkaisu, Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla, tarkastelee kokemusosaamista monesta eri näkökulmasta. Fokuksessa julkaisussa on se, miten myös sote-alan ammattilaiset voivat hyödyntää omia kokemuksiaan työssään. Aihetta ei ole juurikaan tutkittu aiemmin.
– Julkaisu tarjoaa tuoreita näkökulmia kokemusosaamisen merkitykseen ja hyödyntämiseen erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja -opiskelijoiden sekä heikommassa työmarkkina-asemassa olevien nuorten osalta, kertoo Diakin asiantuntija ja julkaisun toimittaja Henna Harju.
Julkaisussa tuodaan esiin, miten omat elämänkokemukset vaikuttavat alan valintaan ja miten kokemustieto kytkeytyy ammatilliseen osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla.
Julkaisussa esitellään myös valmennusmalli, joka auttaa ammattilaisia tunnistamaan ja hyödyntämään omaa kokemusosaamistaan työssään. Valmennuksia järjestettiin osana Kokonaisena työssä -hanketta sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille.
– Kokemusosaamisen valmennus tukee elämään vaikuttaneiden, joskus vaikeidenkin, elämänkokemusten käsittelyä ja integrointia osaksi ammatillista identiteettiä, Harju kertoo.
Jatkossa valmennusmalli ja sitä varten luodut materiaalit ovat laajasti kaikkien teemasta kiinnostuneiden hyödynnettävissä. Valmennus on mahdollista suorittaa jatkossa Suomen Diakoniaopistossa osana ammatti- ja erikoisammattitutkintoa.
Artikkelikokoelma on ESR+-osarahoitteisen Kokonaisena työssä -hankkeen loppujulkaisu, joka esittelee uutta tutkimustietoa aiheesta sekä hankkeessa kehitettyjä ratkaisuja. Julkaisua on ollut kirjoittamassa laaja joukko alan asiantuntijoita hankkeesta ja sen verkostoista. Julkaisu tarjoaa näkökulmia kokemusosaamisen hyödyntämiseen niin sote-alan ammattilaisille, kouluttajille kuin päätöksentekijöillekin.
– Sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden olisi hyvä tunnistaa kokemuksiin liittyvä potentiaali ja saada valmiuksia oman kokemusosaamisensa hyödyntämiseen jo opintojensa aikana. Siksi positiivinen suhtautuminen ja ymmärrys kokemusosaamista ja sen hyödyntämistä kohtaan olisi sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa tärkeää, Harju sanoo.
Kokonaisena työssä-hankkeen päätösseminaari järjestetään 29.4. klo 13.00–16.00 Helsingissä (Kuntatalo, Toinen linja 14). Tilaisuus on samalla Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla -teoksen julkistustilaisuus. Tule kuulemaan lisää aiheesta ja haastattelemaan julkaisun kirjoittajia. Lisätiedot tapahtumasta.
Tutustu julkaisuun
Harju, H. (toim.). (2025). Kokemusosaamisen voima sosiaali- ja terveysalalla. (Diak Työelämä 37). Diakonia-ammattikorkeakoulu. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-449-7
Yhteyshenkilöt
Henna HarjuasiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 911 4090henna.harju@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiDiakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diak on sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkausalaan keskittynyt kohtaamisen korkeakoulu. Osaamisemme kohdistuu sinne, missä on eriarvoisuutta, köyhyyttä, yksinäisyyttä ja yhteiskunnan ulkopuolisuutta. Teemme sosiaalista innovointia ihmisen puolella. Olemme ihmisyyden asiantuntijoita, joita ajaa halu rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa kaikille. Teemme tuloksellisesti jatkuvaa kehitystyötä, jotta maailma olisi kaikille hyvä. Uskomme ihmiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakiin hakeneiden määrä kasvoi lähes kolmanneksen26.3.2025 13:11:31 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa AMK- ja YAMK-koulutuksiin Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä, Pieksämäellä ja verkossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme