Kangasvuokot aloittelevat kukintaansa Etelä-Savossa
Jo vuonna 1952 rauhoitettu ja uhanalaisuudeltaan vaarantuneeksi luokiteltu kangasvuokko aloittelee kukintaansa. Etelä-Savon ELY-keskus pyysi viime vuonna kansalaisia ilmoittamaan tietämistään kangasvuokkojen esiintymispaikoista. ELY-keskus sai ilahduttavasti tietoja useista aiemmin viranomaisen tietojen ulkopuolelle jääneistä esiintymispaikoista. Tiedossa olevia kangasvuokon esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa luonnonsuojeluasiantuntija Juho Kolehmaiselle osoitteeseen juho.kolehmainen@ely-keskus.fi

Kangasvuokko (Pulsatilla vernalis) kukkii tyypillisesti toukokuussa, mutta ensimmäiset yksilöt kukkivat usein jo huhtikuun puolella. Se on helppo tunnistaa suurista, yleensä kermanvalkoisista kukista, joiden halkaisija voi olla jopa kymmenen senttimetriä. Kukat voivat olla myös liilanpunaisia, mutta tällaisia esiintymiä tunnetaan Etelä-Savossa vain yksittäisiä.
Kukittuaan kukkaperät voivat nousta yli 30 senttimetrin korkeuteen, jotta lenninhaivenilla varustetut siemenet pääsisivät leviämään mahdollisimman tehokkaasti. Kukkimatonta kangasvuokkoa on puolestaan vaikea havaita, sillä lehtiruusukkeen ikivihreät lehdet kasvavat lähes maan myötäisesti.
Kangasvuokko suosii kasvupaikkoinaan harjuja sekä kuivia ja valoisia kangasmetsiä. Sen voi löytää myös hiekkaisilta teiden pientareilta tai polkujen reunoilta, joissa löytyy siementen itämistä helpottavaa paljasta maanpintaa.
Etelä-Savossa kangasvuokon esiintymispaikat painottuvat Mikkelin, Mäntyharjun, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan alueille. Muualla Suomessa lajin levinneisyys painottuu Etelä-Savon lisäksi Kaakkois-Suomeen Salpausselkien alueelle, mutta yksittäisiä esiintymiä tunnetaan myös Uudenmaan pohjoisosissa sekä Keski-Suomen ja Pohjois-Karjalan eteläosissa.
Vaarantuneella kangasvuokolla on useita uhkia
Vuosikymmenten ajan jatkuneesta rauhoituksesta huolimatta kangasvuokkoja poimitaan luonnosta ja siirretään pihoihin jonkin verran. Rauhoitetun kasvin tai sen osan poimiminen, kerääminen, juurineen ottaminen tai hävittäminen on luonnonsuojelulain nojalla kielletty. Kielto koskee myös kasvin siementen keräämistä.
Kangasvuokko kuihtuu nopeasti maljakossa, ja sen vaateliaisuus kasvupaikan suhteen ei saa sitä menestymään pihaan siirrettynä. Kangasvuokon laaja ja herkkä juurakko vaurioituu helposti maasta ylös kaivettaessa. Omaan puutarhaan voi hankkia taimitarhoilta istutettavaksi sopivia kangasvuokon sukulaiskasveja, kuten tarhakylmänkukkia tai arovuokkoja. Kangasvuokot tulee jättää luontoon ihailtaviksi.
Muita kangasvuokkoon kohdistuvia uhkia ovat sopivien elinympäristöjen umpeenkasvu ja tuhoutuminen maankäytön, esimerkiksi soranoton tai voimakkaiden metsätaloustoimien vuoksi. Asutuksen läheisyydessä kangasvuokot voivat tulla tallatuksi tai jäädä rakentamisen alle. Esiintymispaikkoja voi edelleen ilmoittaa ELY-keskukseen, jolloin ne tulevat viranomaisen tietoon. Tällöin paikkahavainnot myös saadaan otettua paremmin huomioon maankäyttöön ja metsätalouteen liittyvissä toimenpiteissä.
Yhteyshenkilöt
Juho Kolehmainenluonnonsuojeluasiantuntija
Puh:0295 024 133juho.kolehmainen@ely-keskus.fiTietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savossa työttömiä edelleen yli 7 00024.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli maaliskuun lopussa työttömiä työnhakijoita 7 019, mikä on 757 henkilöä eli 12 % enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettuja heistä oli 758. Työttömänä oli 12,6 % työvoimasta. Maaliskuun aikana kokonaan työttömien määrä laski reilulla sadalla ja lomautettujen määrä 54:llä. Lomautettujen miesten määrä laski helmikuusta 37:llä ja lomautettujen naisten 17:llä.
Etelä-Savon ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen23.4.2025 12:46:48 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa myönnettiin avustuksia vesistökunnostuksiin yli 300 000 euron edestä. Yhteensä avustushakemuksia tuli 17 kappaletta, joista 13 sai myönteisen avustuspäätöksen. Vesistöissä tehtävien toimenpiteiden lisäksi avustusta myönnettiin kolmelle valuma-aluelähtöiselle suunnittelu- ja toimenpidehankkeelle. Avustetuilla hankkeilla edistetään vesistöjen monipuolista käyttöä ja hyvää ekologista tilaa.
Kevättulvat jäämässä pieniksi Etelä-Savossa16.4.2025 13:30:35 EEST | Tiedote
Lumet ovat miltei kokonaan sulaneet Etelä-Savossa, ja jäiden lähtö vesistöistä on alkamassa. Tulvat ovat jäämässä koko maakunnassa selvästi tavanomaista alemmaksi ja järvien tulvahuiput koetaan normaalia aiemmin. Talven mittaan lämpötilanvaihtelut sulattivat välillä lumia ja sateita saatiin vetenäkin, joten lumen vesiarvot ovat olleet keväällä tavanomaista alempia. Vähäsateinen kevät on myös osaltaan hillinnyt vedenpintojen nousua.
Ethän rakenna vahingossa saimaannorpan pesäpaikalle tai sen läheisyyteen!15.4.2025 09:30:11 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 alusta voimaan tullut rakentamislaki vapautti osan alle 30 neliömetrin kokoisista rakennuksista luvanvaraisuudesta. Vapaus rakentaa ei kuitenkaan muuttanut muiden lakien, kuten luonnonsuojelulain ja vesilain, vaatimuksia rakentajille. Rakentamislaki edellyttää rakentajalta entistä suurempaa vastuuta ja asioiden selvittämistä ennen rakentamiseen ryhtymistä.
Kangasniemen Leppäselkä – Pätkönlammen Natura 2000 -alueen hoitosuunnittelu alkaa9.4.2025 15:05:10 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-Keskus aloittaa Kangasniemellä sijaitsevan Leppäselkä-Pätkönlammen Natura-alueen hoitosuunnitelman laatimisen keväällä 2025 ja suunnitelman on tarkoitus valmistua syksyllä 2025. Leppäselkä – Pätkönlampi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja Natura 2000 -verkostoon. Monien linnustollisesti arvokkaiden kosteikkojen tapaan Leppäselän ja Pätkönlammen tila on heikentynyt rehevöitymisen ja umpeenkasvun myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme